Moc EL84 SE w trybie triodowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Moc EL84 SE w trybie triodowym
Witam,
Jaka powinna być redukcja mocy przy przełączeniu EL84 (SE) w tryb triodowy? Jak można to wyliczyć?
Z pomiarów wyszło mi że w trybie pentodowym jest około 3W, a w triodowym niecały 1W przy tej samej amplitudzie na wejściu. Czyli moc została zredukowana do ok. 25%. Próbowałem wykonać obliczenia na podstawie charakterystyk wyjściowych lampy dla trybu triodowego i pentodowego ale wyszło co innego.
Jaka powinna być redukcja mocy przy przełączeniu EL84 (SE) w tryb triodowy? Jak można to wyliczyć?
Z pomiarów wyszło mi że w trybie pentodowym jest około 3W, a w triodowym niecały 1W przy tej samej amplitudzie na wejściu. Czyli moc została zredukowana do ok. 25%. Próbowałem wykonać obliczenia na podstawie charakterystyk wyjściowych lampy dla trybu triodowego i pentodowego ale wyszło co innego.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Moc EL84 SE w trybie triodowym
Wg. katalogu: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf w trybie pentodowym (w przykładowym punkcie pracy) Po=6W, w trybie triodowym 1.95W. Zauważ, że optymalne warunki pracy (spoczynkowy punkt pracy, impedancja obciążenia) są w ogólności różne dla trybu triodowego i pentodowego.
-
- 25...49 postów
No tak, z katalogu wynika że moc powinna zmaleć około 3 razy. To już daje wynik podobny do pomiarów.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Niezupełnie. Jeszcze raz zwracam uwagę, że moc zmaleje trzykrotnie, ale nie przy takim samym poziomie sygnału sterującego i nie przy takim samym Ra.
Twój wynik pomiaru odbieram jako dość przypadkowy i nie mający większego praktycznego znaczenia, bo przynajmniej w jednej konfiguracji lampa pracuje w nieoptymalnych warunkach. O ile jeszcze Ra jest do przyjęcia (Ra_opt jest dla pentody większe niż dla triody, ale przekroczenie tego parametru w przypadku triody bywa nawet korzystne - maleją zniekształcenia przy niewielkiej stracie mocy), o tyle napięcie sterujące potrzebne do uzyskania tych 1.95W w trybie triodowym jest większe niż potrzebne do uzyskania 6W w trybie pentodowym (w przypadku EL84 różnica jednak jest niewielka). Różne są również zniekształcenia, zarówno pod względem poziomu jak i stosunku poszczególnych harmonicznych.
Słowem - moce uzyskiwane w trybie triodowym i pentodowym są porównywalne tylko przy poczynieniu licznych założeń dodatkowych, które w praktyce mogą być spełnione lub nie.
A tak w ogóle - to powinno się dać wyliczyć bez większych problemów na podstawie charakterystyk. Może pokaż jak liczyłeś to się zastanowimy gdzie tkwi różnica między obliczeniami a pomiarem.
Twój wynik pomiaru odbieram jako dość przypadkowy i nie mający większego praktycznego znaczenia, bo przynajmniej w jednej konfiguracji lampa pracuje w nieoptymalnych warunkach. O ile jeszcze Ra jest do przyjęcia (Ra_opt jest dla pentody większe niż dla triody, ale przekroczenie tego parametru w przypadku triody bywa nawet korzystne - maleją zniekształcenia przy niewielkiej stracie mocy), o tyle napięcie sterujące potrzebne do uzyskania tych 1.95W w trybie triodowym jest większe niż potrzebne do uzyskania 6W w trybie pentodowym (w przypadku EL84 różnica jednak jest niewielka). Różne są również zniekształcenia, zarówno pod względem poziomu jak i stosunku poszczególnych harmonicznych.
Słowem - moce uzyskiwane w trybie triodowym i pentodowym są porównywalne tylko przy poczynieniu licznych założeń dodatkowych, które w praktyce mogą być spełnione lub nie.
A tak w ogóle - to powinno się dać wyliczyć bez większych problemów na podstawie charakterystyk. Może pokaż jak liczyłeś to się zastanowimy gdzie tkwi różnica między obliczeniami a pomiarem.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A poza tym polecam zainteresowac się raczej lampą EL86/PL84, jeśli zakładamy pracę w trybie triodowym. Ta sama co w przypadku EL84/PL841 moc anody, bardzo zbliżone nachylenie - ale przeszło dwukrotnie mniejsze "mijuuu" a tym samym rezystancja wewnętrzna: parametry typowe raczej dla tetrod strumieniowych z którymi EL86 ma pewną wspólną cechę, mimo że jest pentodą. A ten właśnie ostatni paramtr decyduje o mocy jaką w trybie triodowym można uzyskać (przy założeniu pracy bez prądów siatki). Im mniejsza - tym lepiej, choć zarazem mniejsze "mijuuu" oznacza konieczność znacznego zwiększenia poziomu sygnału sterującego.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 25...49 postów
Obliczenia wyglądają następująco.
Wzmocnienie napięciowe:
G=gm(Ri||Ra)
gm - transkonduktancja (11.3 mS), Ri - rezystancja wewnętrzna, Ra - rezystancja obciążenia (5200 omów)
Dla pentody zakłada się ze Ri jest duże i wtedy G = 59. Dla triody oszacowałem Ri jako styczną do odpowiedniej charakterystyki wyjściowej. Wyszło mi 1400 omów. Wtedy wzmocnienie napięciowe G maleje do 13.
Ponieważ wzmocnienie dla triody jest zredukowane do około 20%, zatem moc też maleje do 20% (nie jestem pewien czy to rozumowanie jest poprawne).
Z tych rozważań wynika że przy 5W dla pentody mamy 1W dla triody przy tej samej amplitudzie sygnału wejściowego.
Wzmocnienie napięciowe:
G=gm(Ri||Ra)
gm - transkonduktancja (11.3 mS), Ri - rezystancja wewnętrzna, Ra - rezystancja obciążenia (5200 omów)
Dla pentody zakłada się ze Ri jest duże i wtedy G = 59. Dla triody oszacowałem Ri jako styczną do odpowiedniej charakterystyki wyjściowej. Wyszło mi 1400 omów. Wtedy wzmocnienie napięciowe G maleje do 13.
Ponieważ wzmocnienie dla triody jest zredukowane do około 20%, zatem moc też maleje do 20% (nie jestem pewien czy to rozumowanie jest poprawne).
Z tych rozważań wynika że przy 5W dla pentody mamy 1W dla triody przy tej samej amplitudzie sygnału wejściowego.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A próbowałeś wrysować prostą obciążenia w charakterystyki i policzyć pole trójkąta?
EDIT: Może podaj punkt pracy i amplitudę sygnału sterującego.
Z tą mocą malejącą proporcjonalnie do wzmocnienia napięciowego to chyba nie tak...
EDIT: Może podaj punkt pracy i amplitudę sygnału sterującego.
Z tą mocą malejącą proporcjonalnie do wzmocnienia napięciowego to chyba nie tak...
-
- 25...49 postów
Punkt pracy dla trybu pentodowego wziąłem z karty katalogowej. W trybie triodowym po prostu zwieram siatkę z anodą. Końcówka jest we wzmacniaczu gitarowym i przy gain odkręconym na max jest około 20V napięcia sterującego (amplituda).
Nie znałem tej metody z trójkątem. Czyli po prostu rysujemy prostą obciążenia dla AC i liczymy pole trójkąta i z tego powinna wyjść moc?
Nie znałem tej metody z trójkątem. Czyli po prostu rysujemy prostą obciążenia dla AC i liczymy pole trójkąta i z tego powinna wyjść moc?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Zróbmy to najpierw dla pentody: na początek weź charakterystyki, zaznacz punkt pracy, przeprowadź przez niego prostą obciążenia. Następnie zaznacz punkty gdzie prosta obciążenia przecina się z krzywymi odpowiadającymi skrajnym napięciom siatki serującej (np. jeśli punkt pracy jest przy Ug=-7V a amplituda sygnału sterującego wynosi 5V to zaznacz punkty przecięcia prostej obciążenia z krzywymi Ug=-2V i Ug=-12V). Przez te ostatnie punkty przeprowadź proste Ua=const i Ia=const. Łącznie z prostą obciążenia utworzą one trójkąt mocy (hehe).
Zamieść rysunek na forum jak to wyszło.
Zamieść rysunek na forum jak to wyszło.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
A ja myślałem, że to forum o lampach..jethrotull pisze:utworzą one trójkąt mocy (hehe).

Pozdrawiam, Jarek