kształtki/karkasy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
kształtki/karkasy
Witam.
Ostatnio udało mi się zdobyć trochę drutu nawojowego i chciałbym nawinąć kilka traf i tu pojawia się pytanie:
Gdzie mogę kupić kształtki i karkasy powiedzmy EI 100 - 120?
Proszę mi nie proponować szukania czegoś z odzysku, chciałbym wszystko zakupić nowe.
Wiem że kilku z forumowiczów trudni się nawijaniem transformatorów we własnym zakresie i proszę o podpowiedź skąd bierzecie materiały?
Dzięki.
Ostatnio udało mi się zdobyć trochę drutu nawojowego i chciałbym nawinąć kilka traf i tu pojawia się pytanie:
Gdzie mogę kupić kształtki i karkasy powiedzmy EI 100 - 120?
Proszę mi nie proponować szukania czegoś z odzysku, chciałbym wszystko zakupić nowe.
Wiem że kilku z forumowiczów trudni się nawijaniem transformatorów we własnym zakresie i proszę o podpowiedź skąd bierzecie materiały?
Dzięki.
Re: kształtki/karkasy
Jest tylko jeden problem, to się kupuje na "tony" i ciężko znaleźć kogoś kto sprzeda nędzne 0.5kg.
Poszukaj po okolicznych nawijalniach.
Poszukaj po okolicznych nawijalniach.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Pół kilo EI120 to może jedna trzecia transformatoratraxman pisze:ciężko znaleźć kogoś kto sprzeda nędzne 0.5kg

traxman & Piotr, mylicie się.
Ja zakupiłem nie tak dawno blachę EI120 w firmie Stalprodukt w ilości 10kg za 5,13zł/1kg brutto. Kilka dni temu z firmy Contrans zamówiłem 5 karkasów EI120/53 typ OD za 5zł netto sztuka - z przesyłką wyszło mnie to 50zł brutto.
Więc myślę, że nie są to takie ogromne koszta i co najważniejsze osiągalne dla ludzi którzy nie kupują tony kształtek
Ja zakupiłem nie tak dawno blachę EI120 w firmie Stalprodukt w ilości 10kg za 5,13zł/1kg brutto. Kilka dni temu z firmy Contrans zamówiłem 5 karkasów EI120/53 typ OD za 5zł netto sztuka - z przesyłką wyszło mnie to 50zł brutto.
Więc myślę, że nie są to takie ogromne koszta i co najważniejsze osiągalne dla ludzi którzy nie kupują tony kształtek

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli rzeczywiście tak jest, to bardzo mnie to cieszyTurgon pisze:traxman & Piotr, mylicie się.

Contrans ma też puszki do zalewania toroidów: http://www.contrans.pl/nuke/modules.php ... d=11031200
Mnie także to cieszyPiotr pisze:Jeżeli rzeczywiście tak jest, to bardzo mnie to cieszyTurgon pisze:traxman & Piotr, mylicie się.

W trójmiejskim oddziale Stalprodukt nie mają kształtek transformatorowych i patrzą jak na idiotę jak się o nie pyta 

Najlepiej chyba pytać w centrali, bo w katalogach są głównie rdzenie zwijane toroidalne. Zwijane cięte i kształtki proste występują jako dodatek. Zresztą 4pietro4 wspominał, że są problemy z EI, bo Stalprodukt zaprzestał wykrawania kształtek.
Mi szczerze mówiąc nic o tym nie było wiadomo. Ja pisałem bezpośrednio do centrali w Bochni
(gdyż jej najbliżej mieszkam).

Witam !
Ja też, oczywiście, cieszę się, że jest źródło karkasów i innego osprzętu: na wszelki wypadek, gdyż po prostu nie lubię karkasów
z makrolonu itp. Wolę poświęcić 2-3 wieczory (mówię o działalności hobbystycznej dla siebie) i wyrezać laubzegą elementy karkasu z rezoteksu, taki karkas jest klimatyczny (lata 50-60-te), lubię na niego patrzeć, ma przyjemny brązowy kolor, i na nim nawijać.
Najbardziej mi brakuje metalowych puszek na trafa EI, (temat rzeka), takich, żeby mój transformator wyglądał jak Hammond, albo Tango, albo James.
Ostatecznie, jak Tribute...
pzdr
Ja też, oczywiście, cieszę się, że jest źródło karkasów i innego osprzętu: na wszelki wypadek, gdyż po prostu nie lubię karkasów
z makrolonu itp. Wolę poświęcić 2-3 wieczory (mówię o działalności hobbystycznej dla siebie) i wyrezać laubzegą elementy karkasu z rezoteksu, taki karkas jest klimatyczny (lata 50-60-te), lubię na niego patrzeć, ma przyjemny brązowy kolor, i na nim nawijać.
Najbardziej mi brakuje metalowych puszek na trafa EI, (temat rzeka), takich, żeby mój transformator wyglądał jak Hammond, albo Tango, albo James.
pzdr
-
- 6250...9374 posty
x
Ostatnio zmieniony wt, 11 sierpnia 2009, 12:46 przez cirrostrato, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?f=7&t=2773&start=135pasio pisze: Najbardziej mi brakuje metalowych puszek na trafa EI, (temat rzeka), takich, żeby mój transformator wyglądał jak Hammond, albo Tango, albo James.
-
- 625...1249 postów
Polecam szczerze blachy od Kazimierza,o ile je jeszcze posiada.Rdzenie i karkasy naprawdę wysokiej jakości