lampy polskiej produkcji.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Re: lampy polskiej produkcji.

Post autor: nixie2 »

efekt02 pisze:właśnie skończyła się aukcja lampek EL84 TELAMU
czy tylko ja mam wrażenie, ze wygląd anody odbiega od standardowego (wypuklenia) :roll:
Nie zamieściłeś wcześniej bo bałeś się ze ktoś Cię przelicytuje?:) jak widze słusznie założyłeś:D
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

nixie2 pisze:Nie zamieściłeś wcześniej bo bałeś się ze ktoś Cię przelicytuje?:) jak widze słusznie założyłeś:D
kolega znowu zaczyna...
lampki zostały przelicytowane z 19zl na 22zl w ostatniej sekundzie przez Florka (cena ustawiona pewnie na 30-40zl) - jakoś nikt inny nie był na nie chętny...

chciałem podzielić się spostrzeżeniami, ale widać lepiej było siedzieć cicho :?
_idu

Post autor: _idu »

efekt02 pisze:właśnie skończyła się aukcja lampek EL84 TELAMU
czy tylko ja mam wrażenie, ze wygląd anody odbiega od standardowego (wypuklenia) :roll:

Czy ja wiem. Anoda bez tych uwypukleń jest prostsza - czyt. tańsza w produkcji.
Generalnie to w latach 70-tych najczęściej widywałem wersje w uwypukleniami- te z anodą bez tych "udziwnień" to był raczej w nowszych sprzętach albo z wymienionymi lampami (w sklepach już tylko jeden rodzaj "prostej" anody). al to tylko moje jakieś tam spostrzeżenie.

Fajniejsze są EL84 z owalna anodą. Wczesne DDR'owskie.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

efekt02 pisze:... lampek EL84 TELAMU
To klasyczna - a więc standardowa - anoda EL84/PL841 Telamu i Polamu. Przypuszczam, że te przetłoczenia bardziej zwiększają oddawanie ciepła przez anodę niż ją usztywniają.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Alek

Post autor: Alek »

Czynniki wpływające na oddawanie ciepła to rodzaj powierzchni blachy (czerniona, błyszcząca, matowa, perforowana itd) oraz wielkość tej powierzchni. Przetłoczenia bardzo wpływają zaś na sztywność konstrukcji. W seryjnej produkcji nie wpływa to w zasadzie na cenę lampy- raz wykonany tłocznik służy do wykonywania wielu anod.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

:) wiec widocznie mam (i widziałem) jedynie nowsze wersje EL84/PL841 - do tej pory po prostu nie spotkałem się z takim wykonaniem anody

z owalna anoda kojarzą mi się jedynie TFK i po czesci TUNGSRAM, przy czym pierwsze są za drogie, a drugich nigdzie nie widziałem...
możliwe, ze jeszcze były pierwsze RFT bez otworu w anodzie, ale nie mogę teraz znaleźć fotki :roll:

korzystając z okazji zapytam jeszcze o znaczenie kodów (np. KD i FD) - spotkał się może ktoś z jakaś tabelka ?
szukam ich bezskutecznie podobnie jak kody RFT :roll:
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Tej lampy chyba jeszcze nie było w wątku:
http://allegro.pl/item715470608_lampa_d ... 20_20.html
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Wygląda mi na to, że miał to być odpowiednik lampy TESLA RA0007
Załączniki
RA0007A, TESLA.jpg
r00ty
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: r00ty »

Sound comes out and smoke stays in. That's a big deal when you build an amp.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

efekt02 pisze:...z owalna anoda kojarzą mi się jedynie TFK i po czesci TUNGSRAM, przy czym pierwsze są za drogie, a drugich nigdzie nie widziałem...
możliwe, ze jeszcze były pierwsze RFT bez otworu w anodzie, ale nie mogę teraz znaleźć fotki :roll:
EL84 Tungsram są rzeczywiście w PL niespotykane, podobnie zresztą jak oryginalne Tesle (nie mylić z JJ :!: )

Ja mam trzy Tungsramy (kiedyś był to kwartet... :cry: :twisted: ) Na zdjęciu widać wyraźnie otwory w anodzie.

A RFT? Robili je i z otworami i bez, te bez otworów były najwcześniejsze - najpierw w wersji fiutowatej (jak by ją to określił pewien znajomy stary lampiarz... :wink: , to ta koślawka od lewej) potem z bardziej już spłaszczoną główką bańki.
Załączniki
EL84 Tungsram
EL84 Tungsram
EL84 RFT
EL84 RFT
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja widziałem Tungsramy bez otwórów w anodzie.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

ZoltAn pisze:EL84 Tungsram są rzeczywiście w PL niespotykane, podobnie zresztą jak oryginalne Tesle (nie mylić z JJ :!: )

Ja mam trzy Tungsramy (kiedyś był to kwartet... :cry: :twisted: ) Na zdjęciu widać wyraźnie otwory w anodzie.

A RFT? Robili je i z otworami i bez, te bez otworów były najwcześniejsze - najpierw w wersji fiutowatej (jak by ją to określił pewien znajomy stary lampiarz... :wink: , to ta koślawka od lewej) potem z bardziej już spłaszczoną główką bańki.
Takie Tungsramy, to ja widziałem z innymi nadrukami - bardziej markowymi :D
Ta po prawej wygląda na troszkę inna - czy wewnętrznie jest identyczna z pozostałymi ?
Zachowały się może z tylu datecode'y ? Z jakich lat są te lampki ?

Oryginalne EL84 Tesli, to rzeczywiście niezła gratka - na ebayu cena konkretna, a na allegro widziałem w ciągu 2 lat zaledwie 2szt (obie moje + dodatkowa z jakichś hurtowych zakupów 8) )

Pierwsze RFT dosyć śmieszne z wyglądu - po Twoich postach nt. trwałości jakoś ich unikam :roll:
Słodkowa ze zdjęcia to pewnie wersja rozwojowa, a ta po prawej juz ostateczna :)

Patrząc na te fotki zastanawia mnie jedna rzecz - w miarę rozwoju, powierzchnia anody malała (coraz większe otwory - największe w polskich), a co się działo z ogólnymi parametrami takimi jak, np. moc tracona w anodzie

Dodatkowo, nie wiesz może w którym roku fabryka VEB Funkwerk Erfurt zmieniła logo na "V" lub "W" ?
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Dorzucam fotkę telamowskiej EL84 z 59r. z anodą bez otworków. Chyba nieczęsta lampka?
EL84_telam_wczesna 2.jpg
Załączniki
EL84_telam_wczesna 1.jpg
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

efekt02 pisze: Takie Tungsramy, to ja widziałem z innymi nadrukami - bardziej markowymi :D
Ta po prawej wygląda na troszkę inna - czy wewnętrznie jest identyczna z pozostałymi ?
Zachowały się może z tylu datecode'y ? Z jakich lat są te lampki ?

Dodatkowo, nie wiesz może w którym roku fabryka VEB Funkwerk Erfurt zmieniła logo na "V" lub "W" ?
Datecode'y:
- na wszystkich trzech jest symbol i7 (w rzeczywistości duże, "i" piszę małą literą dla lepszej widoczności) = oktober 1961
- na lampach jest taki sam nr (serii???) E7035.

Skąd taka różnica w wyglądzie jednej z tungsramek - trudno powiedzieć. Konstrukcyjnie są takie same.

O VEB Funkwerk Erfurt nie wiem nic, natomiast inna wytwórnia RFT VEB Rohrenwerk w Neuhaus w katalogu z 1960r. ma jeszcze symbol RWN Neuhaus w charakterystycznym soczewkowatym obramowaniu, ale już w katalogu z 1965r. oznaczenie przybrało formę litery "n" z trzema nóżkami (stylizowana lampa elektronowa).
Załączniki
Loga podproducentów RFT
Loga podproducentów RFT
EL84 TESLA
EL84 TESLA
Ostatnio zmieniony pt, 11 września 2009, 16:55 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

RFT robił także ECC81 w "fiutowym kształcie".
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
ODPOWIEDZ