Jaki producent?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Nie mam z "Przyjazni", lecz kupiłem je w sklepie na Starym Rynku.Stamtąd do "Przyjażni" to jakieś 1500m.Boguś pisze:Leszku te lampy to Ty masz chyba z "Przyjażni", stosowali je w pętlach indukcyjnych.

Po tym długim wstępie chciałem zapytać BOGUSIA, ponieważ tam pracował, po co w przędzalni pętle indukcyjne.Jakoś nie mogę tych dwóch elementów połączyc. Zresztą przędzenie to nie mój fach. Moja specjalność to obróbka skrawaniem.
Lech[/quote]
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Ale odwrotnie jak najbardziej!
Ale odwrotnie tak!Kauczuk pisze:To są lampy z NRD, wątpię żeby Telefunken robił dla NRDowców
I to nie tylko dla TFK ale także dla wielu, wielu innych zachodnich firm.
Ostatnio kupiłem NOS EM83 (a więc specyficznie NRD-owską lampę - nie produkowaną nigdzie indziej!!!) w opakowaniu i z logo "ERA" ERATRON.

Do tej EM83 ERA jeszcze wrócę w planowanym poście.
Zajrzyj na stronę Jogiego: http://www.jogis-roehrenbude.de/ i znajdź ciekawy artykuł o EL34. (w Röhren-Geschichtliches -> EL 34-Story).
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 2500...3124 posty
Pracowałem tam w chwili budowy , powstawania zakładu i wiem że takie coś było zakładane, jak to dokładnie działało to za bardzo niewiem bo tego nie zakładałem ani nie obslugiwałem,. ale jesli sie nie myle to mistrz , majster miał przy sobie niewielkich rozmiarów odbiornik za pomoca którego mógł odbierac wiadomosci, natomiast na każdej hali było kilka jakby budek telefonicznych do której mógł wejsc i jakby oddzwonic , ponadto z tych budek można było dzwonic dokąd sie chciało na miasto, wszedzie były bezposrednie połaczenia , oczywiscie można było dzwonic wszedzie poza zakład bezpłatnie, wykrecając wczesniej zero. No, to była technika konca lat 60-tych, nawet była hala komputera, a daleko mu było do możliwosci dzisiejszego peceta, nawet romekd dostał odemnie garsc tranzystorów wymontowanych z paneli tego komputera, oj było tam tego było.....
Re: Ale odwrotnie jak najbardziej!
Artykuł ciekawy, stronka fajna - niestety mogłem tylko pooglądać obrazki, szkoda że Jogi nie dorobił się wersji angielskiej.ZoltAn pisze: Zajrzyj na stronę Jogiego: http://www.jogis-roehrenbude.de/ i znajdź ciekawy artykuł o EL34. (w Röhren-Geschichtliches -> EL 34-Story).
W dodatku pierwsze EL34 wyglądają jakby do EL60 ktoś dolepił podstawkę OCTAL!