ECL 81 schemat-nóżki

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kapsel
15...19 postów
15...19 postów

ECL 81 schemat-nóżki

Post autor: kapsel »

dzień dobry
mam taką małą prośbę: czy mógłby mi ktoś podesłać do załączonego schematu lampy odpowiedniki w "nóżkach" (tzn np dorysować w paincie numery nóżek)? z góry dziękuję :)
Obrazek
mam jeszcze pytanie nr 2 (na tym samym poziomie :) a mianowicie jeżeli na schemacie wyjście 6,3V do żarzenia lampy nie jest nigdzie nie podpięte, to co mam z nim zrobić?
pozdrawiam
Kapsel
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: ECL 81 schemat-nóżki

Post autor: tszczesn »

kapsel pisze:dzień dobry
mam taką małą prośbę: czy mógłby mi ktoś podesłać do załączonego schematu lampy odpowiedniki w "nóżkach" (tzn np dorysować w paincie numery nóżek)? z góry dziękuję :)
Obrazek
mam jeszcze pytanie nr 2 (na tym samym poziomie :) a mianowicie jeżeli na schemacie wyjście 6,3V do żarzenia lampy nie jest nigdzie nie podpięte, to co mam z nim zrobić?
pozdrawiam
Kapsel
Ależ proszę bardzo: Obrazek.
A żarzenie do lampy trzeba podpiąć. Na schemacie się tego nie rysuje, żeby nie zaciemniać obrazka zbędnymi kreskami, bo łączy się zawsze tak samo. Wszystkie lampy serii E łączy się równolegle do napięcia żarzenia 6.3V (nóżki 4 i 5). Pewnym wyjątkiem są podwójne triody np. ECC81, gdzie 4 i5 łączy się do 12.6V, a jak się chce do 6.3V to nogi 4 i 5 się zwiera i do jednego końca napięcia, a nogę 9 do drugiego
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: ECL 81 schemat-nóżki

Post autor: jdubowski »

kapsel pisze:dzień dobry
Zobacz tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL82.pdf
a w Paincie sobie sam dorysuj ;)
kapsel pisze:mam jeszcze pytanie nr 2 (na tym samym poziomie :) a mianowicie jeżeli na schemacie wyjście 6,3V do żarzenia lampy nie jest nigdzie nie podpięte, to co mam z nim zrobić?
Wyjscie z czego?

Zasadniczo w konstrukcjach z lampami serii E łączysz końcówki włókna żarzenia każdej z lamp z uzwojeniem 6,3V transformatora sieciowego. Pamietaj by ten obwód poprowadzić skręconymi przewodami oraz jakoś go połaczyc z masą (jedna z końcówek bezposrednio lub przez rezystor, lub potencjometr z uziemionym ślizgaczem - końce scieżki oporowej połącz z obydwu końcówkami żarzenia). Umasienie jest szczególnie istotne dla ECL82, która zazwyczaj posiada blaszkę ekranującą doprowadzenie siatki triody połączoną z jedną z końcówek grzejnika.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
kapsel
15...19 postów
15...19 postów

hmmm

Post autor: kapsel »

ale czy mógłbym prosić o dorysowanie nr nóżek na tym konkretnym schemacie, który narysowalem?? Przepraszam, że tak marudzę ale mam problemy z odczytaniem podanych schematów...
a jeżeli chodzi o "wyjście" to chodziło mi o wyjście z transformatora 6,3V do rzażenia lampy..\
pozdrawiam
Kapsel
ODPOWIEDZ