Wzmacniacz na pcb Marvel atom porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz na pcb Marvel atom porady
Jak podlaczac jacki do plytki? czerwona dioda wytrzyma prace na 6,3v, czy lepiej wrzucic rezystor?
A konkretnie, to o co pytasz? Jeśli o gniazdo wejściowe, to masę do masy a sygnał do sygnału...slayer-66669999 pisze:Jak podlaczac jacki do plytki?

Lepiej rezystor.slayer-66669999 pisze:czerwona dioda wytrzyma prace na 6,3v, czy lepiej wrzucic rezystor?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
aha, czyli zrobic cos takiego jak proponuje Painlust? czyli rezystor 220R przed dioda. Po trafo wyjsciowym do gniazda wyjsciowego szeregowo 3R i 4,7R?
220R może być. Jeśli będzie za słabo świecić, możesz go zmniejszyć.
Wiesz, popatrz jeszcze raz na schemat i popatrz też na gniazdo, które masz. Jeśli masz gniazdo mono z trzema lub czterema wyprowadzeniami, to wtedy możesz podłączyć rezystor, który pełni rolę sztucznego obciążenia (może być 3R + 4,7R, oba 5W, może być 8,2R/5W). Tylko podłączasz to tak, żeby rezystor był między dwoma kablami od trafa głośnikowego, ale po wyjęciu wtyczki Jack z gniazda. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, to nie dawaj tego rezystora wcale, tylko wyprowadzenia z transformatora bezpośrednio na gniazdo głośnikowe. Jedno z wyprowadzeń trzeba podłączyć też do masy. Nie jest wszystko jedno, które.slayer-66669999 pisze:Po trafo wyjsciowym do gniazda wyjsciowego szeregowo 3R i 4,7R?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
teraz juz rozumiem o co chodzi z tym rezystorem na wyjsciu. Wtyczka jest mono i ma 3 wyprowadzenia. Mysle ze dam rade, popatrzylem na schemat i juz lapie o co chodzi. Pozostaje mi obecnie czekac na podstawki i glosnik, bo nie chce rozbebeszac mojego marshalla. Plytke sprawdzilem i wszystko jest ok, nie ma zimnych lutow, powinno uruchomic sie od razu. Warto testowac bez obudowy? Zastanawiam sie nad tym jak wykonac chassis ktore bedzie pod wzgledem estetyki na dobrym poziomie. Masz jakies konkretniejsze wymiary chassis?
Co do testowania bez obudowy, to lepiej nie, bo może Cię porazić prąd...
Jakie masz narzędzia do budowy chassis? Mając tylko wiertarkę stołową najłatwiej jest chyba kupić metr aluminiowego kątownika albo ceownika i kawałek blachy. Nawiercić otwory a potem połączyć to nitami zrywalnymi albo śrubami.
Wymiary możesz określić sam. Połóż płytkę na stole, ustaw transformatory tak, jak mają być, dolicz ze 3 cm marginesu po bokach i z tyłu i zmierz. Standardowa wysokość chassis to 6 cm.
Jakie masz narzędzia do budowy chassis? Mając tylko wiertarkę stołową najłatwiej jest chyba kupić metr aluminiowego kątownika albo ceownika i kawałek blachy. Nawiercić otwory a potem połączyć to nitami zrywalnymi albo śrubami.
Wymiary możesz określić sam. Połóż płytkę na stole, ustaw transformatory tak, jak mają być, dolicz ze 3 cm marginesu po bokach i z tyłu i zmierz. Standardowa wysokość chassis to 6 cm.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
http://allegro.pl/item737734888_podstaw ... _typ2.html
takie podstawki beda juz ok? Gdzie mozna zamowic aluminiowe ceowniki i taki kawalke blaszki na chassis?
takie podstawki beda juz ok? Gdzie mozna zamowic aluminiowe ceowniki i taki kawalke blaszki na chassis?
Podstawki będą idealne. Ceowniki są w marketach budowlanych (OBI, NOMI, Castorama, itp.). Z blachą jest gorzej. Kiedyś chyba widziałem na Allegro gotowe formatki. Ale mimo wszystko łatwiej zdobyć prostokątny kawałek blachy niż gotowe chassis.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
wlasnie mysle ze bede przykrecal ceowniki do kawalka blachy na wymiar i szlifowal wszystko na rowno, a potem w drewniana obudowe i obic czyms. Na chwile obecna zalezy mi zeby dzialalo juz;d
Rozwazam tez obudowe z Hydrogigu, tak by zamknac wszystko ladnie w srodku i nie widziec niektorych nieudolnosci po pierwszych doswiadczeniach z lutownica. Estetyka lutow troche lezy, ale na testerze ciaglosci jest ok, wiec nie narzekam, z czasem bedzie lepiej. Nie wiem jak do takiej obudowy wrzucic trafa, tak zeby to nie dzialalo na siebie za bardzo. stwierdzilem poczatkowo ze chassis powinno miec pierwotnie 6cm wysokosci, 35 szerokosci i 17 dugosci mniej wiecej, ale z powodu chowania wszystkiego wysokosc obudowy wzrasta do ok 15 cm.
http://hydrogig.dos.pl/obudowy-t.php
tak wygladaja te obudowy i cenowo nie sa jakies strasznie drogie. Zalezy mi zeby wzmacniacz gral i cieszyc sie tym dzwiekiem;d estetyka jest obecnie na drugim miejscu.
Lepiej zamawiac osobny glosnik na poczatek czy podpiac do Marshalla MG 10? a moze line out jakis? jest gdzies dobry (prosty, skuteczny) schemat line out z regulacja czulosci wyjscia?
zamawiam neutriki podstawki, ekran i nakladki na poty, wic przy okazji bym zamowil czesci na line out...
Rozwazam tez obudowe z Hydrogigu, tak by zamknac wszystko ladnie w srodku i nie widziec niektorych nieudolnosci po pierwszych doswiadczeniach z lutownica. Estetyka lutow troche lezy, ale na testerze ciaglosci jest ok, wiec nie narzekam, z czasem bedzie lepiej. Nie wiem jak do takiej obudowy wrzucic trafa, tak zeby to nie dzialalo na siebie za bardzo. stwierdzilem poczatkowo ze chassis powinno miec pierwotnie 6cm wysokosci, 35 szerokosci i 17 dugosci mniej wiecej, ale z powodu chowania wszystkiego wysokosc obudowy wzrasta do ok 15 cm.
http://hydrogig.dos.pl/obudowy-t.php
tak wygladaja te obudowy i cenowo nie sa jakies strasznie drogie. Zalezy mi zeby wzmacniacz gral i cieszyc sie tym dzwiekiem;d estetyka jest obecnie na drugim miejscu.
Lepiej zamawiac osobny glosnik na poczatek czy podpiac do Marshalla MG 10? a moze line out jakis? jest gdzies dobry (prosty, skuteczny) schemat line out z regulacja czulosci wyjscia?
zamawiam neutriki podstawki, ekran i nakladki na poty, wic przy okazji bym zamowil czesci na line out...
Nie rób w tej obudowie. Blacha jest za cienka na takie ciężkie transformatory. Poza tym trafa będą siały na pozostałe elementy pewnie. I nie będziesz się mógł cieszyć brzmieniem. Obudowa (chassis) to nie tylko wygląd, ale jedna z części wzmacniacza.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
a jaki jest Twoj sposob na wykonanie chassis? z tego co widzialem uzywasz gietej blachy i na front idzie cos na styl marshalla. Nie mam laserowki i napisy termodrukiem niestety odpadaja:(
Napisy akurat nie wpływają na brzmienie
Pisałem już, że kup 1m kątownika albo lepiej ceownika, przetnij na pół albo jak tam chcesz i te dwa kawałki przykręć albo przynituj do aluminiowej blachy z dwóch stron. I masz super chassis.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
czyli jak na razie nie martwic sie strona estetyczna, tylko po prostu ma byc solidnie i bez zadnych udziwnien. W nastepnym tygodniu poszukam ceownikow.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przeważnie chassis wyjkonuje się gięte z kawałka blachy, ale trzeba mieć dostęp do giętarki - w moim atomicu zastosowałem wygięte z blachy 400x400mm. W sąsiedztwie ekipa remontowa kryła dom blachą i przy okazji wygięli mi chasis na giętarce.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Za obudowe sie jeszcze nie wzialem, ale plytka wzmacniacza i zasilacza sa juz gotowe. Jeden potencjometr ma krotksza oske od pozostalych, ale zastopie go innym za jakis czas (braki w sklepie ekektronicznym). Chwile temu mierzylem transformator i wychodzi na to ze ma 6,4 i 245 na wtornym, oczywiscie mierzone bez obciazenia, wiec po podlaczniu wszystkiego powinno byc w normie. W nowym tygodniu odwiedze praktikera w poszukiwaniu rzeczy na obudowe. Musze kupic komplet wiertel do wiercenia otworow na poty i gniazda. Otwor na potencjometr powinien byc idealnie na wymiar? jakie tez powinny byc wymiary kolkow i srub ktorymi pcb montuje sie do obudowy? Marvel zawsze korzysta z czegos takiego, a ja dopiero jestem poczatkujacy i nie za bardzo mam pojecie na ten temat. Prosilbym tez o jakis pomysl na line out prosty i skuteczny, bez cab sima, bo to niestety przerasta moje mozliwosci wykonawcze.
tutaj dotychczasowe efekty pracy (estetyka troche ponizej poziomu niestety)

Pozdrawiam!
tutaj dotychczasowe efekty pracy (estetyka troche ponizej poziomu niestety)

Pozdrawiam!