Witam. Porównałem sobie ECC83 (Siemens) i ECC83 (Tungsram) i cały problem polega na tym, ze miedzy nimi jest spora różnica. Zacznijmy, od tego, że w przedwzmacniaczu grają zupełnie inaczej - ta od Tungsramu działa dobrze, a ta od Siemensa lekko charczy, dzwięk jest taki jak bym podłaczył na lini jeszcze przester od gitary ustawiony na lekkim przesterze. Nie mogę zrozumieć dlaczego tak jest. PO drugie lampy rożnią sie z wyglądu - ta od Tungsramu anode ma na około 1,5 cm wysokości, a ta od Siemensa kolo 2,5, bańkę też ma odrobinę wyższą. Nie myślcie sobie że jestem jakiś "złotouchy" albo coś, tylko poprostu dziwią mnie tak duże różnice miedzy dwoma producentami, podczas gdy oznacznenie ECC83 jest na obydwóch, wiec to chyba do czegoś zobowiązuje - aby lampy były takie same, albo przynajmniej zbliżone. Na marginesie dodam, ze obydwie lampy są nowe.
Poprawiono literówki i interpunkcję - Moderator JDubowski.
Różnice między ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Różnice między ECC83
To, że lampy różnie wyglądają to nic dziwnego - różni producenci robią je po swojemu, wg. własnych projektów, więc i wygląd mają różny, bylrby charakterystyki miały takie same (w granicach tolerancji oczywiście). Te, że Siemens ci charczy to jakiś błąd, możliwe, że lampa jest 'nowa' a nie nowa :)[1] Drobne różnice parametrów (zwłaszcza pojemności) w ramach toleracji mogą czasami dać o sobie znać w brzmieniu szczególnie w układach bez rzadnego sprzężenia zwrotnego, ale oczywiście w sposób minimalny, lub wręcz niemierzalny. Do tego takie same różnice wystąpią pomiędzy lampami różnych serii a nie tylko różnych producentów.MatiZ pisze:Witam. Porównałem sobie Ecc83 (simens) i Ecc83 (Tungsram) i cały problem polega na tym, ze miedzy nimi jest sopra różnica. Zacznijmy, od tego, żę w przedwzmacniaczy grają zupełnie inaczej ta od tungsramu, działa dobrze, a ta od simens'a lekko charczy, dzwięk jest taki jak bym podłaczył na lini jeszcze przester od giraty ustawiony na lekkim przesterze. Niemogę zrozumieć dlaczego tak jest. PO drugie lampy rożnią sie z wyglądu..ta od tungsramu anode ma na około 1,5 cm wysokości, a ta od simensa kolo 2,5, bańkę też ma odrobine wyższą. Niemyślcie sobie że jestem jakiś "złotouchy" albo coś, tylko poprostu dziwią mnie tak duż różnice miedzy dwoma producentami, podczas gdy onacznenie Ecc83 jest na obydwóch, wiec to chyba do czegoś zobowiązuje...aby lepy były takie same, alebo przynajmniej zbliżone. Na marginesie dodam, ze obydwie lampy są nowe.
[1] Może też być tak, że układ jest bardzo błędnie zaprojektowany (np. źle wymyślone sprzężenie stałoprądwe) i działa popranie tylko dla jednego egzemplarza lampy, bo nawet mała odchyłka parametrów lampy zmienia statyczny punkt pracy układu poza poprawmny zakres. Ale to sytuacja mało prawdopodbna