wzmacniacz kt88 dostrojenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
wzmacniacz kt88 dostrojenie
witam, potrzebuję pomocy w dokończeniu,"dostrojeniu" wzmacniacza, schemat w załączniku poniżej, zrobiłem wszystko identycznie jak na schemacie, lampy mocy to KT88, reszta to e88cc, transformatory nawijane u pana Ogonowskiego, wzmacniacz zagrał odrazu po złożeniu lecz nie tak jak powinien, nie gra za głośno a przy podkręceniu potencjometru głośności zaczyna wyraźnie zniekształcać, wniosek z tego taki że trzeba dobrać punkt pracy lamp i tutaj właśnie leży problem, nie robiłem tego nigdy i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, poszukuje kogoś na tyle cierpliwego kto wytłumaczy mi krok po kroku co i jak,pokaże gdzie co zmierzyć w jakich punktach, po prostu wyłoży to jak kompletnemu laikowi, na codzień naprawiam płyty główne i zasilacze więc elektronika nie jest mi obca, lecz nie mam doświadczenia w układach lampowych, zrobiłem parę pre-ampów z projektów w stylu zrób to sam (DIY), myślę ze wybrałem odpowiedni dział na tego posta i że znajdą się chętni i cierpliwi do pomocy:)
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: wzmacniacz kt88 dostrojenie
Cześć!
Dział dobry.
Zmierz jaki płynie prąd spoczynkowy - zewrzyj wejście do masy i zmierz jakie napięcie jest na rezystorze R28 i R29.
Ps. Posiadasz oscyloskop?
Można by wtedy sprawdzić, czy przytyka samą końcówkę, czy gdzieś wcześniej.
Pozdrawiam
Matizz
Dział dobry.
Zmierz jaki płynie prąd spoczynkowy - zewrzyj wejście do masy i zmierz jakie napięcie jest na rezystorze R28 i R29.
Ps. Posiadasz oscyloskop?
Można by wtedy sprawdzić, czy przytyka samą końcówkę, czy gdzieś wcześniej.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Te napięcia na schemacie to Twoje, czy zalecane?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Skąd jest schemat? Sam projektowałeś, ktoś inny projektował czy z jakiejś strony?swirus22 pisze:witam, potrzebuję pomocy w dokończeniu,"dostrojeniu" wzmacniacza, schemat w załączniku poniżej, zrobiłem wszystko identycznie jak na schemacie
więc tak, napięcie na rezystorze katodowym to ok 1v, chyba za dużo ale nie wiem, napięcia na schemacie to napięcia zalecane, u mnie napięcie anodowe bez obciążenia lampami wynosi ok 395v, z lampami spada już do ok, 370-365. schemat jest wzięty z internetu powoli zaczynam korespondować z jego autorem ale wolę zasięgnąć informacji z tego forum.
Za dużo. Ja raczej bym ustawił potencjometrami R21 i R22 prąd spoczynkowy obu lamp EL34 na maksymalnie 35mA, czyli tak, żeby spadek napięcia na rezystorach katodowych R28 i R29 był równy i wynosił około 0,35V.swirus22 pisze:więc tak, napięcie na rezystorze katodowym to ok 1v, chyba za dużo ale nie wiem,
Tylko że kolega:kris pisze:prąd spoczynkowy obu lamp EL34 na maksymalnie 35mA
- zasila lampy niższym napięciem
- włożył lampy KT88
1V to faktycznie za dużo, ale tutaj można sobie pozwolić na więcej, niż standardowe 35mA.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
czyli zmienić wartość r28 i r29, ponieważ r22 jest skręcony na minimum i daje 0.9v
Nie. R28 i R29 to tylko rezystory "pomiarowe". Co najwyżej możesz je zmienić na 1R, wtedy ustawiając multimetr na mV będziesz miał odczyt prądu w mA, bez potrzeby przesuwania przecinka w głowie 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
R18 i R20 zmień na takie jak R17 i R19 - 36K.
Wtedy orzymasz większy zakres regulacji.
Pozdrawiam
Matizz
Wtedy orzymasz większy zakres regulacji.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
ok zmienia, i ustawie tan spadek na 0,7 co dalej?
Dalej, to ktoś ze znających się na wzmacniaczach audio musi powiedzieć, czy ten schemat w ogóle ma sens. Jeśli ma, to musisz pomierzyć pozostałe napięcia w układzie (z włożonymi wszystkimi lampami, ale wejściem zwartym do masy). Możesz też pokazać zdjęcie (sposób montażu). A potem się zobaczy, co dalej 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
jest to typowy montaż przestrzenny "pająk" więc nie ma co go pokazywać:) biorę się za napięcia na triodach i czekam na dalszą pomoc jak dobrać te triody.