Mały wzmacniacz PCC88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Oloorin
- 250...374 postów
Mały wzmacniacz PCC88
Witam! Złożyłem dzisiaj mały niskonapięciowy wzmacniacz na dwóch lampkach PCC88 według tych dwóch artykułów:
cz. 3: http://www.elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_09_s27.pdf
cz. 5: http://www.elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_11_s20.pdf
Wzmacniacz to podwójny układ z cz. 3, rys 19, czyli z cz. 5 rys. 25. Zewnętrzne obciążenie (R6) dałem 1M, napięcie z zasilacza 12,24V, żarzenie na 7,6V zbite rezystorem 15ohm/5W (grzeje się jak cholera), w miejsce rezsystora R4 wstawiłem potencjometr do regulacji głośności (nóżka 1sza do kondensatora C2, 3cia do masy, a suwak do siatki drugiej triody), napięcie między anodą a katodą 9,9V, między siatką a katodą -0,95V.
Problem polega na tym, że przesterowywują się basy, wraz z podkręcaniem głośności coraz bardziej. Nie jest to wina lamp, testowałem kilka sztuk. Co może być tego przyczyną?
cz. 3: http://www.elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_09_s27.pdf
cz. 5: http://www.elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_11_s20.pdf
Wzmacniacz to podwójny układ z cz. 3, rys 19, czyli z cz. 5 rys. 25. Zewnętrzne obciążenie (R6) dałem 1M, napięcie z zasilacza 12,24V, żarzenie na 7,6V zbite rezystorem 15ohm/5W (grzeje się jak cholera), w miejsce rezsystora R4 wstawiłem potencjometr do regulacji głośności (nóżka 1sza do kondensatora C2, 3cia do masy, a suwak do siatki drugiej triody), napięcie między anodą a katodą 9,9V, między siatką a katodą -0,95V.
Problem polega na tym, że przesterowywują się basy, wraz z podkręcaniem głośności coraz bardziej. Nie jest to wina lamp, testowałem kilka sztuk. Co może być tego przyczyną?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Mały wzmacniacz PCC88
A z czego to zasilasz? 24V? No to nic dziwnego.
ps. Naprawdę polecam dział dla początkujących
ps. Naprawdę polecam dział dla początkujących

- Oloorin
- 250...374 postów
Zasilacz zywkły niestabilizowany, 12V, dokładnie daje on 12,24V.
Ops, przepraszam, pomyliłem działy. Może jakiś moderator mnie poprawi.
Ops, przepraszam, pomyliłem działy. Może jakiś moderator mnie poprawi.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ja bym jeszcze zapytał: czym to obciążasz?Piotr pisze:A z czego to zasilasz?
Tomek
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A jaką amplitudę sygnału na wyjściu chciałbyś uzyskać? Co tym wzmacniasz i gdzie sygnał idzie dalej?
Jeżeli na anodzie masz 10V, a zasilania 12V, to na Ra spada 2V. Czyli wartość maksymalna napięcia wyjściowego będzie niższa niż 2V w najlepszym razie.
PCC88 jest lampą raczej niskonapięciową, ale bez przesady. Zerknij w charakterystyki.
Jeżeli na anodzie masz 10V, a zasilania 12V, to na Ra spada 2V. Czyli wartość maksymalna napięcia wyjściowego będzie niższa niż 2V w najlepszym razie.
PCC88 jest lampą raczej niskonapięciową, ale bez przesady. Zerknij w charakterystyki.
- Oloorin
- 250...374 postów
Sygnał z komputera, odtwarzacza mp3. Obciążam słuchawkami 33ohm, albo głośnikami komputerowymi 15k ohm. Nie zależy mi na zbyt wysokim wzmocnieniu, bardziej na dodaniu lekkiego lampowego brzmienia. A autorowi tego artykułu jakoś ten wzmacniacz się udał.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Do zabawy ok, ale nic poza tym. Rzeczywistego wzmocnienia nie będzie, bo ten układ nie może dać wyższego napięcia na wyjściu niż Twoje mp3, czy co tam masz. Słuchawek też tym nie ruszysz. Jak chcesz się bawić dalej, to zwiększ napięcie zasilania, np. przez zastosowanie podwajacza. Może zrobisz między tymi stopniami regulację barwy? To by miało jakiś sens 

- Oloorin
- 250...374 postów
Podwajacz na stałym napięciu? Pisałem, że nie potrzebuję dużego wzmocnienia, jedynie lekkiemu dodaniu lampowego brzmienia i satysfakcji z pierwszego złożonego wzmacniacza lampowego 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Chyba nie zasilasz tego z baterii, więc podwajacz da się zrobić.
W tym momencie, jeżeli ufać autorowi artykułu, gdyż sam nigdy nie testowałem tak niskich napięć, uzyskasz wzmocnienie rzędu 100 i maksymalne napięcie wyjściowe 2V. A więc do pełnego wysterowania układu potrzeba 20mV napięcia wejściowego. Jak się domyślam nie posiadasz źródeł o tak niskim poziomie, a tłumienie sygnału potencjometrem i wzmacnianie go na powrót jest pozbawione sensu.
Zabawa zabawą, ale powinieneś mieć świadomość jak działa układ, który zmontowałeś. Regulację barwy zaproponowałem dlatego, żeby wzmocnienie układu miało jakiekolwiek zastosowanie. Poza tym zyskałbyś kolejne punkty doświadczenia.
ps. Autor artykułu myli kaskodę z kaskadą. Literówka?
W tym momencie, jeżeli ufać autorowi artykułu, gdyż sam nigdy nie testowałem tak niskich napięć, uzyskasz wzmocnienie rzędu 100 i maksymalne napięcie wyjściowe 2V. A więc do pełnego wysterowania układu potrzeba 20mV napięcia wejściowego. Jak się domyślam nie posiadasz źródeł o tak niskim poziomie, a tłumienie sygnału potencjometrem i wzmacnianie go na powrót jest pozbawione sensu.
Zabawa zabawą, ale powinieneś mieć świadomość jak działa układ, który zmontowałeś. Regulację barwy zaproponowałem dlatego, żeby wzmocnienie układu miało jakiekolwiek zastosowanie. Poza tym zyskałbyś kolejne punkty doświadczenia.
ps. Autor artykułu myli kaskodę z kaskadą. Literówka?

- Oloorin
- 250...374 postów
Z baterii nie, mógłbyś podać schemat jakiegoś małego podwajacza?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Pierwszy z brzegu obrazek z gugla, z resztą z elektrody:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... at_669.jpg
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... at_669.jpg
- Oloorin
- 250...374 postów
Tak, tyle że jest on na napięcie zmienne, a ja wykorzustuję tu zasilacz sieciowy na napięcie stałe!
- Oloorin
- 250...374 postów
Niestety tak. Zauważyłem jednak, że jak zmniejszę napięcie siatki, to przesterowanie basu się zmniejsza. Mógłbym zmniejszyć wartość rezystora R1 do 1k?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nie mam charakterystyk dla tak małych napięć, więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Jeżeli zwiększyłeś użyteczny poziom sygnału na wyjściu, to dobrze. Przy takim zasilaniu nie przeciążysz lampy, więc możesz się bawić bez obaw.
Tyle, że będzie to mało kształcąca zabawa. Lepiej podwyższyć Ub (transformatory naprawdę nie są takie drogie) i stosować lampę w warunkach, do których została przewidziana
Tyle, że będzie to mało kształcąca zabawa. Lepiej podwyższyć Ub (transformatory naprawdę nie są takie drogie) i stosować lampę w warunkach, do których została przewidziana