Adapter Bambino i klasyczny bruuum
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Adapter Bambino i klasyczny bruuum
Witajcie. Każdy (chyba) kto miał w ręku adapter Bambino, bez znaczenia która wersja, słyszał ten niemiłosierny brum który adapter wytwarza. Chciałbym dowiedzieć się co w nim tak brumi? Czy kondensator filtrujący ma za małą pojemność? Według mnie wina lezy po stronie masy - aluminiowej blachy na której wszystko jest zmontowane, razem z transformatorami. Zbudowałem sobie kiedyś wzmacniacz na PCL86 i żadnego brumu tam nie było, być może dlatego że tam za masę robił 4 centymetrowy drucik przylutowany do jednej z nóżek lampy. Ja obstawiam na masę.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Adapter Bambino i klasyczny bruuum
A ja stawiam na lichy kondensator anodowy. Może i coś od masy się odlutowało z jednej strony?
Szczególną troską trzeba obarczyć połączenie wkładka-wzmacniacz. Tam zakłóceń łapie się najwięcej jak jest zła masa.
Szczególną troską trzeba obarczyć połączenie wkładka-wzmacniacz. Tam zakłóceń łapie się najwięcej jak jest zła masa.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W Bambinach często padał kondensator na chassis. Objawem był strasznie głośny brum.
Wymień go na nowy taki sam. Jak coś to mam na zbyciu.
Wymień go na nowy taki sam. Jak coś to mam na zbyciu.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Mam kilka sztuk Bambino i w każdym jest brum. Jednak pokombinuję z tym kondem filtracyjnym, być może i on już nie trzyma.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ja mam 3 Bambina, i żadno nie brumi..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu