Jak podłączyć takie trafo głośnikowe?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jak podłączyć takie trafo głośnikowe?
Witam !
Swego czasu grałem na wzmaku P-P 2xEl34 z trafami toroidalnymi kupionymi od pewnego znanego Pana ze Staszowa, wyprodukowanymi w
TELTO. Wielkości 250 W sieciowych. Nigdy ich nie mierzyłem (leń jestem), ale grały b. przyjemnie, moja Baba powiedziała, że lepiej rozumie
ten bełkot, który wyśpiewuje Wilk, niż na tranzie w/g Gilberta.
Wadą była wysoka cena, bo nie wiedziałem, kto to wyrabia i kupywałem u pośrednika (cena Telto x 4 !).
Stoi od 6 lat na szafie, gra SE na diabłach, wyrabiam teraz 1 egzemplarz SE DHT 3W (6S4S), już gra, cudnie...jeszcze przeróbka zasilacza (były kłopoty z brumem, mam wysokoskuteczne Saby i trzeba było zejść poniżej 1 mV na wyjściu.)
Na pewno, wbrew obiegowym opiniom, że tylko EI dobre, można wykonać dobry toroid PP, a nawet SE, czego dowodem są wyroby Plitrona.
pzdr
Swego czasu grałem na wzmaku P-P 2xEl34 z trafami toroidalnymi kupionymi od pewnego znanego Pana ze Staszowa, wyprodukowanymi w
TELTO. Wielkości 250 W sieciowych. Nigdy ich nie mierzyłem (leń jestem), ale grały b. przyjemnie, moja Baba powiedziała, że lepiej rozumie
ten bełkot, który wyśpiewuje Wilk, niż na tranzie w/g Gilberta.
Wadą była wysoka cena, bo nie wiedziałem, kto to wyrabia i kupywałem u pośrednika (cena Telto x 4 !).
Stoi od 6 lat na szafie, gra SE na diabłach, wyrabiam teraz 1 egzemplarz SE DHT 3W (6S4S), już gra, cudnie...jeszcze przeróbka zasilacza (były kłopoty z brumem, mam wysokoskuteczne Saby i trzeba było zejść poniżej 1 mV na wyjściu.)
Na pewno, wbrew obiegowym opiniom, że tylko EI dobre, można wykonać dobry toroid PP, a nawet SE, czego dowodem są wyroby Plitrona.
pzdr
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Telto nie sprzedawało tych transformatorów na boku.pasio pisze:Wadą była wysoka cena, bo nie wiedziałem, kto to wyrabia i kupywałem u pośrednika (cena Telto x 4 !).
A o zaletach toroidów nie trzeba mnie przekonywać, używam ich we wszystkim oprócz lampowych SE.
Tylko tutaj rzecz o transformatorach dla gitarników.
Będzie dobrze, możesz być spokojnyPiotr pisze:A ja bardzo jestem ciekawy co z tego wyjdzie, więc mam nadzieję, że w najbliższym czasie zabierzesz się do pracyMarvel pisze:A u mnie czekają dwa toroidy (zasilający i głośnikowy) do projektu na 2xEL34. Projektowane pod gitarę

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Jak brzmi nazwisko tego oguru? Tytuł książki?Marvel pisze:dostałem książkę amerykańskiego autorytetu od gitarowców
Kevin O'Connor, oczywiście Kanadyjczyk a nie Amerykanin. Książki do kupienia u niego na www:elektro_nowy pisze:Jak brzmi nazwisko tego oguru? Tytuł książki?Marvel pisze:dostałem książkę amerykańskiego autorytetu od gitarowców
http://www.londonpower.com/catalog/inde ... 58bf688746
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
No takjethrotull pisze:Ale mi chodzi o oryginalne trafo, to, które w piecu zamontował producent. Jego chyba nie nawijałeś?4pietro4 pisze:No tak ...jethrotull
Oj, przecież ja nie do Ciebie tylko do producenta oryginalnego TG.
Tylko że mystic ( założyciel tego wątku ) ma jak widzę trafo nawijane właśnie przeze mnie
Upały minęły i załapałem Twoje intencje

Pozdr
Pora poszukać sobie grubej gałęzi i odpowiedniego sznura.Marvel pisze:Ale będą co raz popularniejsze.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
tak jest Panie producencie!4pietro4 pisze:No tak ...jethrotull
Oj, przecież ja nie do Ciebie tylko do producenta oryginalnego TG.
Tylko że mystic ( założyciel tego wątku ) ma jak widzę trafo nawijane właśnie przeze mnie

Oryginalne trafo było to SKOT Transformers 6093, nawijane przez bogu ducha winne chińskie dzieci które zapewne nie wiedzą jak istotny jest ten element!
wymiana transformatora w tym Laneyu to, jak okazuje się, częsta praktyka w US.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 14 sierpnia 2009, 14:07 przez mystic, łącznie zmieniany 1 raz.
A nie lepiej poszukać nawijarki do toroidów?KaKa pisze:Pora poszukać sobie grubej gałęzi i odpowiedniego sznura.Marvel pisze:Ale będą co raz popularniejsze.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Telto nie sprzedawało tych transformatorów na boku.Piotr pisze:pasio pisze:Wadą była wysoka cena, bo nie wiedziałem, kto to wyrabia i kupywałem u pośrednika (cena Telto x 4 !).
Witam !
Owszem , sprzedawało, podali cenę 64 zł.
Ciekawe, jak to się stało, że mój post sprzed paru dni w tej same sprawie, zniknął ?
Widocznie na tym forum są równi i równiejsi, jak u Orwella !
pzdr
Nie spóźnij się ze skasowaniem, bo może jeszcze ktoś przeczyta !
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Owszem, powiedzieć można wszystko, szczególnie złe słowo o porządnym producencie.pasio pisze:Owszem , sprzedawało, podali cenę 64 zł.
Masz dowód? Bo sprawa jest dość poważna, jeżeli jeszcze sobie z tego nie zdałeś sprawy.
Pewnie moderator usunął po moim zgłoszeniu. Zawierał treści obraźliwe.pasio pisze:Ciekawe, jak to się stało, że mój post sprzed paru dni w tej same sprawie, zniknął ?
Są przestrzegający regulaminu i mający go gdzieś. Taka drobna różnica.pasio pisze:Widocznie na tym forum są równi i równiejsi, jak u Orwella !
Jak jesteś taki pilny to sam naciśnij guzik z wykrzyknikiem, ja w tym dziale nie rządzę.pasio pisze:Nie spóźnij się ze skasowaniem, bo może jeszcze ktoś przeczyta !
Niespodzianka?
Powiedzmy, że ugryzę się w język, przynajmniej częściowo.pasio pisze:pzdr
Znasz zasady gry? Nie? To sobie poczytaj.
Już znasz? To zastosuj, a jak się nie podobają, to wiesz gdzie są drzwi. Takie czerwone kwadratowe z białym iksem, powinny być w prawym górnym rogu ekranu.
Aye!
Nie - lepiej poszukać pełnej zabudowy do EI84, łatwiej się to montuje, rasowo wygląda, a parametry zależą tylko od jakości nawinięcia, więc konkurencja jest podtrzymana w stosunku do toroidów. Oprócz tego nie wszyscy chcą toroidów na wyjściu wzmacniacza, więc nie sądzę, aby sznurek był potrzebny.KaKa pisze:Pora poszukać sobie grubej gałęzi i odpowiedniego sznura.
Na pocieszenie; TS90, który przewijałeś ma mniejsze zakłócenia niż standardowy toroid. Ciekawe, ale prawdziwe. A nie przypominam, sobie aby był w nim jakikolwek ekran magnetyczny. Może trzeba się przyglądnąć TS120 na RZC i puścić seryjkę testową 250V/0.3A + 6.3V/6A, ale już z ekranem na uzwojeniu. Ciekawe jak wyszło by to cenowo w porównaniu z toroidem. Dodatkowo z racji dwóch karkasów samoczynnie symetryzuje się żarzenie.