Czy zna ktoś rozkład wyprowadzeń lampy ef22

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy zna ktoś rozkład wyprowadzeń lampy ef22

Post autor: Maciek1 »

W poprzedno zaczątym przezemnie temacie inteesował mnie schemat przedwzmacniacza na lampie ef22.Znalazłem go dzięki panu Aleksandrowi Zawadzie :D . Dziś chciałem narysowac schemat montarzowy przedwzmacniacza i powstał problem.Jak rozmieszczone wyprowadzenia ma ef22? :( .Interesują mnie wyprowadzenia Polskiej wersii tej lampy ,
słyszałem ,że były dziwne zamiany nazwy tej lampy na zachodzie i podobno nasza ef22 to zwykła pentoda sygnałowa a zachodnia to pentoda regulacyjna. Czy to przawda???
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jest w TDSL (polecam- na stronie Duncana), notach u Franka... http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF22.gif. Nieoznaczona tam nóżka 5 połączona jest z ekranem, czyli "siateczką".

Pentody mające oznaczenia kończące się nieparzystą cyfrą były regulacyjne, a te co miały kończące się parzystą- to były zwykłe.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
W tym wątku była krótka dyskusja związana z 'zamieszaniam' związanym z polską wersją tej lampy:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... light=ef22
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Ile to jedna pomyłka przy oznaczaniu może zpowodować zamieszania :shock:
_idu

Post autor: _idu »

Ja sądzę że tą lampę tak skonstruwoano aby była w miare uniwersalna (czasdy wojny, czasy oszczędności - wtedy właśnie powstal uniwersalny valveset - ECH21, ECH21, EBL21 i AZ21... i od tej chwili króluja stałe zestawy lamp w popularnych odbiornikach). Ma wydłużona charakterystykę, tak więc nadaje sie do wzmacniaczy p.cz. regulowanych napięciowo. Przy małych napięcia ujemnych siatki doskoanle pracuje jako przredwzmacniacz m.cz. Ponadto sam Philips podaje w swojej karcie parametry przykładowego stopnia wzmacniacza m.cz. z uwzględnieniem sterowania wmocnieniem napięciem ujemnym siatki.

Uwaga proszę nie zważać na to że rosną tam zniekształcenia wraz z ujemnym przedpięciem siatki. Wszak podawane są dla dośc wysokiej amplitudy na wyjściu. Mniejsze wzmocneni jednocześnie idzie w parze z mniejszym napięciem wyjściowym przy stałym poziomie zniekształceń.

A bałagan z oznaczeniami to chyba my wprowadziliśmy. Philips produkował EF22. My oznaczaliśmy ją w trojaki sposób EF21, EF22P i EF22. A zapewne to ta sama konstrukcja nie sądze byśmy byli wtedy zdolni do włąsnych opracowań lamp odbiorczych.
ODPOWIEDZ