Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Ale zakres czego? Prądu spoczynkowego?
Jeśli Tom pisze (w tekście), że dla napięć 425-550V ustawia się prąd spoczynkowy 25-35mV/lampę to ja przyjmuję że ma tak być.
Jeśli Tom pisze (w tekście), że dla napięć 425-550V ustawia się prąd spoczynkowy 25-35mV/lampę to ja przyjmuję że ma tak być.
No a o czym rozmawiamy?
Wg. mnie jak jest "-" to jest zakres.
Poza tym wzmacniacz, dla którego liczyłem, miał Ua 409V. Przy 430V i po odjęciu/ dodaniu Ig2 wyjdzie podobnie, jak u Toma. Więc niech Cię te 46mA tak nie szokuje

Oczywiście 425V nie jest żadną magiczną granicą a mierząc prąd na katodzie, cały czas do powyższego trzeba dodawać Ig2.Najczęściej dla jednej lampy EL 34 w klasie AB, ustawia się prąd biegu jałowego 30-65mA dla napięcia anody poniżej 425V i 25-35mA dla napięcia 425-550V.
Poza tym wzmacniacz, dla którego liczyłem, miał Ua 409V. Przy 430V i po odjęciu/ dodaniu Ig2 wyjdzie podobnie, jak u Toma. Więc niech Cię te 46mA tak nie szokuje

Ostatnio zmieniony pt, 9 października 2009, 19:27 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Znaczy, że według ciebie można ustawić prąd spoczynkowy 125mA?
Oczywiście. Jeśli się chce, żeby wzmacniacz popracował na nowych lampach 10 sekund i lampy do wymiany, to można (w sensie, że się da).painlust pisze:Znaczy, że według ciebie można ustawić prąd spoczynkowy 125mA?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Proszę nie kompromituj się... Dla mnie zakres ten podaje prąd od spoczynkowego do pełnego wysterowania. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
Jeśli wiesz coś, o czym ja nie wiem, to napisz. Bezpiecznie jest ustawić na 60% Pa i wtedy nigdy nie wyjdzie 120mA. Wg. Toma przy Ua 800V można osiągnąć 120mA, ale to będzie 100% mocy admisyjnej lampy.painlust pisze:Proszę nie kompromituj się...
Dlaczego nie ma sensu? Bo Tobie wolno pytać, ale wytłumaczyć innym to już nie łaska?

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
A gdzie u Toma przy 800V jest 120mA? Ja tam widzę 91mA.
A kolega od JCMa niech ustawi 46mA rozkręci na maxa i sprawdzi czy coś mu się przypadkiem nie rumieni.
A kolega od JCMa niech ustawi 46mA rozkręci na maxa i sprawdzi czy coś mu się przypadkiem nie rumieni.
Ostatnio zmieniony pt, 9 października 2009, 19:38 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
Pisałem z pamięci. Na prawdę nie widzisz w tabeli 125mA w klasie AB? Co za różnica, przy jakim Ua?painlust pisze:A gdzie u Toma przy 800V jest 120mA? Ja tam widzę 91mA
Czekam na wyjaśnienia lub ewentualnie przeprosiny.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Dla mnie moc jakoś jednoznacznie jest powiązana z Ia i Ua... może dla ciebie nie. Ja bym chciał poznać opinię kogoś trzeciego zanim cię przeproszę lub zarzadam przeprosin.
Skąd ten wniosek? Moc strat (dissipation power) jest stała dla lampy. W przypadku EL34 wynosi 25W dla anody i 8W dla siatki drugiej. Im wyższe napięcie anodowe, tym mniejszy ma być prąd. O tym cały czas mówię. A wg. Ciebie ma być zawsze 30-35mA...painlust pisze:Dla mnie moc jakoś jednoznacznie jest powiązana z Ia i Ua... może dla ciebie nie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie zawsze, przy Ua z przedziału 425-550V.
Cytat z Toma:
"Najczęściej dla jednej lampy EL 34 w klasie AB, ustawia się prąd biegu jałowego 30-65mA dla napięcia anody poniżej 425V i 25-35mA dla napięcia 425-550V."
Tu oczywiście zaznaczę, że nie mam pojęcia jakie Ua w swoim wzmacniaczu ma kolego od JCM800 bo jestem na tyle nieuważny, że nie zanotowałem jesli oczywiście było.
Cytat z Toma:
"Najczęściej dla jednej lampy EL 34 w klasie AB, ustawia się prąd biegu jałowego 30-65mA dla napięcia anody poniżej 425V i 25-35mA dla napięcia 425-550V."
Tu oczywiście zaznaczę, że nie mam pojęcia jakie Ua w swoim wzmacniaczu ma kolego od JCM800 bo jestem na tyle nieuważny, że nie zanotowałem jesli oczywiście było.
Co oczywiście nie przeszkodziło Ci stwierdzić, że się kompromituję. Do obliczeń, których wynikiem było 46mA przyjąłem Ua 409V, bo tylko taka informacja była w pierwszym poście wątku. Nie czytałeś tych obliczeń, tylko spojrzałeś na sam wynik? Nie wierzę...painlust pisze:Tu oczywiście zaznaczę, że nie mam pojęcia jakie Ua w swoim wzmacniaczu ma kolego od JCM800 bo jestem na tyle nieuważny, że nie zanotowałem jesli oczywiście było.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Dobra, przepraszam, nie miałem racji, nie przeczytałem lub nie zakodowałem tego Ua, jestem przyzwyczajony do co jajmniej Ua=450V, przynajmniej jest tak w moim Pentagramie i poprzednim pięćdziesięciowatowcu. Przeprosiny satysfakcjonują?
dalej jednak uważam, że kompromitujesz się twierdząc, że zakres podany w tabeli u Toma odnosi się do prądu spoczynkowego.
dalej jednak uważam, że kompromitujesz się twierdząc, że zakres podany w tabeli u Toma odnosi się do prądu spoczynkowego.
A spadła by Ci korona z głowy, gdybyś, jako dobry kolega, wyprowadził mnie z błędu? Czy tylko będziesz w kółko powtarzał, że się kompromituję?painlust pisze:dalej jednak uważam, że kompromitujesz się twierdząc, że zakres podany w tabeli u Toma odnosi się do prądu spoczynkowego.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Sam przecież napisałeś, że jakbyś ustawił prąd spoczynkowy 120mA to lampa wyzioneła by ducha podczas próby wysterowania!!!! Tom nie uwzględniałby takich punktów pracy jak sam napisał ile się ustawia przy normalnych - rzeczywistych układach. Zresztą jak jest opisany pod tabelą parametr Ia?
Cytat: "Ia - prąd anody min-max " Tylko min to prąd spoczynkowy, reszta to praca z wysterowaniem.
Cytat: "Ia - prąd anody min-max " Tylko min to prąd spoczynkowy, reszta to praca z wysterowaniem.