Beryl 102 - obraz rozmyty
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Beryl 102 - obraz rozmyty
Witam. Mam telewizor Beryl 102. Ogólnie jest sprawny lecz obraz który wyświetla jest jakiś taki rozmyty i troche za mały (nie wyświetla się na całym ekranie). Jeśli ktoś ma pomysł co z tym zrobić to proszę o pomoc.
- george6
- 1250...1874 posty
Re: Beryl 102 - obraz rozmyty
Weź do ręki schemat i dobry miernik z zakresem min 300V...
Dalej pomierz napięcia anodowe:
Ua1 = 240 V
Ua2 = 195 V
Ua3 = 230 V
Ua4 = 220 V
Ua5 = 230 V
Tolerancja +/- 5%
Do roboty....
Dalej pomierz napięcia anodowe:
Ua1 = 240 V
Ua2 = 195 V
Ua3 = 230 V
Ua4 = 220 V
Ua5 = 230 V
Tolerancja +/- 5%
Do roboty....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Napięcia się zgadzają - dziwna sprawa. Dodam że na Ua2 najpierw napięcie wynosiło 20 V potem stopniowo rosło, i nie był to czas nagrzewania lamp bo pomiary wykonywałem na "rozgrzanym" telewizorze - grał przez 10 minut więc chyba się rozgrzał. Powymieniam jeszcze dziś elektrolity w zasilaczu - może to coś pomoże
są jakieś dziwne gdyż widać ślady rozlanego elektrolitu - dopiero teraz to zauważyłem. Zaraz je wymienię.

Wymieniłem elektrolity i obraz nie jest już tak bardzo rozmyty, lecz jego ostrość nadal nie jest zadowalająca. Rozdzielczość ekranu też się nie zmieniła - dalej nie pokrywa się z całym kineskopem, zostaje jakieś 2 cm wolnego miejsca na wszystkich czterech krawędziach.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tym że obraz jest nieostry (rozumiem rozmyty=nieostry) spowodowane jest złym napięciem na siatkach kineskopu. Na chassis jest zamontowany potencjometr do regulacji ostrości, pokręć nim i zobacz czy się zmieni. Znajduje on się trochę poniżej "klatki" z WN po lewej stronie. Zmierz też napięcia na S1 i S2 kinola (podane na schemacie). Może być uszkodzony ten potencjometr (dość częste zdarzenie). Ma on wartość 2Mohm albo 3Mohm.
Zmniejszenie obrazu może być powodem, że cewki odchylające są odsunięte na szyjce do tyłu lub tym że trafo WN daje za małą amplitudę. Powodem tego może być słaba lampa PL500 lub PY88. Zobacz czy cewki są na miejscu i podmień lampy, zwłaszcza PY88.
Pozdrawiam.
Zmniejszenie obrazu może być powodem, że cewki odchylające są odsunięte na szyjce do tyłu lub tym że trafo WN daje za małą amplitudę. Powodem tego może być słaba lampa PL500 lub PY88. Zobacz czy cewki są na miejscu i podmień lampy, zwłaszcza PY88.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Pokręciłem tym potencjometrem i ostrość ustawiłem idealnie. Dalej pozostaje sprawa obrazu który nie pokrywa całego ekranu.
A i byłbym zapomniał - cewki odchylania faktycznie były odsunięte do tyłu. Gdy popchnąłem je bliżej obraz wrócił do normy i telewizor w pełni sprawny
To tyle, dzięki za pomoc.

- george6
- 1250...1874 posty
Wyedytowałem......
Stosuję się do zaleceń moderatora.... "Panowie, jako moderator apeluję żeby nie kontynuować kłótni - nie warto dyskutować z dominikiem9419."
Stosuję się do zaleceń moderatora.... "Panowie, jako moderator apeluję żeby nie kontynuować kłótni - nie warto dyskutować z dominikiem9419."
Ostatnio zmieniony ndz, 20 września 2009, 20:33 przez george6, łącznie zmieniany 2 razy.
Skończyłeś już?? Gdzie tutaj napisałem cokolwiek niekulturalnego? Może łaskawie przeczytaj mój najnowszy wpis w temacie "Junosta" i zrozumiesz 

- george6
- 1250...1874 posty
TAK !!! Skończyłem... jakiekolwiek dyskusje z użytkownikiem "dominik9419"dominik9419 pisze:Skończyłeś już?? Gdzie tutaj napisałem cokolwiek niekulturalnego? Może łaskawie przeczytaj mój najnowszy wpis w temacie "Junosta" i zrozumiesz
- tetroda
- 625...1249 postów
Łobosze...
Od ósmego postu w dół /włącznie/ - do kosza.
Od ósmego postu w dół /włącznie/ - do kosza.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Problem rozwiązany to i cały temat może iść do kosza.
- tetroda
- 625...1249 postów
Zawiera treść merytoryczną, więc cały temat nie, tylko od ósmego w dół.
BTW Lamdeck, george6, dominik9491 - co prawda i tak nie wypada, ale jak już to takie 'górnolotne' dyskusje to na PW.
BTW Lamdeck, george6, dominik9491 - co prawda i tak nie wypada, ale jak już to takie 'górnolotne' dyskusje to na PW.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- administrator
- Kontakt:
Proszę o powrót do tematu przewodniego. Dyskusje nie na temat można prowadzić np. za pomocą poczty prywatnej.