Miniaturowa pilarka do prac mechanicznych

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Miniaturowa pilarka do prac mechanicznych

Post autor: gsmok »

Witam
Zainteresowała mnie pilarka oferowana przez Mango:
http://www.mango.pl/hobby/exakt_saw#
Z dołączonego filmiku wynika, że można ją wykorzystać do wielu prac mechanicznych np. podczas wykonywania prostych obudów do konstrukcji lampowych itp.
Mam niestety niezbyt dobrą opinię o produktach oferowanych przez Mango. Wynika to z mojego własnego doświadczenia i doświadczeń znajomych potwierdzających, że niektóre rewelacje Mango do nic nie warte jednorazówki.
Pilarka Exakt Saw kosztuje niemało, więc interesuje mnie Wasza opinia na jej temat. Czy ktoś może już z niej korzysta?
Załączniki
pilarka
pilarka
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Miniaturowa pilarka do prac mechanicznych

Post autor: Waldemar D. »

Jeśli już chcesz wydać na coś porządnego, to polecam piłę taśmową. Tnę nią laminat, aluminium, mosiądz, mam też wymienną taśmę do tworzyw. Ma regulację obrotów, możliwość dołączenia układu chłodzenia cieczą. Nie zamieniłbym jej na nic innego.
Załączniki
pilła.jpg
traxman

Post autor: traxman »

A są brzeszczoty do stali?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Waldemar Dekański pisze:Jeśli już chcesz wydać na coś porządnego, to polecam piłę taśmową. Tnę nią laminat, aluminium, mosiądz, mam też wymienną taśmę do tworzyw. Ma regulację obrotów, możliwość dołączenia układu chłodzenia cieczą. Nie zamieniłbym jej na nic innego.
Ta piła jest fajna, ale obawiam się, że ma wadę polegającą na ograniczeniu wymiarów obrabianego elementu do kilkunastu cm przez niewielką odległość brzeszczota od kolumny urzadzenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

:arrow: traxman: Tak, oczywiście. Jedna z taśm (nr 28174) jest przeznaczona do cięcia stali. Jest z doskonałej szwedzkiej stali i ma drobne ząbki. Drugą (nr 28 180) o dużych ząbkach mam do niektórych tworzyw, drewna, metali kolorowych. Ale muszę przyznać, że 90% materiałów tnę fabrycznie założoną, uniwersalną taśmą, dobierając jedynie właściwą szybkość jej przesuwu. Przez cztery lata zwykłego, amatorskiego użytkowania nie zauważyłem żadnych śladów stępienia.
:arrow: gsmok: Tak, jest to drobna niedogodność ale omijam ją, kładąc przecinany arkusz na zewnątrz ostrza. Zapomniałem dodać, że stolik można pochylać pod dowolnym kątem. Jest wygodne pokrętło z kątomierzem.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Mozna kupić najtańsza przecinarkę wysokoobrotowa i połączyć jej użytkowanie z regulatorem oświetleniowym.
Ja zamordowałem jakiś regulator ukrainski -taki pokrecany.Nie były potrzebne obroty za duże ale łagodnre ciecie -takie przy którym ręką uzbrojoną w rekawice skórzaną -można się nie bać operować przecinarką .
Jest również sporo pedałów od maszyn do szycia -laduja obecnie na złomach.
Zasadniczo praca była taka -przy jakimś ustawieniu regulatora -taka, że docisniecie lub cięcie pod wiekszym obciązeniem było hamowane przez regulator.
Poszukanie pasujacych tarcz do ciecia nie jest już problemem .Oczywiście niezbedna jest ochrona oczu /osłona/-i inne rękawice -wygodne-skórzane .Nauczyć sie pracować w rekawicach.Nie wiem czy frezy tarczowe pasuja czy też nie -ale kiedyś czymś takim coś robiłem .

Sa również protetyczne "rekawy" -silnik .wałek giętki ,i uchwyt reczny narzedzia - regulator pod nogą-na 230V-/Allegro /.
Sa to zestawy którymi można nieżle coś popracować -a wiertła i elementy narzędzi protetycznych też są niezłe .
Ostatnio takim kulistym "borem" dentystycznym -prezent- nawiercałem żeliwo.
traxman

Post autor: traxman »

KaW pisze:Mozna kupić najtańsza przecinarkę wysokoobrotowa i połączyć jej użytkowanie z regulatorem oświetleniowym.
Tak, a moment obrotowy to będzie brała prosto z padających fotonów - moc w sam raz do cięcia mokrego papieru.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Nie kupuj Gsmoku tego urządzenia to zwykła tandeta,nie miałem go ale wiem z doświadczenia,że tego typu urządzenia sprawdzą się dobrze ale np. w modelarstwie.Jeśli już coś małego to ze znanych firm narzędziowych typu Bosch
Obróbka alu np. wymaga jednak mocnych i dobrych narzędzi.Tu się nie da na skróty,alu (1cm)na tę obudowę ze zdjęcia ciąłem na pile stołowej do drewna,tylko z piłą do aluminium
Zauważ jak drogie są piłki do tego urządzenia ,a ich żywotność jest nieznana
Załączniki
P1160423.JPG
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Nuncjusz -> Dzięki za odpowiedź. "Obawiam się", że masz rację. A szkoda, bo samo narzędzie wydaje się być bardzo przydatne.
A może jednak tym razem Mango zaoferowało coś wartościowego, może ktoś miał okazję wypróbować pilarkę osobiście. Oczywiście nie miałem zamiaru ciąć nią metalu o grubości kilku milimetrów.
Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Sprecyzuj zatem Gsmoku na jakich czynnościach najbardziej Ci zależy ,może wtedy jakieś konkretne urządz. łatwiej będzie doradzić.Ja np ogromną ilość czynności (otwory,zagłębienia,przeloty) wykonuję moją ulubioną frezarką dolnowrzecionową,którą to najtańszą (zielona seria)Boscha kupisz w podobnej cenie do rzeczonego produktu Mango.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Oglądałem kilka razy filmik o pracy tej zabawki,montażysta (tego filmu) magik sporej klasy,pewne sekwencje są montowane z kilku nagrań,dla mnie cena absurdalna przy (tu się będę upierał bo ja praktyk) jakości tej zabawki.Też kupiłem frezarkę górnowrzecionową (była wyprzedaż nowych nie ,,markowych") i to jest (jak dla mnie) narzędzie o prawidłowej relacji cena/jakość,900W i 28tys. obrotów daje naprawdę spore możliwości ,,rzeźbienia" w drewnie.
Ostatnio zmieniony ndz, 30 sierpnia 2009, 09:28 przez cirrostrato, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Frezarka dolnowrzecionowa wygląda tak:
Załączniki
frez.jpg
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Masz rację Zibi,oczywiście chodzi o górnowrzecionową ręczną,przynajmniej w moim wypadku,przepraszam za pomyłkę
Załączniki
frez.jpg
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Taką frezarkę można zamocować w stoliku, mam tylko wątpliwości, czy wytrzyma frezowanie aluminium: http://www.silvatone.bravepages.com/Tut ... Cutout.htm
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Gwoli przestrogi: w instytucie w którym miałem praktyki do warsztatu podręcznego zakupiono urzadzenie uniwersalne typu 3 w 1 (Frezarka górnowrzecionowa + Tokarka + Wiertarka stołowa). Jest to chyba francuskie. Wg. pracowników nie nadaje się to do niczego, próba wytoczenia próbki wytrzymałościowej z materiałów twardszych niż siluminy powoduje, ze urządzenie zaczyna wpadać w katastrofalne wibracje, poza tym ma bardzo mały silnik.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
ODPOWIEDZ