Prośba o dane techniczne (może skan ulotki z pudełka z lampą) - poratujta mje ludziska kochane
Ciekawostka: w naprawianych Rubinach 714P w miejsce tej lampy (końcówki wzmacniaczy wizji RGB) - w okresie całkowitego jej braku na rynku - wstawiałem... 6P14P z wyjatkowo dobrym efektem
Pozdrawiam. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ano, szwendaja mi się po domu takie różne "porubinowskie" remanenty w postaci kilku 6Ż52P, 6F1P oraz garści mniejszych pentod z Rubina 707 (też wzmacniacze wizji, siedmionóżkowe - chyba 6P5P czy tak jakoś).
Widzę, że jest to całkiem, całkiem ciekawa lampka
Ia = 42 (+/- 12)mA,
Ua = 100V
Taka mini EL86 - ciekawe jak spisałaby się w PP np. z trafkiem TGp 5,5???
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ZoltAn pisze:Ano, szwendaja mi się po domu takie różne "porubinowskie" remanenty w postaci kilku 6Ż52P, 6F1P oraz garści mniejszych pentod z Rubina 707 (też wzmacniacze wizji....
A podstawki magnowalowe (oczywiście zbędne ) od Rubina 707 czasami Ci się gdziś tam nie szwendają?
Pozdrawiam
P.S. 6Ж52П to rzeczywiście fajna lampka (podobnie jak 6C45П). Nachylenie charakterystyki ma ogromne, a poza tym ładnie wygląda podczas pracy (widać katodę ). Chyba się skuszę na jakiś wzmacniaczyk słuchawkowy .
Jeżeli mogę się wtrącić - zrobiłem ostatnio wzmacniacz na lampach sowieckich 6f12p i 6p13s, które pozostały po "zutylizowanych" telewizorach m-ki Rubin. Wyszło całkiem fajnie, lampa 6f12p pracuje w układzie SRPP z częścią pentodową w układzie triody. Ogólnie rzecz biorąc, lampy stosowane w telewizorach radzieckich są bardzo nowoczesne i mają doskonałe parametry - dojrzewam do zrobienia lampowego tunera FM z użyciem tego typu lamp.
Oj, trzeba... Mam tu kilka sztuk co czekają nie wiadomo na co . Tylko trzeba uważać na inne wyprowadzenia 6N3P i 6N14P tak przy okazji znasz może jakieś ciekawe zastosowanie dla tej ostatniej, jakieś uwagi?
6N3P - "odkrycie" hmmm czemu. akurat teraz. Niby funkcjonalny odpowiednik ECC85 ale patrząc na wymiary elektrod to według mnie w wcz. powinna pobić lampę ECC84. Układ wyprowadzeń - OK - jest inny. Czy lepszy to zależy.
6F12P - ciekawa lampa z jednego powodu. Jak zobimy z pentody triodę to jaki dziwnym trafem ma niemalże identyczne parametry jak jej częśc triodowa.
6N14P - podobna do ECC84. Lampa dla wzmacniaczy kaskodowych. Nie taka jak 6N23P i 6N24P wieć ja trakuje jako coś pośredniego pomiedzy ECC88 i ECC84. Zastosowanie - głowice UKF.
Ostatnio zmieniony wt, 8 marca 2005, 12:23 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
ZoltAn - 6Ż52P - względnie niskie napięcie anodowe. Może wiec stopień mocy taki jak ja popełniłem w swoim "mikrolampiaku" na subminiaturkach. Tanie trafa wyjściowe - bo z serri TGR firmy Telto a kosztuja okoló 20 zeta za sztukę.
Witam.
Wykonałem kiedyś końcówkę mocy w układzie PP na tych lampkach pracującą w klasie AB1 uzyskując ponad 5W mocy wyjściowej. Lampki te mają całkiem przyzwoitą dopuszczalną moc strat na anodzie wynoszącą 7,5W (chwilowo nawet 10W, co jest dość niezwykłe zwarzywszy na ich małe wymiary oraz małą powierzchnię anody) i bardzo duże nachylenie charakterystyki. W telewizorach Rubin zasilane były z napięcia 370V przez rezystor 6,2kΩ 10W (napięcie anody 200-250V, na siatce drugiej 170V) i pracując jako szerokopasmowy oporowy wzmacniacz luminancji (o paśmie 0 do 6MHz) oddawały do katody kineskopu sygnał o napięciu około 100Vpp.
Gdy w Rubinie zamieniło się tą lampę na 6П14П to efektem takiej zamiany był dużo jaśniejszy obraz o nieco mniejszym kontraście i dużo mniejszej liczbie szczegółów. To ostatnie spowodowane było dużo mniejszym pasmem przenoszenia lampy 6П14П pracującej w układzie wzmacniacza szerokopasmowego luminancji.
Pozdrawiam,
Romek