Nie zamieściłeś wcześniej bo bałeś się ze ktoś Cię przelicytuje?:) jak widze słusznie założyłeś:Defekt02 pisze:właśnie skończyła się aukcja lampek EL84 TELAMU
czy tylko ja mam wrażenie, ze wygląd anody odbiega od standardowego (wypuklenia)
lampy polskiej produkcji.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: lampy polskiej produkcji.
kolega znowu zaczyna...nixie2 pisze:Nie zamieściłeś wcześniej bo bałeś się ze ktoś Cię przelicytuje?:) jak widze słusznie założyłeś:D
lampki zostały przelicytowane z 19zl na 22zl w ostatniej sekundzie przez Florka (cena ustawiona pewnie na 30-40zl) - jakoś nikt inny nie był na nie chętny...
chciałem podzielić się spostrzeżeniami, ale widać lepiej było siedzieć cicho

efekt02 pisze:właśnie skończyła się aukcja lampek EL84 TELAMU
czy tylko ja mam wrażenie, ze wygląd anody odbiega od standardowego (wypuklenia)
Czy ja wiem. Anoda bez tych uwypukleń jest prostsza - czyt. tańsza w produkcji.
Generalnie to w latach 70-tych najczęściej widywałem wersje w uwypukleniami- te z anodą bez tych "udziwnień" to był raczej w nowszych sprzętach albo z wymienionymi lampami (w sklepach już tylko jeden rodzaj "prostej" anody). al to tylko moje jakieś tam spostrzeżenie.
Fajniejsze są EL84 z owalna anodą. Wczesne DDR'owskie.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
To klasyczna - a więc standardowa - anoda EL84/PL841 Telamu i Polamu. Przypuszczam, że te przetłoczenia bardziej zwiększają oddawanie ciepła przez anodę niż ją usztywniają.efekt02 pisze:... lampek EL84 TELAMU
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Czynniki wpływające na oddawanie ciepła to rodzaj powierzchni blachy (czerniona, błyszcząca, matowa, perforowana itd) oraz wielkość tej powierzchni. Przetłoczenia bardzo wpływają zaś na sztywność konstrukcji. W seryjnej produkcji nie wpływa to w zasadzie na cenę lampy- raz wykonany tłocznik służy do wykonywania wielu anod.

z owalna anoda kojarzą mi się jedynie TFK i po czesci TUNGSRAM, przy czym pierwsze są za drogie, a drugich nigdzie nie widziałem...
możliwe, ze jeszcze były pierwsze RFT bez otworu w anodzie, ale nie mogę teraz znaleźć fotki

korzystając z okazji zapytam jeszcze o znaczenie kodów (np. KD i FD) - spotkał się może ktoś z jakaś tabelka ?
szukam ich bezskutecznie podobnie jak kody RFT

Witam.
Tej lampy chyba jeszcze nie było w wątku:
http://allegro.pl/item715470608_lampa_d ... 20_20.html
Tej lampy chyba jeszcze nie było w wątku:
http://allegro.pl/item715470608_lampa_d ... 20_20.html
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Wygląda mi na to, że miał to być odpowiednik lampy TESLA RA0007
Sound comes out and smoke stays in. That's a big deal when you build an amp.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
EL84 Tungsram są rzeczywiście w PL niespotykane, podobnie zresztą jak oryginalne Tesle (nie mylić z JJefekt02 pisze:...z owalna anoda kojarzą mi się jedynie TFK i po czesci TUNGSRAM, przy czym pierwsze są za drogie, a drugich nigdzie nie widziałem...
możliwe, ze jeszcze były pierwsze RFT bez otworu w anodzie, ale nie mogę teraz znaleźć fotki![]()

Ja mam trzy Tungsramy (kiedyś był to kwartet...

A RFT? Robili je i z otworami i bez, te bez otworów były najwcześniejsze - najpierw w wersji fiutowatej (jak by ją to określił pewien znajomy stary lampiarz...

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ja widziałem Tungsramy bez otwórów w anodzie.
Takie Tungsramy, to ja widziałem z innymi nadrukami - bardziej markowymiZoltAn pisze:EL84 Tungsram są rzeczywiście w PL niespotykane, podobnie zresztą jak oryginalne Tesle (nie mylić z JJ)
Ja mam trzy Tungsramy (kiedyś był to kwartet...![]()
) Na zdjęciu widać wyraźnie otwory w anodzie.
A RFT? Robili je i z otworami i bez, te bez otworów były najwcześniejsze - najpierw w wersji fiutowatej (jak by ją to określił pewien znajomy stary lampiarz..., to ta koślawka od lewej) potem z bardziej już spłaszczoną główką bańki.

Ta po prawej wygląda na troszkę inna - czy wewnętrznie jest identyczna z pozostałymi ?
Zachowały się może z tylu datecode'y ? Z jakich lat są te lampki ?
Oryginalne EL84 Tesli, to rzeczywiście niezła gratka - na ebayu cena konkretna, a na allegro widziałem w ciągu 2 lat zaledwie 2szt (obie moje + dodatkowa z jakichś hurtowych zakupów

Pierwsze RFT dosyć śmieszne z wyglądu - po Twoich postach nt. trwałości jakoś ich unikam

Słodkowa ze zdjęcia to pewnie wersja rozwojowa, a ta po prawej juz ostateczna

Patrząc na te fotki zastanawia mnie jedna rzecz - w miarę rozwoju, powierzchnia anody malała (coraz większe otwory - największe w polskich), a co się działo z ogólnymi parametrami takimi jak, np. moc tracona w anodzie
Dodatkowo, nie wiesz może w którym roku fabryka VEB Funkwerk Erfurt zmieniła logo na "V" lub "W" ?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Dorzucam fotkę telamowskiej EL84 z 59r. z anodą bez otworków. Chyba nieczęsta lampka?
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Datecode'y:efekt02 pisze: Takie Tungsramy, to ja widziałem z innymi nadrukami - bardziej markowymi
Ta po prawej wygląda na troszkę inna - czy wewnętrznie jest identyczna z pozostałymi ?
Zachowały się może z tylu datecode'y ? Z jakich lat są te lampki ?
Dodatkowo, nie wiesz może w którym roku fabryka VEB Funkwerk Erfurt zmieniła logo na "V" lub "W" ?
- na wszystkich trzech jest symbol i7 (w rzeczywistości duże, "i" piszę małą literą dla lepszej widoczności) = oktober 1961
- na lampach jest taki sam nr (serii???) E7035.
Skąd taka różnica w wyglądzie jednej z tungsramek - trudno powiedzieć. Konstrukcyjnie są takie same.
O VEB Funkwerk Erfurt nie wiem nic, natomiast inna wytwórnia RFT VEB Rohrenwerk w Neuhaus w katalogu z 1960r. ma jeszcze symbol RWN Neuhaus w charakterystycznym soczewkowatym obramowaniu, ale już w katalogu z 1965r. oznaczenie przybrało formę litery "n" z trzema nóżkami (stylizowana lampa elektronowa).
Ostatnio zmieniony pt, 11 września 2009, 16:55 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
RFT robił także ECC81 w "fiutowym kształcie".
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu