Piotr pisze:Żywicy używam jeżeli transformator ląduje w ozdobnym kubeczku, tylko to już nie ten przedział cenowy
Czy coś już wiadomo o "przedziale cenowym" na te transformatory? W sumie teraz nie potrzebuję, ale instynkt stadny każe mi się nimi zainteresować... na zaś.
Ustaliliśmy, że będą kosztowały 150zł za parę.
Zalać w sumie można, ale nie wiem czy wszyscy będą chcieli, a wolałbym robić wszystkie identyczne. Koszt zalania będzie porównywalny z ceną mocowań, więc nie powinno być różnicy.
Jeszcze jedno. Są chętni na zasilające do kompletu?
Piotr pisze:Zalać w sumie można, ale nie wiem czy wszyscy będą chcieli
Myślałem, że z zalewaniem będzie większy problem. A skoro nie ma problemu, to uważam, że nikt nie będzie protestował. Montowałem kilka toroidów na blachy/ plastiki i kilka z zalewanym środkiem. Na prawdę zalewane się łatwiej/ pewniej montuje.
I jeszcze: ile tam odczepów będzie na wtórnym? Chodzi mi o oznaczenie kabli jakieś...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
kotok pisze:Ja byłbym chętny też na zasilające.
Jeśli kolega Bobekmajster się nie obrazi, to mogę zasponsorować drugie do kompletu (kol.kiepura obiecał już jedno)
Nie obraże się Dziękuję. Ile za sieciowe do stereo? To już kupie za własne pieniażki.
kotok pisze:Ja byłbym chętny też na zasilające.
Jeśli kolega Bobekmajster się nie obrazi, to mogę zasponsorować drugie do kompletu (kol.kiepura obiecał już jedno)
Nie obraże się Dziękuję.
Pozdrawiam
Nie ma sprawy.Teraz tylko aby Piotr potwierdził przyjęcie zamówienia .
Jak na razie gromadzę dane przychodzące na PW w notesie. Jak pierwsza seria będzie gotowa, to zacznę wysyłać wedle kolejności zgłoszeń.
Sieciowe jak na razie nie chce być tańsze niż 120zł niestety, bo nie ma z czego przyciąć, a nie chcę problemów z grzaniem albo buczeniem.
Przewidywane pasmo TG to 20Hz do 30kHz, ale to jeszcze może ulec lekkim korektom.
Uzwojenie wtórne jest jedno, więc nie ma problemów z łączeniem. Wersja podstawowa 8R. Jak się zbierze dużo chętnych na 4R to można zrobić drugą serię, ale to będzie odrębna robota.
Czy uzwojenie anodowe nie jest czasem dobrane na styk? Ub=220*1,4=308, Ua=308-15=293V. Może przydałby się jakiś zapas? Tak to nawet miejsca na rezystor dla filtru CLC nie ma.
6A na żarzeniu nie jest chyba potrzebne.
Co myślicie?
Wystarczy, wzmacniacz zasila wyjściowe transformatory toroidalne, które nie maja takiego spadku napięcia na uzwojeniu, więc nie ma potrzeby zawyżania napięcia trafa sieciowego. Co do żarzenia to jak dla mnie musi być minimum 30% zapasu, aby trafo nie grzało się niepotrzebnie 2xEl84 = 3,2A + 2xECC83 = 0,7A czyli jest zapas na oczko magiczne lub stopień bufora.