Transformator zasilający do gitarowca 2*60W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Oloorin
- 250...374 postów
Transformator zasilający do gitarowca 2*60W
Witam! Chcę zrobić końcówkę gitarową stereo i potrzebuję zamówić transformator zasilający. Napięcie anodowe dla 6L6GC w klasie AB2 muszę mieć około 400V, więc jakie powinno być napięcie zasilające - to na pierwszym kondensatorze do którego przyłączam trafo wyjściowe? Wiem że napięcie zasilające jest 1,26 razy większe niż zmienne, więc muszę uwzględnić to przy zamawianiu.
Re: Transformator zasilający do gitarowca 2*60W
Teoretycznie 1.41, w praktyce od 1.2 do 1.3.Oloorin pisze:1,26
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Oloorin
- 250...374 postów
A ile powinno wynosić to napięcie zasilające dla 400V anodowego?
333,33VAC
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
A jakie gęstości prądów przyjmujecie? Bo ja już 2 razy naciąłem się na to Tomowe 1,26 i musiałem odwijać z uzwojenia wtórnego 

- Oloorin
- 250...374 postów
Czyli na pierwszym kondensatorze będzie 400-433.Marvel pisze:333,33VAC
Gęstość jeszcze nie wiem, ale natężenie max. 400mA na kanał, czyli przy stereo ok. 800mA. No nie iwem jak będę odwijał z toroida...Krzysiek16 pisze:A jakie gęstości prądów przyjmujecie? Bo ja już 2 razy naciąłem się na to Tomowe 1,26 i musiałem odwijać z uzwojenia wtórnego
-
- 625...1249 postów
Czy dobrze zrozumiałem, że taki transformator chcesz nawijać drutem odwiniętym z uprzednio (maszynowo?) nawiniętego toroida ? 

pozdrawiam
Myślę, że kolega Oloorin nie wie jeszcze do końca, czego chce. Raczej nie będzie chciał toroida 330V@0,8A kiedy dowie się, ile będzie kosztował. To samo dotyczy podwójnej końcówki... 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie, kolega się tylko martwi co zrobi, jak napięcie się okaże za duże.Kazimierz pisze:Czy dobrze zrozumiałem, że taki transformator chcesz nawijać drutem odwiniętym z uprzednio (maszynowo?) nawiniętego toroida ?
-
- 625...1249 postów
Jak przeczytałem co napisał Marvel to załapałem o co chodzi, bo moja wyobraźnia nie dopuściła możliwości odwijania uzwojenia anodowego z toroida, no chyba że uprzednio zostałoby odwinięte żarzeniowe

Ale realnie naprawdę potrzebne jest 400 mA dla 6L6 PP ?

Ale realnie naprawdę potrzebne jest 400 mA dla 6L6 PP ?
pozdrawiam
300mA straczy, a zbyt duże napięcie to można rezystorem w zasilaczu zbić 
Po co Ci 2 końcówki?

Po co Ci 2 końcówki?
- Oloorin
- 250...374 postów
Jako preamp używam PoD'a z Line6 (który ma wyjścia na prawy i lewy kanał) i po radzie pewnego użytkownika, do zbudowania podwójnej końcówki, pomyślałem że w stereo może to potężnie zabrzmieć.megabit pisze:Po co Ci 2 końcówki?
Raczej nie wiem co będę w stanie zdobyć lub wykonać.Marvel pisze:Myślę, że kolega Oloorin nie wie jeszcze do końca
Jak masz POD'a jako przedwzmacniacz, to może złóż tranzystorowe końcówki? Koszt wyjdzie z 10% końcówek lampowych...
Potężnie zabrzmią dwie duże końcówki, ale z dwiema kolumnami 4x12 na dobrych głośnikach. Masz takie?Oloorin pisze:pomyślałem że w stereo może to potężnie zabrzmieć
Skoro wszystko musisz kupić, a budżet masz ograniczony, to rozważ końcówkę stereo 2xEL84. Zasilisz ją z toroida 120W za 100 zł. Jako głośnikowce dasz dwa TG2,5-1-666 i masz szanse doprowadzić taki projekt do końca w krótkim czasie. A potem możesz kombinować dalej.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A przepraszam że zadaję niewygodne pytania, ale po grzyba Ci lampowe wzmacniacze do PoDa (bez apostrofu)?Oloorin pisze:Jako preamp używam PoD'a z Line6 (który ma wyjścia na prawy i lewy kanał) i po radzie pewnego użytkownika, do zbudowania podwójnej końcówki, pomyślałem że w stereo może to potężnie zabrzmieć.megabit pisze:Po co Ci 2 końcówki?
Przepraszam, ale namawiasz kolegę do projektu, który finansowo oraz brzmieniowo jest pozbawiony elementarnego sensuMarvel pisze:Skoro wszystko musisz kupić, a budżet masz ograniczony, to rozważ końcówkę stereo 2xEL84. Zasilisz ją z toroida 120W za 100 zł. Jako głośnikowce dasz dwa TG2,5-1-666 i masz szanse doprowadzić taki projekt do końca w krótkim czasie. A potem możesz kombinować dalej.