W poprzedno zaczątym przezemnie temacie inteesował mnie schemat przedwzmacniacza na lampie ef22.Znalazłem go dzięki panu Aleksandrowi Zawadzie . Dziś chciałem narysowac schemat montarzowy przedwzmacniacza i powstał problem.Jak rozmieszczone wyprowadzenia ma ef22? .Interesują mnie wyprowadzenia Polskiej wersii tej lampy ,
słyszałem ,że były dziwne zamiany nazwy tej lampy na zachodzie i podobno nasza ef22 to zwykła pentoda sygnałowa a zachodnia to pentoda regulacyjna. Czy to przawda???
Ja sądzę że tą lampę tak skonstruwoano aby była w miare uniwersalna (czasdy wojny, czasy oszczędności - wtedy właśnie powstal uniwersalny valveset - ECH21, ECH21, EBL21 i AZ21... i od tej chwili króluja stałe zestawy lamp w popularnych odbiornikach). Ma wydłużona charakterystykę, tak więc nadaje sie do wzmacniaczy p.cz. regulowanych napięciowo. Przy małych napięcia ujemnych siatki doskoanle pracuje jako przredwzmacniacz m.cz. Ponadto sam Philips podaje w swojej karcie parametry przykładowego stopnia wzmacniacza m.cz. z uwzględnieniem sterowania wmocnieniem napięciem ujemnym siatki.
Uwaga proszę nie zważać na to że rosną tam zniekształcenia wraz z ujemnym przedpięciem siatki. Wszak podawane są dla dośc wysokiej amplitudy na wyjściu. Mniejsze wzmocneni jednocześnie idzie w parze z mniejszym napięciem wyjściowym przy stałym poziomie zniekształceń.
A bałagan z oznaczeniami to chyba my wprowadziliśmy. Philips produkował EF22. My oznaczaliśmy ją w trojaki sposób EF21, EF22P i EF22. A zapewne to ta sama konstrukcja nie sądze byśmy byli wtedy zdolni do włąsnych opracowań lamp odbiorczych.