Nawijarka cewek koszykowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Nawijarka cewek koszykowych
trochę bardziej skomplikowana nawijarka:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... /Kreuz.htm
I kilka innych przykładów:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... schine.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... Wickel.htm
Pozdrawiam
Matizz
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... /Kreuz.htm
I kilka innych przykładów:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... schine.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... Wickel.htm
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że taki talerz by załatwił sprawę.Myślę,że można spróbować kółko ,,okrągłe" zamocować niecentrycznie,w końcu tam wszystkie elementy są skręcane i nie ma problemów z wymianą na inne.Ciekawostką jest kółko z gumą na końcu osi z korbą, poprzez przesuwanie tego kółka(przód-tył na osi) można regulować skok cewki i uzyskać bądź gęste nawinięcie(jak np w Pionierze,fale długie) lub rozrzedzić skok i uzyskać cewki wizualnie bardziej retro i łatwiejsze do impregnacji/sklejenia.
- Załączniki
-
- 1.GIF (2.16 KiB) Przejrzano 2224 razy
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A gdyby zmodyfikować mechanizm przesuwu tak, aby element prowadzący drut nie przesuwał się cały na boki, lecz obracał względem pewnego punktu? Wtedy zmieniając (jeszcze nie wiem w jaki sposób) proporcje takiej dźwigni, można by uzyskać regulowany skok.
a to nie dało by takiego samego efektu jak przesunięcie gumowego kółka względem osi talerzyka-przekładni?Piotr pisze:A gdyby zmodyfikować mechanizm przesuwu tak, aby element prowadzący drut nie przesuwał się cały na boki, lecz obracał względem pewnego punktu? Wtedy zmieniając (jeszcze nie wiem w jaki sposób) proporcje takiej dźwigni, można by uzyskać regulowany skok.
myślę, że regulacja położenia w/w kółka i ustawienia mimośrodu załatwiła by sprawę...
tutaj jest link do tematu z elektrody, gdzie ktoś zamieścił skany artykułu o nawijarce z książki Borowskiego. można by jakoś z tamtąd spróbować skopiować rozwiązanie regulacji skoku.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1219992.html
-Jó vevökészuleke van?
-
- 6250...9374 posty
To gumowe kółko to (idea) połowa mechanizmu regulacji skoku z nawijarki NP02, Kacper to pokazał w poprzednim temacie.Regulacja na pewno trochę kłopotliwa (zakres regulacji bardzo mały) ale nie robi się tego tak często jak w nawijarkach do traf EI.Pomysł Piotra na pewno dobry ale do regulacji szerokości nawijanej cewki ale chyba łatwiej dorabiać nowe kółko balansujące.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zbudowałem nawijarkę z PDFu prawie do połowy (30min zabawy.zostało mi już tylko wytoczyć kółka i samą prowadnicę), ale naszły mnie wątpliwości.
Taka np. cewka wejściowa do DKE38 ma szerokośc tylko 2.5mm przy grubości 12mm (średnica wew. 20mm, zew. 32mm).
Czy przy prowadnicy bez oczka będzie dało się uzyskać taką precyzję?
Pozdrawiam
Matizz
Taka np. cewka wejściowa do DKE38 ma szerokośc tylko 2.5mm przy grubości 12mm (średnica wew. 20mm, zew. 32mm).
Czy przy prowadnicy bez oczka będzie dało się uzyskać taką precyzję?
Pozdrawiam
Matizz
-
- 6250...9374 posty
Dokończ nawijarkę ,nawiń.. ew. zastosujesz jakieś ,,boczki" qasikarkasu.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie znalazłem nigdzie kawałka aluminium, z którego mógłbym wytoczyć te koła (założyłem średnicę 40mm).
Zastanawiam się też, czy do regulacji przesuwu nie będzie lepiej zrobić coś takiego:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... mage39.jpg
Łatwiej będzie uzyskać te 2.5 mm szerokości niż na kółku z przesuniętym środkiem (trzeba by przesunąć środek o 1.25mm).
Ps. W jakie lice warto by się zaopatrzyć?
Pozdrawiam
Matizz
Zastanawiam się też, czy do regulacji przesuwu nie będzie lepiej zrobić coś takiego:
Łatwiej będzie uzyskać te 2.5 mm szerokości niż na kółku z przesuniętym środkiem (trzeba by przesunąć środek o 1.25mm).
Pozdrawiam
Matizz
- george6
- 1250...1874 posty
Matizz pisze:Nie znalazłem nigdzie kawałka aluminium, z którego mógłbym wytoczyć te koła (założyłem średnicę 40mm).
Pozdrawiam
Matizz
Podaj rysunek tego kółka z wymiarami.... może znajdę kawałek fosforobrązu....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zaprojektowałem coś takiego: Pierwsze kółko - odbierające, jest na osi z nawijaną cewką.george6 pisze:
Podaj rysunek tego kółka z wymiarami.... może znajdę kawałek fosforobrązu....
Drugie kółko - atakujące, jest na osi korbki.
Jako gumowy dociśk użyję "dętki" z kółka modelarskiego 30mm.
Trzecie kółko- mimośród, ma "fabrycznie" ustawione 9 szerokości nawijanej cewki.
Dodatkowo można zrobić jeszcze jedno kółko, na którym można by płynnie nastawiać szerokość cewki.
Atak jest celowo mniejszy od odbioru by można było nawijać również zwykłe cewki.
Pozdrawiam
Matizz
Wydaje mi się, że cały "knyf" związany z poprawnością nawijania polega właśnie na kształcie mimośrodu.
Kółko biegające po mimośrodzie jest osadzone na ramieniu, po którym mozna przesuwać popychacz prowadnicy drutu, i to nam załatwia regulację szerokości cewki, przy niezmiennych rozmiarach mimośrodu, a gęstość upakowania koszyka uzyskujemy przesuwając koło napędowe mimośrodu po talerzu głównego napędu.
Pozdrawiam.
Kółko biegające po mimośrodzie jest osadzone na ramieniu, po którym mozna przesuwać popychacz prowadnicy drutu, i to nam załatwia regulację szerokości cewki, przy niezmiennych rozmiarach mimośrodu, a gęstość upakowania koszyka uzyskujemy przesuwając koło napędowe mimośrodu po talerzu głównego napędu.
Pozdrawiam.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
- george6
- 1250...1874 posty
Po przeglądzie moich materiałów, okazuje się , że mam tylko wałki o średnicy 19,3 mm i 26 mm...Matizz pisze: Pierwsze kółko - odbierające, jest na osi z nawijaną cewką.
Drugie kółko - atakujące, jest na osi korbki.
Jako gumowy dociśk użyję "dętki" z kółka modelarskiego 30mm.
Trzecie kółko- mimośród, ma "fabrycznie" ustawione 9 szerokości nawijanej cewki.
Dodatkowo można zrobić jeszcze jedno kółko, na którym można by płynnie nastawiać szerokość cewki.
Atak jest celowo mniejszy od odbioru by można było nawijać również zwykłe cewki.
Pozdrawiam
Matizz
Tak więc mogę Ci tylko wytoczyć to środkowe kółko....
Czy ono ma mieć wewnątrz gwint M6 , czy otwór 6 mm ???
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Pyra-> W nawijarce na silnikach krokowych, którą wcześniej zrobiłem wirtualna krzywka była sinusem.
Nie mogłem jednak ustawić odpowiednich proporcji obrotów wałka z cewką do wałka z ramieniem prowadzącym i na pierwszych czterech warstwach było ok, a następnie zwoje zaczynały się rozchodzić. Możliwe też, że to silnik gubił kroki i po kilku warstwach zaczynało to wychodzić.
george6 -> Dzięki za propozycję, ale znalazłem w modelarni kawałek PA9 fi50. Tak więc jutro wytoczę te kółka.
M6 to skrót myślowy od gwintu M6 - powinna być tam średnica 4.8mm.
Gdyby ktoś chciał skorzystać z planów tych kółek, to mimośród trzeba przeprojektować - przy wywieceniu otworów tak jak są teraz środek poprostu wypadnie, trzeba je rozłożyć na dwa kółka.
Pozdrawiam
Matizz
Nie mogłem jednak ustawić odpowiednich proporcji obrotów wałka z cewką do wałka z ramieniem prowadzącym i na pierwszych czterech warstwach było ok, a następnie zwoje zaczynały się rozchodzić. Możliwe też, że to silnik gubił kroki i po kilku warstwach zaczynało to wychodzić.
george6 -> Dzięki za propozycję, ale znalazłem w modelarni kawałek PA9 fi50. Tak więc jutro wytoczę te kółka.
M6 to skrót myślowy od gwintu M6 - powinna być tam średnica 4.8mm.
Gdyby ktoś chciał skorzystać z planów tych kółek, to mimośród trzeba przeprojektować - przy wywieceniu otworów tak jak są teraz środek poprostu wypadnie, trzeba je rozłożyć na dwa kółka.
Pozdrawiam
Matizz
- george6
- 1250...1874 posty
Kółko już wytoczyłem... pozostało przewiercić otwór....
No, może jeszcze się przyda....
No, może jeszcze się przyda....