Czołem,
Otóż od dawna mnie męczy jedno, Kostka lampowa na 9-12V.
Na jednym forum zagranicznym mają już o tym piękny 69 stronicowy wątek, głównie pojawia sie w tym matsumino Valve Caster i podobne konstrukcje oparte o 12AU7.
Ale czy da się zastosować do tego np. 6N2P-EW ?
Wiem że jeszcze Malutko wiem o lampach, ale pomyślałem że dobrze byłoby to tak poroztrząsać po Polsku
Wałkowane milion razy. Konkluzja taka, że nie da się zrobić w ten sposób nic co by brzmiało "lampowo". 6N2P się zresztą wyjątkowo źle to tego celu nadaje.
Przede wszystkim to Matsumin Valve Caster ma 12AU7 żarzoną 9V zamiast 12, co należy poprawić. Złożyć i wypróbować zawsze można - to kilka elementów na krzyż. Swego czasu parę osób na Elektrodzie złożyło coś podobnego i nie było, zbyt zadowolonych, chyba lepiej od razu pokombinować z układem Real McTube lub kopią Mesa Boogie Bottle Rocket uzyskując wysokie napięcie z powielacza lub inwersyjnie wstawionego transformatora 230V/9V.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Thereminator pisze:Przede wszystkim to Matsumin Valve Caster ma 12AU7 żarzoną 9V zamiast 12, co należy poprawić.
A co tu do poprawiania. Ta lampa tam jest głownie dla ozdoby, bo że ona coś sensownego robi to nie wierzę. Może sobie być żarzona czymkolwiek w związku z tym, niedożarzenie jest najmniejszym problemem tego układu.
Co ona robi to nie wiem, bo nie testowałem tego układu, uważam tylko, że jeżeli już próbować cokolwiek robić z tym schematem, to z prawidłowymi parametrami żarzenia.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jak na stompboxa to takie położenie lamp jest niebezpieczne i w czasie grania i deptania kostki jak i w transporcie. Czy nadałby się do tego układ na jednej lampie o wzmocnieniu napięciowym ~2? Wystarczyłoby to do przesterowania wzmacniacza?
Z tego co widziałem na forach to ludzie maja przeróżne pomysły na solidną osłonę lampy.
Może z 9V zastosować też układ ICL7660 / MAX1044 podobno nawet do 32V można uzyskać.
Te próbki dźwięku brzmią nieźle, chyba tylko dlatego że te efekty podłączone są do wzmacniaczy lampowych.
Żeby zmniejszyć gabaryty urządzenia można zrobić overdrive na miniaturkach (6N16B,6N17B) ale faktycznie zasilić normalnym napięciem anodowym, tak jak to robi Seymour Duncan.