Czy ktoś może coś powiedzieć na temat w/w wymienionej konstrukcji ?
Interesuje mnie głównie historia czyli kto kiedy gdzie
Wydaje mi się że kiedyś mogło to być dosyć popularne radyjko, układ elektryczny chyba też dosyć popularny, opublikowany po raz pierwszy(?) w radioelektroniku z 51 roku. Tyle mi się wydaje że wiem
Pozdrawiam
Krzysiek
Ps Może są jakieś źródła internetowe na temat historii radiotechniki?
puchateck pisze:
Np. moja :), ale o radiach trochę starszych. Ten odbiornik do dość luksusowy niemiecki (NRDowski dokładniej) wynalazek, Te radia są dośc populrane w Polsce, zapewne dużo ich sprowadzono do kraju.
puchateck pisze:
Np. moja , ale o radiach trochę starszych. Ten odbiornik do dość luksusowy niemiecki (NRDowski dokładniej) wynalazek, Te radia są dośc populrane w Polsce, zapewne dużo ich sprowadzono do kraju.
Wiem, czytałem faktycznie bardzo interesująca, pare innych też widziałem ale są to pojedyńcze strony może z 5 w sumie ich bedzie, a co do radyjka to wiem że luksusowy, wiem że NRD wiem że popularne. Chociarz częściej widziałem w wykonaniu firmy EAW.
Szukałem też coś na ten temat w niemieckich stronach ale w najlepszym razie znalazłem zjęcie, i gościa ktury szprzedaje schematy starych odbiorników lampowych.
puchateck pisze:Czy ktoś może coś powiedzieć na temat w/w wymienionej konstrukcji ?
Interesuje mnie głównie historia czyli kto kiedy gdzie
Wydaje mi się że kiedyś mogło to być dosyć popularne radyjko, układ elektryczny chyba też dosyć popularny, opublikowany po raz pierwszy(?) w radioelektroniku z 51 roku. Tyle mi się wydaje że wiem
puchateck pisze: Wiem, czytałem faktycznie bardzo interesująca, pare innych też widziałem ale są to pojedyńcze strony może z 5 w sumie ich bedzie, a co do radyjka to wiem że luksusowy, wiem że NRD wiem że popularne. Chociarz częściej widziałem w wykonaniu firmy EAW.
Mam podejrzenie że w 1952r. koncern RFT jeszcze nie istniał, więc EAW (zakłady im J.W. Stalina, Berlin-Treptow, dawne zakłady AEG) wypuszczało produkty pod własną marką.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
jdubowski pisze:
Mam podejrzenie że w 1952r. koncern RFT jeszcze nie istniał, więc EAW (zakłady im J.W. Stalina, Berlin-Treptow, dawne zakłady AEG) wypuszczało produkty pod własną marką.
Podejrzewam że twoje podejrzenia są niesłuszne http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_09_2.htm wg tego co tam pisze to jest firmy RFT (w sumie to sprubuje sprawdzić od kiedy ona działa). Druga sprawa nie dająca spokoju to troszke inny układ elektryczny tego na schemacie fonarowym i moim orginalnym (w części m.cz troszke inny układ, inne wartości niekturych elementów). Jescze jedna sprawa - muj schemat jest uszkodzony troszke tzn kawałka częsci wejściowej brakuje i po prawej stronie coś było narysowane ale jest zupełnie oderwane (mam podejrzenie że to mogą być jakieś filtry/kondensator?).
Sprawdziłem w swoim egzemplarzu Radioamatora, czy nie ma przypadkiem pomyłki na stronie internetowej. Według Radioamatora z 1951r jako producent jest rzeczywiście podany RFT.
gsmok pisze:Sprawdziłem w swoim egzemplarzu Radioamatora, czy nie ma przypadkiem pomyłki na stronie internetowej. Według Radioamatora z 1951r jako producent jest rzeczywiście podany RFT.
A czy w pańskim egzemplażu jest dokładnie to samo co na fonarze?
Jeżeli jest coś wiecej to mogę liczyc na ewentualny skan?
jdubowski pisze:
jdubowski pisze:
A możliwe - byc może RFT tak samo jak Unitra powstało najsamprzód jako brand na rynki zagraniczne, a rzeczywistym producentem było EAW.
Mozliwe, aczkolwiek trzeba mi będzie w takim razie zbadać historie firm EAW i AEG i ich powiązań z RFT
W każdym razie dziękuje bardzo za pomoc
puchateck pisze:
Mozliwe, aczkolwiek trzeba mi będzie w takim razie zbadać historie firm EAW i AEG i ich powiązań z RFT ;)
Do koncernu RFT zostały włączone wszytskie zakłady radiotechniczne jakie znajdowały się na terenie NRD (RFT to taka nasza Unitra), mniędzy innymi jedna z fabryk AEG. Na pewno też Korting i Seibt. Gdzieś w interniecie widziałem pełną listę zakładów wchodzących w skład RFT wraz z całą historią, ale nie mogę teraz na to trafić. Strona była po niemiecku.
tszczesn pisze:
Gdzieś w interniecie widziałem pełną listę zakładów wchodzących w skład RFT wraz z całą historią, ale nie mogę teraz na to trafić. Strona była po niemiecku.
tszczesn pisze:
Do koncernu RFT zostały włączone wszytskie zakłady radiotechniczne jakie znajdowały się na terenie NRD (RFT to taka nasza Unitra), mniędzy innymi jedna z fabryk AEG. Na pewno też Korting i Seibt. Gdzieś w interniecie widziałem pełną listę zakładów wchodzących w skład RFT wraz z całą historią, ale nie mogę teraz na to trafić. Strona była po niemiecku.
Czyli wychodzi na to że RFT przejeła tą konstrukcje od EAW lub AEG, tylko jak się mają te dwie firmy do siebie?
puchateck pisze:
Czyli wychodzi na to że RFT przejeła tą konstrukcje od EAW lub AEG, tylko jak się mają te dwie firmy do siebie?
EAW chyba wchodziła w skład RFT, w każdym razie była to NRDowska firma. A AEG nie miała z RFT nic wpólnego, poza tym, że RFT przejęło jedną z ich fabryk która była AFAIR w Berlinie. Ale konstrulcja jest IMO już czysto NRDowska.