Wpinanie kondensatorów w uzwojenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Wpinanie kondensatorów w uzwojenia
Miałem problem ze wzmacniaczami, gdyż przy wyłączaniu szedł jakiś impuls i monitor od komputera potrafił się wyłączyć
Nadmienię tylko, że nie ma u mnie instalacji z 3-im bolcem, ale uziemienie jest niejako przez komputer do którego dołączona jest kablówka. Nie mogę spiąć 3-ego bolca z zerem gdyż wtedy monitor zaczyna migać. Problem rozwiązałem poprzez przylutowanie równolegle kondensatorów do uzwojenia pierwotnego i niektórych wtórnych - przy niskich napięciach rzędu 15VAC kondensator 1uF/63V a po stronie pierwotnej i na uzwojeniu anodowym po 1nF/3kV. Rozbrajając stare trafa widziałem po stronie wtórnej kondy 100nF ale jakoś nie słyszałem o takiej praktyce. Czy popełniłem jakiś straszny grzech? Czy dodatkowa pojemność z indukcyjnością uzwojenia może wpływać niekorzystnie na pracę wzmacniacza?

Re: Wpinanie kondensatorów w uzwojenia
Jedyna rada - pozbądź się kablówki albo zafunduj sobie podłączenie do niej z pełną separacją galwaniczną za pomocą transformatora z odpowiednio odizolowanymi uzwojeniami od rdzenia (przynajmniej na 630V).
Nic nie poradzisz, że na masie gniazda antenowego możesz mieć pełne napięcie fazowe. Po prostu płynie przez masy urządzeń oraz zasilacze prąd wyrównawczy od wzmacniaczy wyjściowych kablówek do przewodów sieci energetycznej.
Nic nie poradzisz, że na masie gniazda antenowego możesz mieć pełne napięcie fazowe. Po prostu płynie przez masy urządzeń oraz zasilacze prąd wyrównawczy od wzmacniaczy wyjściowych kablówek do przewodów sieci energetycznej.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Beier pisze:[...]uziemienie jest niejako przez komputer do którego dołączona jest kablówka. Nie mogę spiąć 3-ego bolca z zerem gdyż wtedy monitor zaczyna migać.
W dodatku to wcale nie sa drogie rzeczy: http://sklep.delta.poznan.pl/izolator-g ... p2293.htmlSTUDI pisze:[...] zafunduj sobie podłączenie do niej z pełną separacją galwaniczną za pomocą transformatora z odpowiednio odizolowanymi uzwojeniami od rdzenia (przynajmniej na 630V).
Tomek
No wszystko fajnie ale czy na net też są takie separatory bo masa też idzie z modemu kablówkowego przez LAN do kompa. A jak z tymi kondami? Szkodzą coś? Objawy ustąpiły dzięki nim.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przecież karty Lan mają transformatory separujące.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Witam.
Karty LAN posiadają separację galwaniczną między wejściem i masą komputera, więc problemu nie będzie. Sygnał z kablówki można odseparować kondensatorami ceramicznymi - ekran (masę) włączyć przez dwa połączone równolegle kondensatory ceramiczne 470 pF/ 500 V, a żyłę środkową kabla koncentrycznego przez kondensator o pojemności 220 pF. By pozbyć się przepięć na uzwojeniu pierwotnym transformatora sieciowego we wzmacniaczu, które mogą powstawać w momencie wyłączania wzmacniacza, można włączyć z nim równolegle kondensator o pojemności 47 nF/630V- (lub 47 nF/275 V~) i warystor o napięciu 250...275 V napięcia zmiennego (w przypadku niektórych warystorów podaje się na ich obudowie dopuszczalne napięcie stałe i wówczas jego wartość powinna wynosić 360...390 V).
Pozdrawiam,
Romek
Karty LAN posiadają separację galwaniczną między wejściem i masą komputera, więc problemu nie będzie. Sygnał z kablówki można odseparować kondensatorami ceramicznymi - ekran (masę) włączyć przez dwa połączone równolegle kondensatory ceramiczne 470 pF/ 500 V, a żyłę środkową kabla koncentrycznego przez kondensator o pojemności 220 pF. By pozbyć się przepięć na uzwojeniu pierwotnym transformatora sieciowego we wzmacniaczu, które mogą powstawać w momencie wyłączania wzmacniacza, można włączyć z nim równolegle kondensator o pojemności 47 nF/630V- (lub 47 nF/275 V~) i warystor o napięciu 250...275 V napięcia zmiennego (w przypadku niektórych warystorów podaje się na ich obudowie dopuszczalne napięcie stałe i wówczas jego wartość powinna wynosić 360...390 V).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .