Końcówka SE < 5W - jakie lampy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Końcówka SE < 5W - jakie lampy?
Ja przetestowałem - wciąż jest za głośno 

-
- 75...99 postów
Jakiego trafa głośnikowego użyłeś?Urban Turban pisze:Ja przetestowałem - wciąż jest za głośno
a mnie to akurat nie przeszkadza.Urban Turban pisze:Ja przetestowałem - wciąż jest za głośno
-
- 500...624 posty
TG2-20lew z cepelii pisze:Jakiego trafa głośnikowego użyłeś?Urban Turban pisze:Ja przetestowałem - wciąż jest za głośno
To chyba jedyne trafo głośnikowe z przekładnią n=45 produkowane w PRL, ale mogę się mylić.
-
- 75...99 postów
Chyba masz rację:painlust pisze:To chyba jedyne trafo głośnikowe z przekładnią n=45 produkowane w PRL, ale mogę się mylić.
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
Piszę tutaj, by nie zakładać nowego tematu. Proszę o pomoc w teorii wyznaczania spoczynkowego punktu pracy lampy, bo trochę się zamotałem...
Korzystam z aplikacji LTspice - czyli czysta symulacja a nie rzeczywiste pomiary. Zakładam, że model lampy jest poprawny. Powiedzmy, że mam lampę ECC83 i pracuje w typowym stopniu wejściowym. Źródło sygnału odłączam od siatki (Ug=0V) lecz pozostawiam rezystor siatkowy i upływowy.
Napięcie na górnym krańcu rezystora anodowego to powiedzmy 250V. Napięcie na anodzie lampy to ~198V. Rezystor anodowy ma wartość 100k, czyli spadek napięcia na nim wynosi 52V, a prąd anodowy 0,52mA. Napięcie na katodzie wynosi ~1,7V przy rezystorze katodowym 3,3k. Patrzę na ch-ki anodowe i widzę, że Ug może zmieniać się w zakresie 0...4V. Czyli BIAS na poziomie -1,7V wydaje się być OK (w połowie zakresu)?
A jak to zrobić ręcznie patrząc na ch-ki anodowe? Coś kojarzę z 2 punktami i prostą między nimi. Następnie wybór odpowiedniego punktu pracy między nimi by nie przekroczyć mocy admisyjnej. Coś dzwoni tylko nie wiem, w którym Kościele
Korzystam z aplikacji LTspice - czyli czysta symulacja a nie rzeczywiste pomiary. Zakładam, że model lampy jest poprawny. Powiedzmy, że mam lampę ECC83 i pracuje w typowym stopniu wejściowym. Źródło sygnału odłączam od siatki (Ug=0V) lecz pozostawiam rezystor siatkowy i upływowy.
Napięcie na górnym krańcu rezystora anodowego to powiedzmy 250V. Napięcie na anodzie lampy to ~198V. Rezystor anodowy ma wartość 100k, czyli spadek napięcia na nim wynosi 52V, a prąd anodowy 0,52mA. Napięcie na katodzie wynosi ~1,7V przy rezystorze katodowym 3,3k. Patrzę na ch-ki anodowe i widzę, że Ug może zmieniać się w zakresie 0...4V. Czyli BIAS na poziomie -1,7V wydaje się być OK (w połowie zakresu)?
A jak to zrobić ręcznie patrząc na ch-ki anodowe? Coś kojarzę z 2 punktami i prostą między nimi. Następnie wybór odpowiedniego punktu pracy między nimi by nie przekroczyć mocy admisyjnej. Coś dzwoni tylko nie wiem, w którym Kościele

- jethrotull
- 3125...6249 postów
W gitarowcu bias niekoniecznie powinien być w połowie zakresu 

Tak tak wiem, ale zalozmy ze chodzi mi o czysta klase A, bez zadnego niesymetrycznego obcinania...
Oświećcie mnie - czy katalogowe Ra dla EL861 nie jest przypadkiem przesadzone?
Mnie jak byk wychodzi 10,5k zamiast 15k...
Mnie jak byk wychodzi 10,5k zamiast 15k...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.