Tg2-20-666
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tg2-20-666
Witam .Czy ktoś z was mógłby powiedzieć do czego to trafo można wykorzystać ,oraz gdzie się co podłącza.Pozdrawiam.
Re: Tg2-20-666
Patrz temat powyżej
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
O ile mnie pamięć nie myli, masz w tym transformatorze tylko cztery końcówki - te z przylutowanym cienkim drutem / o dużej rezystancji - anodowe, grubszym drutem - wtórne (do którego podpinasz głośnik).

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
O ile mnie pamięć nie myli, masz w tym transformatorze tylko cztery końcówki - te z przylutowanym cienkim drutem / o dużej rezystancji - anodowe, grubszym drutem - wtórne (do którego podpinasz głośnik).
Witam.Te trafo tak jak mówisz ma cztery końcówki wyprowadzeń. i faktycznie są dwa druty grubsze i dwa chudsze.Pomierzyłem je i te cieńsze ma 500ohm a te grubsze 1 ohm. Czy te trafko można wykorzystać do jakiejś konstrukcji na El84 Se lub 6p14p Se..W tym linku co mi dałeś to tam akurat o tym transformatorze to praktycznie nie za dużo jest ale dzięki. Sory za takie pytanie ale początkujący jestem
.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Jak nie ma? Jesteś pewny?
Tam jest bardzo krótko o tym transformatorze :
TG2-20-666 (n=45, czyli Ra=8kΩ dla 4Ω). Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ, albo można je wykorzystać z lampą w układzie triodowym (tak były aplikowane lampy w OTV radzieckich).
A i tak to trochę to dla mnie za trudne jak na razie
.Szkoda że do el84 Se tego podłączyć nie za bardzo można .
W każdym bądż razie dzięki za informację.
Pozdro.
TG2-20-666 (n=45, czyli Ra=8kΩ dla 4Ω). Akurat te trafa polecam do lampek słabszych z grupy ECL niż do EL84 czy 6V6. No chyba, że dla głośników 8Ω, bo wtedy moc tych lamp będzie niższa ze względu na Ra=10kΩ i 16kΩ, albo można je wykorzystać z lampą w układzie triodowym (tak były aplikowane lampy w OTV radzieckich).
A i tak to trochę to dla mnie za trudne jak na razie

W każdym bądż razie dzięki za informację.
Pozdro.
A potrzebne ci coś wiecej niż Raa i impedancja głośnika? Co prawda nie jest tu wspomniane, że dla 6P14P użyć można dla aplikacji Raa=7k dla 4R, ale jak to pisałem, nie zdawałem sobie sprawy jak potrafia być wytrzymałe te transformatory.
Witam Jak cie dobrze zrozumiałem to te Tg2-20-666 można użyć do 6p14p tylko dla głosnika 4 ohm czy tak ??.Painlust mógłbys mi coś powiedzieć o tym raa do czego to się ma ,wiesz początkujący jestem.Jak znajdziesz chwilę to coś odpisz.
Dzięki i pozdrawiam.
Dzięki i pozdrawiam.
No przecież napisał już wszystko w artykule... Co jeszcze ma napisać?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Łopatologicznie, możesz uzyskać np. 4W z lampy EL84, ale lampa lubi wysokie napięcie, a nie lubi dużego prądu, a głośnik odwrotnie - duży prąd i małe napięcie wulgarnie mówiąc. Musisz użyć transformatora do dopasowania źródła (lampy) do głośnika. W dużym uproszczeniu - moc po obu stronach transformatora jest taka sama, ale od strony lampy przy wyższym napięciu / mniejszym prądzie, od strony głośnika wyższym prądzie / mniejszym napięciu.
Po to w układzie masz transformator głośnikowy - zmniejsza napięcie z lampy i zwiększa prąd płynący przez cewkę głośnika... Ra to obciążenie, jakie lampa "lubi" / jest optymalne w danym punkcie pracy. Głośnik masz np. 4 lub 8 ohmowy, więc musisz te dwie wartości dopasować za pomocą transformatora głośnikowego (tzn. Ra=7000 ohm - lampy i 8ohm na przykład).
Poszperaj na spokojnie w artykułach na Fonarze, poszukaj trochę w internecie i wszystko stanie się jasne.
Pozdrawiam!
Po to w układzie masz transformator głośnikowy - zmniejsza napięcie z lampy i zwiększa prąd płynący przez cewkę głośnika... Ra to obciążenie, jakie lampa "lubi" / jest optymalne w danym punkcie pracy. Głośnik masz np. 4 lub 8 ohmowy, więc musisz te dwie wartości dopasować za pomocą transformatora głośnikowego (tzn. Ra=7000 ohm - lampy i 8ohm na przykład).
Poszperaj na spokojnie w artykułach na Fonarze, poszukaj trochę w internecie i wszystko stanie się jasne.
Pozdrawiam!
Witam Dziękuje bardzo za łopatologiczne wyjaśnienie sprawy
.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
znalazłem chwilę pisząc artykuł. Po to go napisałem, żeby nie pisać tego po 50-siat razy.Arek0882 pisze:Witam Jak cie dobrze zrozumiałem to te Tg2-20-666 można użyć do 6p14p tylko dla głosnika 4 ohm czy tak ??.Painlust mógłbys mi coś powiedzieć o tym raa do czego to się ma ,wiesz początkujący jestem.Jak znajdziesz chwilę to coś odpisz.
Dzięki i pozdrawiam.