Pomiar parametrów lamp testerem P-508
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
szczegóły pomiaru lampy 6p14p
Parę dodatkowych informacji na temat jak dokłądnie wykonywałem pomiar przedstawionych wyżej charakterystyk. Zrobiłem to w kilku krokach.
1. Ustawienie przełącznika nastawnego zgodnie z podanymi numerkami (kodem) licząc od lewej srony do prawej, ustawienie napięcia żazenia na 6,3V, napięcia ujemnego siatki sterującej na 7,3V, napięcia anodowego na 250V i napięcia siatki drugiej na 250V.
2. Wsadzenie lampy w podstawkę i właczenie przyrządu, sprawdzenie, czy tester jest skalibrowany ze wzgędu na wachania napięcia sieci.
3. Zwiększenie napięcia siatki do -10V i czekanie 5 minut na grzanie się lampy.
4. Ustawienie na;ięcia siatki z powrotem na -7.3V i pomiar parametró lampy zgodnie z danymi katalogu testera.
5. Ustawienie napięcia anodowego na 50V i napięcia siatki na największe ujemne napięcie jakie przedstawiłem w wynikach pomiaru
6. Pomiar prądu anodowego i zwiększenie napięcia anodowego , pomiar prądu anodowego i zwiększenie napięcia anodowego.
Krok 6 powtarzałem po dojechaniu do największego napięcia anodowego
7. Zmniejszenie napięcia anodowego do 50V i zmniejszenie ujemnego napięcia siatki do kolejnej wartości.
8. Pomiary jak w punkcie 6
UWAGA. Wcześniej wydrukowałem sobie charakterystyki lampy z naniesioną krzywą maksymalnej mocy admisyjnej. Zmieniając wartość napięcia anodowego przy danym ujemnym napięciu siatki zawsze patrzyłem aby nie przekroczyć dopuszczalnej mocy!!!. W przypadku nieznacznego przekroczenia pomiar robiłem szybko po czym zmniejszałem napięcie anodowe albo zwiększałem ujemne napięcie siatki aby lampa nieco odetchnęła.
Charakterystyki lampy wziąłem oczywiście ze strony:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
1. Ustawienie przełącznika nastawnego zgodnie z podanymi numerkami (kodem) licząc od lewej srony do prawej, ustawienie napięcia żazenia na 6,3V, napięcia ujemnego siatki sterującej na 7,3V, napięcia anodowego na 250V i napięcia siatki drugiej na 250V.
2. Wsadzenie lampy w podstawkę i właczenie przyrządu, sprawdzenie, czy tester jest skalibrowany ze wzgędu na wachania napięcia sieci.
3. Zwiększenie napięcia siatki do -10V i czekanie 5 minut na grzanie się lampy.
4. Ustawienie na;ięcia siatki z powrotem na -7.3V i pomiar parametró lampy zgodnie z danymi katalogu testera.
5. Ustawienie napięcia anodowego na 50V i napięcia siatki na największe ujemne napięcie jakie przedstawiłem w wynikach pomiaru
6. Pomiar prądu anodowego i zwiększenie napięcia anodowego , pomiar prądu anodowego i zwiększenie napięcia anodowego.
Krok 6 powtarzałem po dojechaniu do największego napięcia anodowego
7. Zmniejszenie napięcia anodowego do 50V i zmniejszenie ujemnego napięcia siatki do kolejnej wartości.
8. Pomiary jak w punkcie 6
UWAGA. Wcześniej wydrukowałem sobie charakterystyki lampy z naniesioną krzywą maksymalnej mocy admisyjnej. Zmieniając wartość napięcia anodowego przy danym ujemnym napięciu siatki zawsze patrzyłem aby nie przekroczyć dopuszczalnej mocy!!!. W przypadku nieznacznego przekroczenia pomiar robiłem szybko po czym zmniejszałem napięcie anodowe albo zwiększałem ujemne napięcie siatki aby lampa nieco odetchnęła.
Charakterystyki lampy wziąłem oczywiście ze strony:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
miernik P-508
Bacznie obserwuję temat i z niecierpliwością oczekuję na wyniki pomiarów porównawczych
Witam
Oferta jeszcze aktualna, tak jak pisałem najpierw chcę je sprawdzić. W przyszłym tygodniu podam pomiary na forum i jeden miernik pójdzie do sprzedania.
Przepraszam wszystkich oczekujacych na pomiary za opóźnienie, ale mam rozbieżności w pomiarach na jednym z mierników i chcę sprawdzić gdzie tkwi problem.
Pozdrawiam
Oferta jeszcze aktualna, tak jak pisałem najpierw chcę je sprawdzić. W przyszłym tygodniu podam pomiary na forum i jeden miernik pójdzie do sprzedania.
Przepraszam wszystkich oczekujacych na pomiary za opóźnienie, ale mam rozbieżności w pomiarach na jednym z mierników i chcę sprawdzić gdzie tkwi problem.
Pozdrawiam
ZibiOs
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
nastawy p508
Skan strony z nastawami do P-508 zamieściłem w temacie dotyczącym P-507. (tuż przed Twoim ostatnim postem jest tam podany link)
Pozdrawiam
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
skan
Z postu zrozumiałem, że chodzi Ci o skan strony a nie ksążki
.
Ale co to znaczy, że skan jest inny. To jest skan z pierwszej strony książki zatytułowanej:
Miernik lamp P-508
Katalog Lamp Elektronowych
wydawnictwo: Zjednoczone Zakłady Elektronicznej Aparatury Pomiarowej "ELPO"
Ja korzystam właśnie z tej książki nastawów do P-508.

Ale co to znaczy, że skan jest inny. To jest skan z pierwszej strony książki zatytułowanej:
Miernik lamp P-508
Katalog Lamp Elektronowych
wydawnictwo: Zjednoczone Zakłady Elektronicznej Aparatury Pomiarowej "ELPO"
Ja korzystam właśnie z tej książki nastawów do P-508.
Pozdrawiam
Re: skan
Małe nieporozumienie, inny bo z książki do p-507 wynika inaczej, ma tylko 12 pozycji a nie 13. a mnie interesuje książka z nastawami (cała) do 508,ponieważ w miedzyczasie zdobyłem też uwalony p0508.gsmok pisze:Z postu zrozumiałem, że chodzi Ci o skan strony a nie ksążki.
Miernik lamp P-508
... "ELPO"
.
czy teraz pasi

- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
nastawy p508 - baza
Udało mi się w końcu podłączyć do bazy danych i zacząłem udostąpniać nastawy. Mozna sięgnąć pod adres:
http://www.trioda.com/php/dbtubes/list_p508.php
http://www.trioda.com/php/dbtubes/list_p508.php
Pozdrawiam