Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nie namieszales ale jesli koncowka mocy bedzie w pelni przesterowywana to musisz dla lamp mocy przyjac o 40% wiekszy pobor pradu niz dla sygnalu sinusoidalnego. Dlaczego akurat +40% to temat na weekendowe rozmyslaniaTooL46_2 pisze:Rzeczywiscie niejasno napisalem-- jak liczylem anodowe uzwojenie sieciowki to zalozylem, ze EL84 pobiora ca 90mA, plus 10mA siatki i ca. 9mA triody przedwzmacniacza. Stad na dlawik przypadnie 19mA i stad moje pytanie polaczone (niepotrzebnie) z sieciowka
Czyli w sumie anodowe powinno miec ca. 0.12A, chyba, ze cos namieszalem...
Możesz liczyć, a możesz sklonować np. Hammonda 270EX:TooL46_2 pisze:jak liczylem anodowe uzwojenie sieciowki
Popraw ten zasilacz. Lampa prostownicza powinna mieć odzielne uzwojenie żarzenia niepołączone z masą. Katodę lampy podepnij do jednego z wyprowadzeń żarzenia.TooL46_2 pisze:Marvel
Naskrobalem taki oto schemat zasilacza. Czy cos takiego miales na mysli mowiac wczesniej, ze dlawik bedziesz mial tylko dla siatek lamp koncowych i lamp przedwzmacniacza? Czy czegos jeszcze brakuje w tym zasilaczu? Pytam, bo chcialbym sie wziac za nawijanie traf i dobrze byloby znac parametry zasilacza, ktory planujesz. BTW, czy elementy zasilacza beda tez na plytce, czy trzeba bedzie robic osobna? Bo albo jestem slepyalbo go nie widze na plytkach, ktore zamieszczales wczesniej.
Poprawcie mnie, jesli sie myle, ale zasilacz, ktory narysowalem ma wejscie kondensatorowe, czy tak? Przynajmniej z linku, ktory podal Marvel, na jednej z podstron tak bym to rozumial. To ze dlawik jest po kondensatorze znaczy, chyba, ze jest to zasilacz z wejsciem kondensatorowym?painlust pisze:na zasilaczu z wejściem dławikowym
Panie Aleksandrze, myslalem nad tym, ale nic wiele konstruktywnego nie przyszlo mi do glowyVacuumVoodoo pisze:jesli koncowka mocy bedzie w pelni przesterowywana to musisz dla lamp mocy przyjac o 40% wiekszy pobor pradu niz dla sygnalu sinusoidalnego.
Poprawilem schemat wg. Twoich sugestii. Czy uzwojenie zarzenia lampy prostowniczej nie powinno byc zatem symetryczne?AnTech pisze:Lampa prostownicza powinna mieć odzielne uzwojenie żarzenia niepołączone z masą. Katodę lampy podepnij do jednego z wyprowadzeń żarzenia.
To jak zapewnisz, że lapma nie przekroczy dopuszczalnego Ukh?painlust pisze:Jeżeli lampa jest żarzona pośrednio nie trzeba łaczyć katody z uzwojeniem żarzenia.