Prostownik gretza lampowo-krzemowy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Oloorin
- 250...374 postów
Prostownik gretza lampowo-krzemowy?
Witam! Złożyłem właśnie dla kumpla Fendera Champ'a 5F1, trafa głośnikowe i sieciowe z jakiegoś starego radia, prostownik to krzemowy mostek gretza, kumpel chciał mieć lampowy, ale niestety udało mi się zdobyć tylko trafo pod gretza. Więc wpadłem na pomysł, żeby zastosować mostek w połowie krzemowy, a w połowie próżniowy - dwie półprzewodniki dać od trafa do masy, a lampkę od trafa do napięć dodatnich. Nie wiem tylko czy opłaca się coś takiego robić, czy efekt będzie marny?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Prostownik gretza lampowo-krzemowy?
W Champie to nie będzie żadnego efektu, z przyczyn, których chyba nie trzeba wyjaśniać 

- george6
- 1250...1874 posty
Rozwiązanie bez sensu...Oloorin pisze:Witam! Złożyłem właśnie dla kumpla Fendera Champ'a 5F1, trafa głośnikowe i sieciowe z jakiegoś starego radia, prostownik to krzemowy mostek gretza, kumpel chciał mieć lampowy, ale niestety udało mi się zdobyć tylko trafo pod gretza. Więc wpadłem na pomysł, żeby zastosować mostek w połowie krzemowy, a w połowie próżniowy - dwie półprzewodniki dać od trafa do masy, a lampkę od trafa do napięć dodatnich. Nie wiem tylko czy opłaca się coś takiego robić, czy efekt będzie marny?
Jeśli koniecznie prostowanie ma być na lampie .. to poszukaj odpowiedniego trafa sieciowego...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Brak podstaw fizycznych do zastosowania prostownika lampowego w układach SE - czyli brak wpływu na brzmienie.
- Oloorin
- 250...374 postów
Ok, wielkie dzięki
temat do zamknięcia.