fotorezystory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
fotorezystory
Witam mam do bardziej doświadczonych kolegów takie pytanie czy może ktoś mi podać jaki czas reakcji,przełączania w stanie on of zaciemnienie mają fotorezystory o symbolach:A1060 LUB A6090,bo nie mogę tego nigdzie namierzyć w necie.
Proszę stosować poprawną interpunkcję i wielkie litery
Proszę stosować poprawną interpunkcję i wielkie litery
Ostatnio zmieniony pn, 28 września 2009, 10:43 przez tomas5000, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: fotorezystory
Domyślam się, że wygrzebałeś je na TME. W każdym razie masz tu wszystkie informacje:
http://www.tme.eu/fotorezystor-typu-a-2 ... A9060.html
http://www.tme.eu/fotorezystor-typu-a-2 ... A9060.html
Postaraj się pisać zrozumiale, używając wielkich liter na początku zdania oraz kropek i przecinków w odpowiednich miejscach. Wówczas o wiele łatwiej się czyta, na prawdę.tomas5000 pisze:w stanie on of zaciemnienie
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- george6
- 1250...1874 posty
tam masz jak byk.... opóźnienie przejścia ze stanu ON ( oświetlenie ) do stanu OFF ( ciemny) wynosi 50 ms w drugą stronę ..30 ms
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Witam i dziękuje kolegą za pomoc,nie jestem zbyt mocny w fotorezystorach i tego po prostu,nie zauważyłem,te fotorezystory nie tylko w TME można kupić są tańsze w sklepie conrad ,mam do kolegów jeszcze jedno pytanie czy te fotorezystory o które pytałem w poprzednim poście nadadzą się do przełączanie kanałów w soldano[chce zrobić zamiennik VTL5C1 FOTOREZYSTOR+DIODA LED],a za błędy przepraszam jak pisze szybko to nie zwracam na to uwagi postaram się to zmienić .
-
- 625...1249 postów
Większa część forum na pewno wolałaby koleżankętomas5000 pisze:dziękuje kolegą

Ja także jak większa część forumowiczów wolał bym koleżankę a na serio co z tymi fotorezystorami czy z takimi czasami przełączania [50ms w stanie On i 30ms w stanie Off],nadadzą się do zastosowania ich w soldano.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Pomysl sam. Czy 50ms potrzebne na przelaczenie kanalow przeszkodzi Ci w graniu? Ile czasu zajmuje przydepniecie noznego przelacznika sterujacego tym fotoprzelacznikami?tomas5000 pisze:Ja także jak większa część forumowiczów wolał bym koleżankę a na serio co z tymi fotorezystorami czy z takimi czasami przełączania [50ms w stanie On i 30ms w stanie Off],nadadzą się do zastosowania ich w soldano.
Aleksander Niemand
-
- 6250...9374 posty
W tych gitarowych tematach to ja profan ale mam takie lamerskie pytanie: dlaczego tak się upieracie przy fotorezystorach (rezystancja oświetlonego fotorezystora niezerowa), to były retro rozwiązania, teraz to bym zastosował kontaktrony.Kiedyś bawiłem się tymi elementami i nawinięcie bezpośrednio na bańce kontaktronu kilkuset zwojów (chyba nie problem) daje dobre rezultaty, potem taki zwierak można podpiąć nawet na pająku do układu.Nawijanie na bańce kontaktronu (bez szpulki) radykalnie zwiększa czułość kontaktronu a koszt zabawki (bez pomijalnej ceny cewki) groszowy.
Bo w niektórych wzmacniaczach potrzeba tego nawet kilkanaście sztuk, a są małe. Natomiast rezystancja też mnie odstręcza od nich. Mam nawet kilka sztuk NSL32, ale trzymam na wypadek wymiany popsutego u kogoś.cirrostrato pisze:dlaczego tak się upieracie przy fotorezystorach (rezystancja oświetlonego fotorezystora niezerowa),
A jak z niezawodnością tego? Bo wzmacniacze gitarowe są raczej poniewierane w transporcie, czasami spadają z kolumn na podłogę itp...cirrostrato pisze:teraz to bym zastosował kontaktrony
Chyba większość producentów stosuje teraz jednak przekaźniki.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 6250...9374 posty
Osobiście chciał bym zobaczyć kontaktron rozwalony rzucaniem obudowy wzmacniacza o beton.. ja jestem praktykiem i moje urządzenia (mechaniczne) często działały pół roku bez wyłączania.
Co do upierania się przy fotorezystorach to nie chodzi tu o upór tylko oto że za pomocą fotorezystora+dioda lad zastępuje się drogie transoptory VTL5C1,[20ZŁ SZT] a jak jeden z kolegów napisał są wzmacniacze gdzie trzeba takich transoptorów 10-20szt.Tak że łatwo koszt sobie obliczyć,a co do zastosowania przekażników to uważam że część firm stosuje przekażniki a reszta transoptory z tym to jest różnie.Pytałem czy czasy przełączania tych fotorezystorów są dobre bo jeden z kolegów na forum napisał mi że czas przełączania to najważniejszy parametr dlatego pytam się,w transoptorze:VTL5C1 czas przełączania w stanie On-2,5ms w stanie Off-35ms,to te fotorezystory raczej powinny być ok co o tym sądzicie,a czy któryś z kolegów sprawdził już w praktyce te zamienniki VTL5C1 czyli NSL-32SR3.
Tak. Włożyłem do Marshalla JCM2000 TSL100 NSL32 zamiast spalonego VTL5C1 i działa bez problemu.tomas5000 pisze:czy któryś z kolegów sprawdził już w praktyce te zamienniki VTL5C1 czyli NSL-32SR3.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nadal czekamy, aż Jaśnie Pan łaskawie zwolni tempo, zwróci uwagę i się postaratomas5000 pisze:za błędy przepraszam jak pisze szybko to nie zwracam na to uwagi postaram się to zmienić .

O to dobrze wiedzieć ,a gdzie w miarę tanio można nabyć te zamienniki vtl5c1. Wiem że były w amptone ale po 15zł.Troszkę drogo,a może sprawdził też kolega te optoprzekażniki,CPC1035 cena dość przystępna czy do kopi soldano będą ok.
Ostatnio zmieniony pt, 11 września 2009, 17:38 przez tomas5000, łącznie zmieniany 2 razy.
Sorry za te byki w piśmie ale od niedawna jestem na forum,rozumiem zdenerwowanie kolegi ale proszę o wyrozumiałość,postaram się poprawić ok.