Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 10...14 postów
Podsumujmy:
1) Kwestia trafa i lampy końcowej:
BTW: dzięki za linka do aukcji.
2) nieszczęsne mp3:
a. Cabsim na wyjściu głośnikowym i stąd sygnał gitary podawany na sumator z sygnałem mp3 (sumator i wzmacniacz mp3 na OP) -> całość na wyjście słuchawkowe. Mam gitarę+mp3 w słuchawkach. Git. Do grania "na głośno" mp3 puszczane po prostu z wieży lub PC.
b. Jak napisał jethrotull - druga końcówka mocy, hmmmm... Gdyby równolegle wstawić drugą lampę końcową, na którą podawany byłby sygnał mp3, wówczas lampę końcową toru gitary mógłbym spokojnie przesterować. Suma tych sygnałów trafiałaby na trafo głośnikowe. Czy takie rozwiązanie miałoby znamiona i konsekwencje równoległego połączenia lamp? - przy tych samych lampach końcowych Raa/2, wzrost prądu anodowego x2, zwiększenie pojemności wejściowej x2... Tak tylko kombinuję, że wówczas 2xEL861 dałoby mi Raa ~8k i TG5-53 przy głośniku 8R od biedy dałoby radę...
Ale z kolei sygnał podawany na cabsim byłby sumą gitary i mp3 - to chyba nie byłoby fajnie. No i ostatecznie kwestia brzmienia mp3-ki na głośniku gitarowym ehhh....
pzdr
1) Kwestia trafa i lampy końcowej:
Co byście radzili?- wykorzystuję TG5-53 i ECL86/EL95 (Raa 10k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + tłumik rezystorowy jakby było za głośno (a chyba byłoby...)
- wykorzystuję TG5-53 i EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); niedopasowanie i tym samym mniejsza moc, może by działało dobrze...
- poluję na TG2-20 i wykorzystuję EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + ewentualnie tłumik rezystorowy
2) nieszczęsne mp3:
a. Cabsim na wyjściu głośnikowym i stąd sygnał gitary podawany na sumator z sygnałem mp3 (sumator i wzmacniacz mp3 na OP) -> całość na wyjście słuchawkowe. Mam gitarę+mp3 w słuchawkach. Git. Do grania "na głośno" mp3 puszczane po prostu z wieży lub PC.
b. Jak napisał jethrotull - druga końcówka mocy, hmmmm... Gdyby równolegle wstawić drugą lampę końcową, na którą podawany byłby sygnał mp3, wówczas lampę końcową toru gitary mógłbym spokojnie przesterować. Suma tych sygnałów trafiałaby na trafo głośnikowe. Czy takie rozwiązanie miałoby znamiona i konsekwencje równoległego połączenia lamp? - przy tych samych lampach końcowych Raa/2, wzrost prądu anodowego x2, zwiększenie pojemności wejściowej x2... Tak tylko kombinuję, że wówczas 2xEL861 dałoby mi Raa ~8k i TG5-53 przy głośniku 8R od biedy dałoby radę...
Ale z kolei sygnał podawany na cabsim byłby sumą gitary i mp3 - to chyba nie byłoby fajnie. No i ostatecznie kwestia brzmienia mp3-ki na głośniku gitarowym ehhh....
pzdr
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Tak, to najsensowniejsze rozwiązanie.michal.0000 pisze: 2) nieszczęsne mp3:
Nie osobną lampę, osobną końcówkę mocy. Z trafem głośnikowym i najlepiej głośnikiem, bo te elementy też się przesterowywują. Sama lampa niczego więc nie rozwiązuje.b. Jak napisał jethrotull - druga końcówka mocy, hmmmm... Gdyby równolegle wstawić drugą lampę końcową, na którą podawany byłby sygnał mp3, wówczas lampę końcową toru gitary mógłbym spokojnie przesterować. Suma tych sygnałów trafiałaby na trafo głośnikowe.
Ja bym radził mimo wszystko kupić/wymienić się na TG2,5 dzięki czemu będzie najbardziej standardowo (łatwo i w miarę tanio dostaniesz 6P1P, EL84/6P14P) a dzięki TG2,5 możesz uzyskać różne Ra i poeksperymentować z lampami końcowymi (ECL86, ECL82, EL95, EL90, 6V6 i jeszcze kilka innych). Do tych 10k co masz to pasuje EL95 - fajna lampka, ale trochę droga niestety a i z dostępnością może być trochę problemów.michal.0000 pisze:
1) Kwestia trafa i lampy końcowej:Co byście radzili?- wykorzystuję TG5-53 i ECL86/EL95 (Raa 10k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + tłumik rezystorowy jakby było za głośno (a chyba byłoby...)
- wykorzystuję TG5-53 i EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); niedopasowanie i tym samym mniejsza moc, może by działało dobrze...
- poluję na TG2-20 i wykorzystuję EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + ewentualnie tłumik rezystorowy
Traxmanowi chyba jeszcze zostało jedno TG2,5 na wymianę... akurat jemu pasują TG5.
-
- 10...14 postów
Megabit - ale ja już mam EL95, tak samo EL861
Dobra, przez 2 dni nie będę miał dostępu do neta -> wyjazd. Mam co do myślenia i do tematu wrócę w poniedziałek. Dzięki.
pzdr

Dobra, przez 2 dni nie będę miał dostępu do neta -> wyjazd. Mam co do myślenia i do tematu wrócę w poniedziałek. Dzięki.
pzdr
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Thereminator, przelicytowałeś mnieMatizz pisze:TG2-20 do upolowania:
http://allegro.pl/item753634729_tg2_20_ ... ikowe.html

A ten transformator to ma jakieś szczególne właściwości brzmieniowe, że koledzy się tak biją? Ma na pewno tę zaletę, że jest na mniejszym rdzeniu w porównaniu do rówieśników. Coś jeszcze?
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Jak ktoś potrzebuje to mam 2 sztuki TG2-31 (takie same jak w moim EL95 nano)
ufoglonojad pisze:A ten transformator to ma jakieś szczególne właściwości brzmieniowe, że koledzy się tak biją? Ma na pewno tę zaletę, że jest na mniejszym rdzeniu w porównaniu do rówieśników. Coś jeszcze?
jako jedyny daje Raa=16k dla 8R i 8k dla 4R. To jest jego podstawowa zaleta.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Life is brutaljethrotull pisze:Thereminator, przelicytowałeś mnieMatizz pisze:TG2-20 do upolowania:
http://allegro.pl/item753634729_tg2_20_ ... ikowe.htmlPochwal się jak będziesz coś fajnego na tym robił.

Ostatnio mnie zmęczyło własne lenistwo i zaczynam kombinować z kilkoma projektami. Obiecuję, że się pochwalę, jak już będzie czym.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Thereminator
to póki co podziel się chociaż założeniami tego projektu.

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wszystko w swoim czasie, na razie mogę powiedzieć tyle, że mały gitarowiec i potrzebuję do niego trafo o dużym Ra . Mam też prawie złożony projekt jednego z forumowiczów, dotychczas jedynie autor go złożył, ale nie przetestował - ale to na razie tajemnica...
Tymczasem weź pod uwagę aukcję, którą podał megabit - w porządku sprzedający, zresztą kolega triodowicz, tym razem obiecuję nie wejść Ci w drogę
Tymczasem weź pod uwagę aukcję, którą podał megabit - w porządku sprzedający, zresztą kolega triodowicz, tym razem obiecuję nie wejść Ci w drogę

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Hej, co to za tajemnice?Thereminator pisze:Wszystko w swoim czasie

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com