Jakie lampy do PP EL84?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jakie lampy do PP EL84?

Post autor: TooL46_2 »

Hej,

Zabralem sie w koncu za kompletowanie materialow do mojego wzmaka :) Uklad oparty o schemat Marvela 18W More Black ;)

Jako, iz w AU nie mam dostepu do NOS-ow produkcji radzieckiej totez nie moge sie zaopatrzyc w 6N2P-EW ani 6P14P wiec pozostaje mi zakupic lampy produkowane obecnie. Ktore z lamp z tej strony (jesli sa Wam znane) byscie polecili pod wzgledem jakosci i wytrzymalosci. Poczatkowo myslalem o JJ ale gdzies na forum wyczytalem, ze to kiepski pomysl. Jesli chodzi o ECC83 (a konkretnie 12AX7) to obecnie jestem na etapie Electro-Harmonix. To samo, jesli chodzi o EL84. Ktos z Was mial do czynienia z tymi lampkami?

Dzieki za pomoc! Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Re: Jakie lampy do PP EL84?

Post autor: kiepura47-51 »

Witam. W dziale;Ogłoszenia a następnie reklama,jest tam katalog w którym zobaczysz duży wybór lamp, wielu firm oraz pozostale elementy do wzmacniaczy. Ceny chyba o wiele tańsze niż u Ciebie ,nawet z przesylką.Pozdrawiam, Janusz
traxman

Post autor: traxman »

ECC83 i EL84 to jedne z najlepszych produkowanych przez JJ, chociaż do wzmacniaczy gitarowych średnio się sprawdzają ECC83, spore rozrzuty i zawsze zbyt małe wzmocnienie. Masz blisko do Japonii tam są doskonałe 12AX7 Nos MAzdy, Toshiby. A zamiast EL84, 7189 Toshiby, droga jak diabli, ale przeżyje kilka innych kompletów.
Z JJ lepiej wypadają ECC803S droższe ale jakoś równiejsze systemy wychodzą.
Poszukaj NOS ECC83 dowolnego producenta, te stare jakoś lepiej się sprawdzają. Niemożliwe by w Australii nic nie można było kupić.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

12AX7 Electro-Harmonix mam ze 20 sztuk. Mogę Ci wysłać. Tylko wszystkie są wyjęte ze wzmacniaczy gitarowych, bo były martwe... Tak więc unikaj ich jak ognia. Co do JJ, to mam akurat bardzo dobre doświadczenia z ich EL34. EL84 na 4 sztuki jedna lub dwie mikrofonowały. ECC83 nie znam.

Niedługo może będę zlecał płytkę do 18W wg. lekko udoskonalonego schematu 8) Nie spiesz się, to może się załappiesz :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: kiepura47-51 »

Możesz jeszcze poszukać na E BAY chyba u Ciebie jest.Ja ostatnio nabyłem trochę różności,nawet z Europy i Azji.Jak się okazuje,nawet przesyłka do Stanów nie jest tak droga. :) A to część moich zakupów na E BAY USA.
Załączniki
IMG_6377.JPG
Ostatnio zmieniony wt, 15 września 2009, 13:14 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Hej!!

Witam i z gory dziekuje za odpowiedzi!!
kiepura47-51 pisze:Ceny chyba o wiele tańsze niż u Ciebie ,nawet z przesylką.
Co racja to racja ;) Znalazlem na e-bay'u amerykanskim (a jak, na australijskim ciezko cos znalezc ;)) raj z rosyjskimi lampami -- przy cenie 16USD za 8 x 6n2p-ev moge nawet zamowic 16 lampek z przesylka bedzie taniej, niz kupowac cokolwiek w AU. Lampy sa wysylane z Rosji. Zastanawiam sie nad kupnem 10 x 6p14p-ev -- boje sie tylko, ze pozniej bede mial problem z dobraniem pary... A miernika lamp nie mam... Gdzies mi sie przewinal watek o tym, jak ew. dobrac pare "domowym sposobem" -- musze poszukac :roll:

:arrow: Traxman -- Dzieki za rady. Zapedzilem sie na e-bay japonski i lekkich oczoplasow dostalem ;) Musze popytac wsrod moich studentow -- moze ktorys jest z Japonii :) to pomoze. 7189 znalazle tylko tu -- cena 195$ za pare to rzeczywiscie niemalo ;) A co myslisz o tych NOSach o ktorych pisalem wyzej?

:arrow: Marvel -- moja pamiec do nazw jest baaaardzo kiepska i lubi platac figle;) Gdzie mi sie po glowie paleta wypowiedz Vacuum Voodoo w ktoryms z watkow, gdzie pisal jakich lamp uzywa, ale za nic nie moge znalezc :evil: Stad pewnie rzucilem tym EH :oops: Patrzac na Wasze wypowiedzi to nie sadze jednak, by byly uzywane przez p. Aleksandra :lol: Mysle, ze w moim przypadku stanie na tych rosyjskich.

Co do plytki 8) ja bardzo chetnie :) Cos tam swojego nabazgralem bazujac na Twoim schemacie, ale jesli moge miec cos sprawdzonego, to b. chetnie! Spieszyc mi sie jakos b. nie spieszy, ale myslisz, ze dalbys rade tak mniej wiecej w pazdzierniku? Zona paczke bedzie wysylac 8) z roznymi klamotami to moglaby dorzucic :) No i oczywiste pytanie -- ile taka przyjemnosc (pi*drzwi) ;) Aha, i jakiej wielkosci to PCB planujesz? Pytam, bo nie wiem jakie wielkie chassis robic, Myslalem o ~30x21x5(lub 7) cm -- jakiej wielkosci jest Twoje od Atoma More Black?

Dzieki za zainteresowanie!!
Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TooL46_2 pisze:Gdzie mi sie po glowie paleta wypowiedz Vacuum Voodoo w ktoryms z watkow, gdzie pisal jakich lamp uzywa, ale za nic nie moge znalezc :evil: Stad pewnie rzucilem tym EH :oops:
[...]
Co do plytki 8) [...] oczywiste pytanie -- ile taka przyjemnosc (pi*drzwi) ;) Aha, i jakiej wielkosci to PCB planujesz? [...] jakiej wielkosci jest Twoje od Atoma More Black?
Pamięć masz niesamowitą. Rzeczywiście VacuumVoodoo poleca EH, ale z tego, co ja pamiętam, to głównie dlatego, że to jedyny producent lampy 12AY7, która lepiej się sprawdza w niektórych układach zamiast 12AX7.

Płytka nie będzie jakoś przeraźliwie droga :twisted: 40-50 zł. Rozmiar to 200x85mm. W załączniku foto prototypu. Na płytce nie ma zasilacza, bo będę chciał robić prostownik lampowy i dławik (też się nad tym zastanów). Co do terminu, to mogę nie zdążyć, ale list do AU nie powinien być drogi. Za list do Stanów płacę 3,20 zł 8)

Moje chassis ma 375x170x55mm.
Załączniki
18W_02.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Marvel - czyżbyś zmienił typ stosowanych podstawek? Widzę jakieś podejrzane otworki na płytce :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Pamięć masz niesamowitą.

Dzieki :lol: Tylko typy lamp mi sie poknocily :lol:
Marvel pisze:Na płytce nie ma zasilacza, bo będę chciał robić prostownik lampowy i dławik (też się nad tym zastanów). Co do terminu, to mogę nie zdążyć, ale list do AU nie powinien być drogi. Za list do Stanów płacę 3,20 zł 8)
Odnosnie trafek i dlawika (skoro polecasz) to musze nad tym pomyslec. Znalazlem jedna firme w AU, gdzie mozna kupic elementy, zeby samemu nawinac, wiec moze to jest wyjscie -- nie chce placic 400AUD za sieciowke i wysciowe, tylko dlatego, ze jest Hammond'a :evil: I to w dodatku UL! List do AU rzeczywiscie nie powinien kosztowac majatku :) Badzmy w kontakcie!

Dzieki wielkie za reszte (wymiary i cene)!
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze:Marvel - czyżbyś zmienił typ stosowanych podstawek? Widzę jakieś podejrzane otworki na płytce :wink:
Cóż, kryzys i te sprawy :mrgreen: Nie wiem jeszcze, czy będę przykręcał podstawki centralną śrubą do płytki. Natomiast łatwiej trochę się projektuje pod te mniejsze podstawki.
Załączniki
18W_02.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Według mnie powinieneś dać po jednym dystansie do chassis pomiędzy podstawkami... miejsce by się znalazło jak widzę.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale chodzi o to, żeby nie wyrwać podstawki przy wyjmowaniu lampy. A te podstawki nie mają rantu, którym opierałyby się o chassis przy wyciąganiu lamp. Po to wg. mnie jest otwór w podstawce.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel, a one b. sie roznia rozstawem od tych poprzednich? Bo nie wiem, czy tutaj takie gdzies wynajde...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Rozstaw mają mniejszy. Najwyżej dołożę komplet do koperty :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki :) Te poprzednie sa dostepne, ale takich, jak te nowe, to nie widzialem...

Mam jeszcze pytanie odnosnie tego dlawika -- o jakiej indukcyjnosci i dla jakiego pradu bedziesz go nawijal? Musze sobie to policzyc, gdyz niebawem chcialbym zamowic blachy i drut na trafka to i na dlawik zamowilbym od razu. Bedziesz uzywal GZ34? Czy jakiejs innej? To i dodatkowe 5v uzwojenie na sieciowym bedzie konieczne... Musze to przemyslec ;) Ale to juz jutro.

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ