No ok, a co z filtrowaniem Ua? - Nie ma miejsca na rezystor, dodatkowo automatyczna polaryzacja też zjada swoje.traxman pisze:Wystarczy, wzmacniacz zasila wyjściowe transformatory toroidalne, które nie maja takiego spadku napięcia na uzwojeniu, więc nie ma potrzeby zawyżania napięcia trafa sieciowego. Co do żarzenia to jak dla mnie musi być minimum 30% zapasu, aby trafo nie grzało się niepotrzebnie 2xEl84 = 3,2A + 2xECC83 = 0,7A czyli jest zapas na oczko magiczne lub stopień bufora.
Trafo głosnikowe do 2xEL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Trafo głosnikowe do 2xEL84
Pionier U2
W PP, napięcie do transformatora bierzesz bezpośrednio z pierwszego elektrolitu, a dalej prądy są niewielkie i spokojnie wystarczy. W punkcie pracy masz 12V Ugs1 + 250V Uak + ok.10V Upri = 272~280V co daje jeszcze margines.
Można ewentualnie Piotra naciągać na dodatkowe 15V/20mA dla tych którzy chcą stałą polaryzację.Które to uzwojenie i tak łatwiej jest nawinąć identycznym drutem jak anodowe co daje większa elastyczność, ale oczywiście kosztem ceny.
Można ewentualnie Piotra naciągać na dodatkowe 15V/20mA dla tych którzy chcą stałą polaryzację.Które to uzwojenie i tak łatwiej jest nawinąć identycznym drutem jak anodowe co daje większa elastyczność, ale oczywiście kosztem ceny.
Oczywiście, jeśli przyjmiesz punkt pracy 12V Ugs1, 250V Uak, ale z punktem 15V Ugs1 i 300V Uak już może być problem...traxman pisze:W PP, napięcie do transformatora bierzesz bezpośrednio z pierwszego elektrolitu, a dalej prądy są niewielkie i spokojnie wystarczy. W punkcie pracy masz 12V Ugs1 + 250V Uak + ok.10V Upri = 272~280V co daje jeszcze margines.
Pionier U2
To trzeba rozpocząć akcję naciągania Piotra, tylko co na to inni, jak ma być taniej to zawsze musi być jednakowoBobiq pisze:Oczywiście, jeśli przyjmiesz punkt pracy 12V Ugs1, 250V Uak, ale z punktem 15V Ugs1 i 300V Uak już może być problem...traxman pisze:W PP, napięcie do transformatora bierzesz bezpośrednio z pierwszego elektrolitu, a dalej prądy są niewielkie i spokojnie wystarczy. W punkcie pracy masz 12V Ugs1 + 250V Uak + ok.10V Upri = 272~280V co daje jeszcze margines.

Moje zdanie się nie liczy, bo sieciowców na razie nie potrzebuję, ale gdybym potrzebował w przyszłości, to do push-pulla minimum 250VAC na wtórnym...traxman pisze:To trzeba rozpocząć akcję naciągania Piotra, tylko co na to inni, jak ma być taniej to zawsze musi być jednakowo
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Mogę zrobić wtórne 230V, nie ma problemu.
Chodziło mi o to, że planowałem ten zestaw transformatorów jako kompatybilny również z 6V6, które według mojego katalogu mają Ua(max)=285V. Mniej więcej tyle wychodzi po odliczeniu spadku na Rk i kilku woltów na transformatorze. EL84 też przy tym napięciu nieźle śmigają.
Jeszcze zobaczymy...
Natomiast dodatkowe uzwojenie odpada z założenia jeżeli ma być jak najtaniej. Z transformatorem jak z procesorem, każda nóżka kosztuje. Po drugie jestem leń i mi się nie chce. A po trzecie lubię polaryzację automatyczną i w ten sposób przyczyniam się do wzrostu ilości wzmacniaczy w takim układzie
Chodziło mi o to, że planowałem ten zestaw transformatorów jako kompatybilny również z 6V6, które według mojego katalogu mają Ua(max)=285V. Mniej więcej tyle wychodzi po odliczeniu spadku na Rk i kilku woltów na transformatorze. EL84 też przy tym napięciu nieźle śmigają.
Jeszcze zobaczymy...
Natomiast dodatkowe uzwojenie odpada z założenia jeżeli ma być jak najtaniej. Z transformatorem jak z procesorem, każda nóżka kosztuje. Po drugie jestem leń i mi się nie chce. A po trzecie lubię polaryzację automatyczną i w ten sposób przyczyniam się do wzrostu ilości wzmacniaczy w takim układzie

6V6 można zasilac nieco wyższym napięciem, nie słyszałem aby narzekała 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wiem, tak samo jak podobno można zasilać 6P14P z 450V.
Ale ja wierzę w to, co napisane w moim katalogu, a puszczając sprzęty w świat mam spokojną głowę, że po miesiącu ludzie nie zaczną wydzwaniać, bo coś się upaliło.
Wam też chcę zrobić transformatory, które będą gwarantowały długi żywot nie tylko sobie, ale i lampom
Ale ja wierzę w to, co napisane w moim katalogu, a puszczając sprzęty w świat mam spokojną głowę, że po miesiącu ludzie nie zaczną wydzwaniać, bo coś się upaliło.
Wam też chcę zrobić transformatory, które będą gwarantowały długi żywot nie tylko sobie, ale i lampom

No bez przesady, ale +20% można dać bez stresu, to nie gitarowiec, gdzie z pary 6V6 wyciągają 50W.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ok, będzie 230V. Rezystancja uzwojeń zarówno TS jak i TG będzie niewielka, więc nawet odliczając spadek na Rk będziecie mieć 300V na anodzie. Więcej nie dam 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Pojawił się pierwszy komplet, który pójdzie do Traxmana, gdyż spodziewam się ciekawych pomiarów 
Mnie wyszło pasmo 13Hz-44kHz, więc trochę więcej niż się spodziewałem.
Udało się jeszcze trochę zejść z ceną, która ostatecznie wynosi 250zł brutto za komplet TS + 2xTG.
Następne komplety powinne być gotowe w przyszłym tygodniu i wtedy zacznę rozsyłać już według kolejności zamówień.

Mnie wyszło pasmo 13Hz-44kHz, więc trochę więcej niż się spodziewałem.
Udało się jeszcze trochę zejść z ceną, która ostatecznie wynosi 250zł brutto za komplet TS + 2xTG.
Następne komplety powinne być gotowe w przyszłym tygodniu i wtedy zacznę rozsyłać już według kolejności zamówień.
No to czekam z niecierpliwością. Dla obiektywności pomiary zrobię na końcówce pomiarowej z wątku o transformatorach.
Byłbym chętny na komplet 2xTG + TS.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Kto jeszcze nie dał adresu do wysyłki, to bardzo proszę o PW, bo czekam na Was z pierwszą partią precelków 
Mile widziany numer telefonu. Kurierowi łatwiej się wtedy umówić na odbiór.
Jeszcze kwestia ostatecznych cen, bo wszyscy pytają.
Otóż para TG kosztuje 150zł, komplet 2xTG+TS to 250zł, natomiast przesyłka kurierem 25zł.

Mile widziany numer telefonu. Kurierowi łatwiej się wtedy umówić na odbiór.
Jeszcze kwestia ostatecznych cen, bo wszyscy pytają.
Otóż para TG kosztuje 150zł, komplet 2xTG+TS to 250zł, natomiast przesyłka kurierem 25zł.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Piotrze bardzo Cię przepraszam, ale zupełnie zapomniałem, że się dopisywałem do listy i nie uwzględniłem tego w moim budżecie
Jeżeli dalej byłby taki komplet (2xTG i 1xTS) dostępny w zbliżonej do podanej przez Ciebie ostatnio cenie, to już zbieram fundusze. Ehh tak to jest jak sie człowiek zajmie robotą i nie ma czasu wejść na forum.. dopiero dziś, jak natrafiłem na ten topic, to sobie przypomnialem 

Pozdrawiam, Jarek