http://www.speedyshare.com/793936611.html
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
A masz choć jakieś przyrządy, miernik uniwersalny ... ? oscyloskop ???? ( no może z tym oscyloskopem to przesadziłembocian90 pisze:Czytałem ten temat jednak nie ma tam nic co by mi pomogło :/ Jestem zielony jeśli chodzi o Telewizory a zwłaszzca lampowe więc bez pomocy i naprowadzenia niczego nie zrobię
No to nie ma problemu... Przygotuj sobie schemat..bocian90 pisze:Witam! Miernik mam, oscyloskop też choć ten drugi przyrząd pozostawia wiele do życzenia, nazwał bym go raczej wskaźnikiem, produkcji radzieckiej.Używałem go jedynie do uruchamiania wzmacniaczy m.cz.Jeśli chodzi o elementy na podmianę to znajdzie się kilkadziesiąt kilogramów złomu elektronicznego oraz szafka nowych elementówPozdrawiam!
Czyli układ odchylania pionowego (i poziomego też) w miarę działa, co potwierdza zresztą film, choć niekoniecznie działa prawidłowo. Generalnie ja patrząc na zachowanie się telewizora na filmie to sprawdziłbym najpierw kondensatory elektrolityczne w filtrze zasilacza, szczególnie te pierwsze tuż za diodami prostowniczymi. Odchylanie poziome też nie działa stabilnie. Na pewno wymiana niektórych kondensatorów papierowych też będzie konieczna.bocian90 pisze:Ok sprawdzę, dodam tylko, że za pomocą regulatorów na froncie chassis można rozciągnąć obraz w pionie.