Pomiary napięć w układzie - jak robić? Sprawy z RED BARON'em
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Pomiary napięć w układzie - jak robić? Sprawy z RED BARON'em
Witam,
Przepraszam z góry jeśli to pytanie jest zbyt banalne, próbowałem szukać na forum, ale nie znalazłem wątka, który rozwiałby moje wątpliwości. Jestem stosunkowo początkującym konstruktorem - montuje modyfikowany wzmacniacz Red Baron. Modyfikacja polega na wyeliminowaniu kanału przesterowanego, czyli najprosciej rzecz ujmując jest to przedwzmacniacz z jednym kanałem Clean (Fender) na lampie ECC83 i końcówka na pentodzie EL84.
Przejdę teraz do meritum. Na schemacie ideowym wzmacniacza zaznaczone są poszczególne potencjały. Czy wartości tych potencjałów to wartości w stanie ustalonym po zamontowaniu wszystkich elementów (łącznie z lampami), czy może gdy lampy są wyjęte? Pytam, ponieważ obciążony zasilacz choćby jedną lampą serwuje różne napięcia w innych punktach układu...
Jak testować/uruchamiać wzmacniacz?
Zgodnie z sugestiami innych użytkowników wątek przeniesiono z "U i u" do "Lampy dla początkujących"
Przepraszam z góry jeśli to pytanie jest zbyt banalne, próbowałem szukać na forum, ale nie znalazłem wątka, który rozwiałby moje wątpliwości. Jestem stosunkowo początkującym konstruktorem - montuje modyfikowany wzmacniacz Red Baron. Modyfikacja polega na wyeliminowaniu kanału przesterowanego, czyli najprosciej rzecz ujmując jest to przedwzmacniacz z jednym kanałem Clean (Fender) na lampie ECC83 i końcówka na pentodzie EL84.
Przejdę teraz do meritum. Na schemacie ideowym wzmacniacza zaznaczone są poszczególne potencjały. Czy wartości tych potencjałów to wartości w stanie ustalonym po zamontowaniu wszystkich elementów (łącznie z lampami), czy może gdy lampy są wyjęte? Pytam, ponieważ obciążony zasilacz choćby jedną lampą serwuje różne napięcia w innych punktach układu...
Jak testować/uruchamiać wzmacniacz?
Zgodnie z sugestiami innych użytkowników wątek przeniesiono z "U i u" do "Lampy dla początkujących"
Ostatnio zmieniony pt, 11 września 2009, 21:13 przez slavedriver, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pomiary napięć w układzie - jak robić?
Napięcia zawsze podawane są z włożonymi lampami.
Po co budować RED Barona tylko z czystym, jak można zbudować wzmacniacz z audiotonu... dla mnie to samo a jak nieźle opisane.
Po co budować RED Barona tylko z czystym, jak można zbudować wzmacniacz z audiotonu... dla mnie to samo a jak nieźle opisane.
-
- 15...19 postów
Jestem juz w fazie zaawansowanej realizacji tego Red Barona...Po co budować RED Barona tylko z czystym, jak można zbudować wzmacniacz z audiotonu...
To niedobrze, bo chodzą plotki, że nikomu, z wyjątkiem twórcy, nie udało się go uruchomić...slavedriver pisze:Jestem juz w fazie zaawansowanej realizacji tego Red Barona...

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ale jak to ma byc tylko jeden kanał, do tego ten fenderowaty to może udać się go uruchomić bez poważniejszych komplikacji.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Mi się udało RB uruchomić. Co prawda nie był toczka w toczkę...
Co to znaczy, że jesteś w zaawansowanej fazie... Jakieś zdjęcia można zobaczyć?slavedriver pisze:Jestem juz w fazie zaawansowanej realizacji tego Red Barona...Po co budować RED Barona tylko z czystym, jak można zbudować wzmacniacz z audiotonu...
-
- 15...19 postów
Fotki podrzuce w najblizszym czasie.
Troche offtopic, ale w sprawie tego wzmacniacza:
Mam ogromna prosbe... Czy znalazlby sie jakis forumowicz z Łodzi, ktory moglby mi pomoc uruchomic ten wzmak? Wszystko polutowalem, trafa i lampy mam, chassis, obudowa, glosnik... Dzis podczas sprawdzenia wybuchl mi kondensator katodowy na EL84
Nie moge sobie z tym kompletnie poradzic... Co rusz cos sie dzieje, a ja dysponuje tylko skromnym miernikiem uniwersalnym 
Naprawde bardzo potrzebuje pomocy... Jestem juz grubo podlamany...
Mam ogromna prosbe... Czy znalazlby sie jakis forumowicz z Łodzi, ktory moglby mi pomoc uruchomic ten wzmak? Wszystko polutowalem, trafa i lampy mam, chassis, obudowa, glosnik... Dzis podczas sprawdzenia wybuchl mi kondensator katodowy na EL84

Naprawde bardzo potrzebuje pomocy... Jestem juz grubo podlamany...
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie wymieniłeś potencjometrów a brak Master Volume na tym schemacie mógł dać taki efekt:slavedriver pisze:Wszystko polutowalem, trafa i lampy mam, chassis, obudowa, glosnik...
...oczywiście jeśli ten kondensator był poprawnie zamontowany.slavedriver pisze:Dzis podczas sprawdzenia wybuchl mi kondensator katodowy na EL84
Tomek
A nie mówiłem?Marvel pisze:To niedobrze, bo chodzą plotki, że nikomu, z wyjątkiem twórcy, nie udało się go uruchomić...

Kondensator mógł wystrzelić bo albo dostał wyższe napięcie, niż jego znamionowe, albo podłączyłeś go odwrotnie.
Zdjęcia są niezbędne.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 15...19 postów
Re: Pomiary napięć w układzie - jak robić? Sprawy z RED BARON'em
Dla uscislenia sprawy napisze, ze mowimy o takim schemacie: http://dl.getdropbox.com/u/1097873/Inne ... fender.GIF <- na schemacie nanioslem wszelkie zmiany, ktore poczynilem wzg. oryginalu.
W realizowanym ukladzie jest zarowno 1M/B Master Volume jak i 1M/B Volume na koncu przedwzmacniacza...
Kondensator na pewno podlaczylem dobrze, zdjecia moge podeslac najwczesniej jutro wieczorem.
Wczesniej ta koncowka dzialala, co swiadczy o tym, ze kondensator wlutowany byl poprawnie. Koncowke sprawdzalem z zewnetrznym preampem z multiefektu gitarowego, ale fakt - potem odwracalem potencjometr Master Volume, bo regulacja glosnosci byla nie w te strone co trzeba, czyzbym tu popelnil blad?
Z tego co rozumiem z teorii obwodow lampowych Master Volume na tej EL84 polaryzuje siatke tej lampy, zgadza sie?
W realizowanym ukladzie jest zarowno 1M/B Master Volume jak i 1M/B Volume na koncu przedwzmacniacza...
Kondensator na pewno podlaczylem dobrze, zdjecia moge podeslac najwczesniej jutro wieczorem.
Wczesniej ta koncowka dzialala, co swiadczy o tym, ze kondensator wlutowany byl poprawnie. Koncowke sprawdzalem z zewnetrznym preampem z multiefektu gitarowego, ale fakt - potem odwracalem potencjometr Master Volume, bo regulacja glosnosci byla nie w te strone co trzeba, czyzbym tu popelnil blad?
Z tego co rozumiem z teorii obwodow lampowych Master Volume na tej EL84 polaryzuje siatke tej lampy, zgadza sie?
O niczym to nie świadczy, bo działałaby i bez tego kondensatora jakoś...slavedriver pisze:Wczesniej ta koncowka dzialala, co swiadczy o tym, ze kondensator wlutowany byl poprawnie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
OK, mogę go zobaczyć.slavedriver pisze:Fotki podrzuce w najblizszym czasie.
Mam ogromna prosbe... Czy znalazlby sie jakis forumowicz z Łodzi, ktory moglby mi pomoc uruchomic ten wzmak?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 15...19 postów
Byłbym szalenie wdzieczny. Jesli moge prosic, to Vault_Dweller, przeslij mi jakis telefon do Ciebie na PW. Zadzwonie i sie umowimy.OK, mogę go zobaczyć.
Co do teo kondensatora katodowego na EL84- dzis wymienilem, sprawdzalem polaczenia, okazalo sie, ze nie bylo masy na jego drugim koncu, zapewne stad ten wybuch. W kazdym razie wzmacniacz zachowuje sie bardzo dziwnie - wzbudza sie, harczy, piszczy. Tym chetniej skorzystam z pomocy, aby dobrze go 'ustawic'.
Mam kolejne laickie pytanie:
czy kiedy na schemacie podany jest kondensator np. na napiecie 25V, to czy mozna zastosowac inny, o tej samej pojemnosci, ale nawyzsze napiecie?
Obiecane wczesniej zdjecia:
Ja się wcale nie dziwie, że to wyje, wzbudza się... ani jednego ekranowanego kabla... po jaką cholere lampy montujesz w środku?