Następny projekt - EVIL GHOST
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Następny projekt - EVIL GHOST
A ty wiesz w ogóle co to jest obszar zabroniony? Bo mnie się jakoś nie wydaje.
Mnie się jakoś nie wydaje że ludzi pouczasz, a sam świadomie fuszerkę odwalasz.painlust pisze:A ty wiesz wogóle co to jest obszar zabroniony? Bo mnie się jakoś nie wydaje.
Szukasz zaczepki?
Nie.painlust pisze:Szukasz zaczepki?
To odpowiesz na pytanie o obszar zabroniony?
A z jakiej tematyki definicja obszaru zabronionego?
Swoją drogą powinien być dopisek "oglądasz na własną odpowiedzialność" lub "nie róbcie tego w domu", jeszcze jakieś dziecko neostrady weźmie to za przykład i tak zrobi.
Wygląd urządzenia jest kwestią gustu i nie podlega dyskusji, natomiast rozwiązania techniczne tak i lepiej czymś takim się nie chwalić.
Swoją drogą powinien być dopisek "oglądasz na własną odpowiedzialność" lub "nie róbcie tego w domu", jeszcze jakieś dziecko neostrady weźmie to za przykład i tak zrobi.
Wygląd urządzenia jest kwestią gustu i nie podlega dyskusji, natomiast rozwiązania techniczne tak i lepiej czymś takim się nie chwalić.
Jeśli chodzi o gitarowce to dla mnie obszar zabroniony to połączenie minusa mostka (którego zresztą w tym wzmacniaczu nie ma) z pierwszym elektrolitem filtra.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
painlust, co ty taki czupurny? Byle co rogi wystawiasz i musisz na wszystko reagowac atakiem prewencyjnym? Chill out, dude.
Aleksander Niemand
Bo ja szatanowiec jestem 
A tak poważnie to wypowiedź kolegi nixie2 odebrałem jako typową zaczepkę niezwiązaną kompletnie z pokazanym sprzętem.

A tak poważnie to wypowiedź kolegi nixie2 odebrałem jako typową zaczepkę niezwiązaną kompletnie z pokazanym sprzętem.
Dzisiaj troszeczkę potestowaliśmy ze szwagrem ten wzmacniaczyk. Zawiedziony jestem... Jak na preamp z Atomica to wogóle nie ma przesteru... na singlach trudno go przesterować, a na HB cieniutki crunchyk. Pewnie w cholere błędów popełniłem. Zawsze dawałem niskie rezystory w poszczególnych filtrach zasilacza to i tu dałem, a napięcia znacznie większe niż w 5-ciowatowcach. Zachciało mi się dodatkowo inverter zgodny z ECC81... Wrzeszczy ten wzmak tak potężnie, że wysokie trzeba tłumić do zera. Wyglada na to, że modowanie nie zajmie pół godziny ale znacznie więcej...
Zrób normalny inwerter na ECC83, za inwerterem napięcie anodowe obniż rezystorem do wartości z 5-watowców. Jak nie pamiętasz jakie, to gdzieś poszukam. Wysokie możesz obciąć manewrując filtrem za (chyba) drugim stopniem 1M/470p. Przester zwiększysz dodając kondensator w katodzie drugiego stopnia.
Najśmieszniejsze jest to, że on Ci teraz gra tak, jak oryginalny Atomic 16
Najśmieszniejsze jest to, że on Ci teraz gra tak, jak oryginalny Atomic 16

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
w inwerterze musi siedzieć ECC81 bo kumpel ma ich sporo, a ma deficyt ECC83. prawdą jest za to, że do tej pory wsadzałem ECC81 w inwertery robione pod ECC83, a teraz zrobiłem typowy inwerter dla ECC81. Mogę co prawda zwiększyć rezystory anodowe z 47k na powiedzmy 75k czy większe i pewnie tak zrobie. Nie mogę zmniejszyć napięcia dla samego preampu bo nie mogę wymontować rezystorów z filtrów - taka konstrukcja fizyczna, że musiałbym rozebrać pół wzmacniacza, ale mogę zmniejszyć napięcia przed inwerterem i tak też pewnie zrobię.
Wymieniłem rezystor w filtrze zasilacza przed inverterem z 10k na 27k oraz zdjąłem kondensator 470p z bypasu dzielnika za drugim stopniem. Być może jeszcze dziś ponownie ze szwagrem potestujemy sprzęt...
No i Evil Ghost w obudowie... co prawda brak narożników, rączki i tylnej ścianki... ale już jakiś wygląd ma.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Noo, powiem Ci że wygląda całkiem znośnie
Dobra robota.