Wątpiwości związane z budową Hi-octane

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pepi
10...14 postów
10...14 postów

Wątpiwości związane z budową Hi-octane

Post autor: Pepi »

Witam.
Moim kolejnym projektem miał być head z preampem JCM800 i końcówką PP na EL84, ale pomyślałem że zrobie sobie coś malutkiego. Wybór padł na wzmacniacz HI-octane ze strony ax84.com. Postanowiłem napisać ten temat, gdyż nie jestem wszechwiedzący i fachowe porady na pewno się przydadzą. Transformatory jakie zastosuję nie powinny szokować, TG2,5/1/666 i chyba TS40 (kształtka M, niestety nie mogę go zidentyfikować, z powodu braku "etykiety" ). W preampie 2x 6N2P-EV i końcówka 6P14P-EV. Pierwsze pytanie, ekranować tylko pierwszą czy obie lampy preampu? Lampy układać na chasiss w jednej linii, czy może nie ma specjalnych wytycznych? Następnym problemem z jakim się spotkałem jest turret, niby wszystko pięknie ładnie a kondensatory osiowe jak już są to drogie, poza tym cena turretów na amptone.pl jest strasznie wygórowana. Alternatywą są listwy łączówkowe ale niestety nie mogę ich nigdzie znaleść. Jeszcze jedno pytanko które mnie męczy, szukam od jakiegoś czasu blachy alu na chasiss, nie macie może jakiegoś "źródełka" ?

Pozdrawiam, Pepi.
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

Re: Wątpiwości związane z budową Hi-octane

Post autor: grzejdak »

pierwsza sprawa na blachę mam źródełko ale nie sądze żeby dało się wysłać blachę 2metry na 1,30 metra, bo tylko takie u mnie sprzedają :wink:

lamp nie musisz układa koniecznie w jednej linii ale przydało by sie żeby pierwsza trioda była możliwie blisko wejścia i oczywiście pierwsza lampa musi być zaekranowana reszta niekoniecznie...

co do turretów trzeba szukac ja kupiłem ponad 80 sztuk nowych po likwidacji zapasów i stosuje je wszędzie np tutaj :mrgreen:
Załączniki
bassmaster.JPG
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: zibisound »

Witam. Stosowanie płytek turret mnie osobiście się nie podoba, ze względu na dość długie przewody łączące i sporą powierzchnię , które zajmują. Ja stosuję
łączówki, które są wykonane z paska laminatu o szerokości ok 8-10 mm i długości dopasowanej do rozstawu lamp. Łączówka ma pola lutownicze o szerokości ok.
5-7 mm i mogą one być wykonane przy pomocy trawienia lub mechanicznego usunięcia miedzi między polami lutowniczymi. Są one zamontowane z dwóch stron
rzędu lamp i z jednej strony są elementy anodowe a z drugiej elementy wejściowe. Trzpienie podstawek są połączone drutem miedzianym ok 1,2-1,5 mm i jest to
masa , podłaczona do chassis przy pierwszej lampie, a koniec tej masy jest podłączony przewodem do masy mocy i zasilania.
P1020679.JPG
Zamieściłem zdjęcie chassis do wglądu. Pozdrawiam- Zygmunt.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A mój sposób jest podobny, ale pola lutownicze nie są na paskach tylko na płytce i przypominają tureta. Dla mnie ideał montażu z którego nie zrezygnuje.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja polecam paski z tekstolitu grubości ok. 2mm i szerokości 1,5cm, w których wierci się rządek otworów fi 3,2 - 3,5 i montuje oczka lutownicze na nity zrywalne. Ale i tak używam głównie łączówek z rozbiórki sprzętu :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Pepi
10...14 postów
10...14 postów

Najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku było by dorwanie gdzieś listew łączówkowych (takich jak np. w radiach) niestety nigdzie tego znaleść nie mogę.
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: grzejdak »

Pepi pisze:Najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku było by dorwanie gdzieś listew łączówkowych (takich jak np. w radiach) niestety nigdzie tego znaleść nie mogę.

Hehe :D raczej ciężko będzie ci je dostać bo jak ktośjuż ma to niechętnie się tego pozbywa :mrgreen:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

No to trzeba sobie zrobić :wink:
viewtopic.php?t=1568&p=17071#p17071
Pepi
10...14 postów
10...14 postów

Można robić, ale z oczkami lutowniczymi też jest nieciekawie...
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

śmiem twierdzić że takie oczka jak zaproponował Boguś są lepsze od klasycznego turret boarda (kołków lutowniczych)
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

robiłem hi-octane i powiem, ze jest to nieco niedopracowany układ. tak samo twierdził, o ile pamietam, ZoltAn, który musiał modyfikować układ ze wzgledu na szumy i wzbudzenia.
moj uklad wykonalem na jednaj listwie wykonanej z oczek lutowniczych M3 zamocowanych nitami zrywalnymi na listewce z tekstolitu.
co do ekranowań - zaplanuj sobie ekrany na obu lampach preampu. u mnie trzeba było zaekranować obie zeby wyeliminować wzbudzanie sie układu. jednak u Ciebie moze byc inaczej. trzeba spróbować;)
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wicker pisze:śmiem twierdzić że takie oczka jak zaproponował Boguś są lepsze od klasycznego turret boarda (kołków lutowniczych)
Ale są nieciekawe jeśli chodzi o dostępność ;)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

zibisound pisze:Ja stosuję łączówki, które są wykonane z paska laminatu o szerokości ok 8-10 mm i długości dopasowanej do rozstawu lamp. (...) Są one zamontowane z dwóch stron rzędu lamp i z jednej strony są elementy anodowe a z drugiej elementy wejściowe.
I to jest bardzo słuszna koncepcja, jak mawiał asystent reżysera w "Misiu". Z tym że ja nie stosuję pasków laminatu a prawdziwe paski z oczkami (jednostronnymi), i postawione na sztorc. Zdjęcia nie moje ale dokładnie tak to robię.
Załączniki
0521.jpg
0556.jpg
0561.jpg
_
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Pepi pisze:Można robić, ale z oczkami lutowniczymi też jest nieciekawie...
Parę lat temu bez problemu kupowałem je na giełdzie elektronicznej. Uwierz mi, idzie je dostać :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Pepi
10...14 postów
10...14 postów

Teraz oczka, i turrety to drugorzędna sprawa. Jest mały problem z blachą alu, tak 1,5-2mm, nie wiecie gdzie to mozna dostać?
ODPOWIEDZ