Jaki producent?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

blue
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: blue »

Witaj LECHU.
........... w/g mnie, to sa nalepsze EL-34 jakie z tamtad wyszly. Mam na mysli to oznaczenie ktore podales.
Pozdrawiam,
Marek
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

blue pisze:.
........... w/g mnie, to sa nalepsze EL-34 jakie z tamtad wyszly.
No , to teraz juz wiem wszystko, lub prawie wszystko na temat posiadanych przeze mnie EL34 :?: .
Pozdrawiam
Lech
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no ja tez na koniec dodam ze własnie mówiłem o tych co na fotografi jest po lewej strnie
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Boguś pisze:Leszku te lampy to Ty masz chyba z "Przyjażni", stosowali je w pętlach indukcyjnych.
Nie mam z "Przyjazni", lecz kupiłem je w sklepie na Starym Rynku.Stamtąd do "Przyjażni" to jakieś 1500m. :lol: Tubylcy wiedza co oznacza"Przyjażń". Dla pozostałych wyjaśniam,że jest to zakład Przędzalnia "Przyjażń" w Zawierciu ,wybudowany/dokładnie nie pamiętam/ na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych we wspólpracy z rządem NRD.Teraz cienko przędą.
Po tym długim wstępie chciałem zapytać BOGUSIA, ponieważ tam pracował, po co w przędzalni pętle indukcyjne.Jakoś nie mogę tych dwóch elementów połączyc. Zresztą przędzenie to nie mój fach. Moja specjalność to obróbka skrawaniem.
Lech[/quote]
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ale odwrotnie jak najbardziej!

Post autor: ZoltAn »

Kauczuk pisze:To są lampy z NRD, wątpię żeby Telefunken robił dla NRDowców ;)
Ale odwrotnie tak!

I to nie tylko dla TFK ale także dla wielu, wielu innych zachodnich firm.

Ostatnio kupiłem NOS EM83 (a więc specyficznie NRD-owską lampę - nie produkowaną nigdzie indziej!!!) w opakowaniu i z logo "ERA" ERATRON. :oops: :shock:
Do tej EM83 ERA jeszcze wrócę w planowanym poście.

Zajrzyj na stronę Jogiego: http://www.jogis-roehrenbude.de/ i znajdź ciekawy artykuł o EL34. (w Röhren-Geschichtliches -> EL 34-Story).

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Pracowałem tam w chwili budowy , powstawania zakładu i wiem że takie coś było zakładane, jak to dokładnie działało to za bardzo niewiem bo tego nie zakładałem ani nie obslugiwałem,. ale jesli sie nie myle to mistrz , majster miał przy sobie niewielkich rozmiarów odbiornik za pomoca którego mógł odbierac wiadomosci, natomiast na każdej hali było kilka jakby budek telefonicznych do której mógł wejsc i jakby oddzwonic , ponadto z tych budek można było dzwonic dokąd sie chciało na miasto, wszedzie były bezposrednie połaczenia , oczywiscie można było dzwonic wszedzie poza zakład bezpłatnie, wykrecając wczesniej zero. No, to była technika konca lat 60-tych, nawet była hala komputera, a daleko mu było do możliwosci dzisiejszego peceta, nawet romekd dostał odemnie garsc tranzystorów wymontowanych z paneli tego komputera, oj było tam tego było.....
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
No to rozumiem na co była potrzebna pętla indukcyjna, jak to określiłeś.Czyli taki ówczesny bezprzewodowy system łaczności na tych wielu hektarach powierzchni hal.
Lech
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Re: Ale odwrotnie jak najbardziej!

Post autor: Kauczuk »

ZoltAn pisze: Zajrzyj na stronę Jogiego: http://www.jogis-roehrenbude.de/ i znajdź ciekawy artykuł o EL34. (w Röhren-Geschichtliches -> EL 34-Story).
Artykuł ciekawy, stronka fajna - niestety mogłem tylko pooglądać obrazki, szkoda że Jogi nie dorobił się wersji angielskiej.
W dodatku pierwsze EL34 wyglądają jakby do EL60 ktoś dolepił podstawkę OCTAL!
ODPOWIEDZ