Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Re: Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Panie Marcinie zapewne chodzi o tę technikę ustawiania prądu spoczynkowego (załącznik)Moc rezystorów 1 Ohm nie jest podana ale zapewne należy zastosować jak najmniejszą, R o jak najmniejszej tolerancji by pomiar był dokładny? Zastanawiam się czy nie to samo będzie w przypadku zastosowania szeregowego samego amperomierza między piny 1,8 i masę - czy pomiar będzie możliwy?
Bassjan
Bassjan
Moc rezystora nie może być mniejsza niż odkładająca się na nim plus zapas. Większa natomiast bez problemu może być, więc nieprawdą jest, że moc ma być jak najmniejszaBassjan pisze:Moc rezystorów 1 Ohm nie jest podana ale zapewne należy zastosować jak najmniejszą

Można oczywiście wpinać amperomierz, ALE biasu nie ustawia się raz w życiu wzmacniacza. Należy go co jakiś czas kontrolować i korygować, w miarę zużywania się lamp. Totalnie bez sensu byłoby rozlutowywać za każdym razem wzmacniacz i wpinać amperomierz.
Mam wysłać 2 rezystorki? Na poniedziałek będą. Chyba, że Thereminator ma zbędne w szufladzie. Nie macie do siebie daleko

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Nie - nie trzeba wysyłać będę jutro w Białymstoku i kupię je w elektroniku. Rozumiem, że mają tam zostać na stałe by przy zużywaniu i wyminie lamp dokonywać korekty biasu? Thereminatora jeszcze nie poznałem - z kąd jest?
Bassjan
Bassjan
Marne szanse, że w "naziemnym" elektroniku będą mieli rezystory 1R 1%. Raczej będą to 0,5W 5%, albo wcisną 0,25W...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Jak nie dostanę to zgłoszę się z prośbą do Szanownego Kolegi.
Pozdrawiam!
Bassjan
Pozdrawiam!
Bassjan
Tak, dokładnie.Bassjan pisze: Rozumiem, że mają tam zostać na stałe by przy zużywaniu i wyminie lamp dokonywać korekty biasu?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Te rezystory nie muszą koniecznie mieć 1% tolerancji. Wystarczy zmierzyć i zapamiętać (zapisać obok nich na chassis po wewnętrznej stronie) ile one właściwie mają. Można też kupić 10 sztuk 5% i dobrać.
Nie róbcie z g.. dynamitu. Wsadź tam jakikolwiek stabilny rezystor kilkuomowy - ale nie węglowy 0.25W, bo jak się rozgrzeje i schłodzi to już nie będzie miał tyle ile zmierzyłeś, spisz obok zmierzoną wartość, a resztę zmierz i przelicz.
Zawsze można połączyć kilka mniejszych metalizowanych równolegle. A w skrajnym wypadku mogę coś podesłać.
Zawsze można połączyć kilka mniejszych metalizowanych równolegle. A w skrajnym wypadku mogę coś podesłać.
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Witam po przerwie!
Właśnie dokonałem przeglądu zasilacza Biasu - okazało się, że w ferworze walki wlutowałem kondensator zamiast 22 mikroF to 10 mikroF, na jednym z 10mikroF był zimny lut. Wydaje mi się, że to było przyczyną obciążenia transformatora bo dzisiaj jest zimny. Płytka do schematu pasuje pomimo, że nie ma rezystora nastawnego 22K na schemacie (jest na PCB i się przydaje) Napięcia biasu ustawiłem na -36V, napięcie anodowe (pin 3 lampy) to 430V zatem prąd spoczynkowy jaki muszę ustawić to 46mA. Brak na razie rezystorów 1 Ohm ogranicza moje działanie. Jest OK!
Dzięki Marcinowi Marvel Amps i pozostałym kolegom...
Pozdrawiam!
Bassjan
Właśnie dokonałem przeglądu zasilacza Biasu - okazało się, że w ferworze walki wlutowałem kondensator zamiast 22 mikroF to 10 mikroF, na jednym z 10mikroF był zimny lut. Wydaje mi się, że to było przyczyną obciążenia transformatora bo dzisiaj jest zimny. Płytka do schematu pasuje pomimo, że nie ma rezystora nastawnego 22K na schemacie (jest na PCB i się przydaje) Napięcia biasu ustawiłem na -36V, napięcie anodowe (pin 3 lampy) to 430V zatem prąd spoczynkowy jaki muszę ustawić to 46mA. Brak na razie rezystorów 1 Ohm ogranicza moje działanie. Jest OK!
Dzięki Marcinowi Marvel Amps i pozostałym kolegom...
Pozdrawiam!
Bassjan
46mA dla jednej lampy? Nie za dużo? Ja się przyzwyczaiłem, że prąd spoczynkowy powinien wynosić w granicach 30-35mA na lampę. Posługuję się tu tabelą ze strony Toma:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/lampymoc.htm
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/lampymoc.htm
Chodzi o tę tabelę? Bo ja tam nie widzę zalecenia 30-35mA:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... #Parametry
Przy Ua 520V faktycznie wychodzi 33mA
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... #Parametry
Przy Ua 520V faktycznie wychodzi 33mA

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
W tabeli masz podany zakres prądu Ia od spoczynkowego do pełnego wysterowania, no chyba, że ja to źle interpretuje.
Chyba źle
Wg. mnie prąd ściśle zależy od Ua i koncepcji użytkownika. Można ustawić na bezpieczne 60% Pamax a można na 75%, jeśli ktoś lubi i TS wytrzyma...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
A jak ty interpretujesz to co jest w tabeli?
I przy okazji ten tekst:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... Ustawianie
I przy okazji ten tekst:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... Ustawianie
Właśnie tak, jak napisałem: jest to zakres, w którym trzeba się zmieścić. Od Ciebie zależy, czy ustawisz sobie na 60% mocy admisyjnej, czy na 100%. Zobacz, jak się zmienia prąd podany w tabeli względem napięcia anodowego (i jest to prąd anody, a ja obliczyłem 4*mA razem z Ig2):
Ua 325 Ia 35-95x2
Ua 475 Ia 30-125x2
Nie ma takiej opcji, żeby przy różnicy 150V Ua prąd zmienił się o 5mA.
Ua 325 Ia 35-95x2
Ua 475 Ia 30-125x2
Nie ma takiej opcji, żeby przy różnicy 150V Ua prąd zmienił się o 5mA.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com