PCB - Próba stworzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: PCB - Próba stworzenia
Traxman, w czym przeszkadza długa ścieżka między C1 i C2 - przecież tam nic nie jest podpięte? Bardziej bałbym się długiego wyprowadzenia między zaciskami wyjściowymi a C2, którego masa jest niejako tym punktem odniesienia...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Tam są największe tętnienia i warto skracać ją do minimum. Wystarczy zrobić drobny eksperyment, wlutować na 20cm przewodach pierwszy kondensator filtrujący - jest duża szansa na pojawianie się zakłóceń.
Należy unikać już na etapie projektowania potencjalnych punktów "problematycznych" niż później kombinować jak to obejść.
Należy unikać już na etapie projektowania potencjalnych punktów "problematycznych" niż później kombinować jak to obejść.
Wiem coś o tym tętnieniu... Natomiast czy moje poprawki w płytce dały coś?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nawet 2cm często wystarczą.traxman pisze:Tam są największe tętnienia i warto skracać ją do minimum. Wystarczy zrobić drobny eksperyment, wlutować na 20cm przewodach pierwszy kondensator filtrujący - jest duża szansa na pojawianie się zakłóceń.
Teraz już jest za co
Natomiast czy są jakieś zastrzeżenia do prowadzenia ścieżek?

-
- 125...249 postów
Na ten duży kondzioł ( bo nie jest osiowy ) proponuję dodać otwory na przepaskę lub złapać go na klej.
Ten duży kondzioł poszedł na klej
Natomiast ostateczna wersja płytki jest w załączniku.
Mam także mały problem :/ Mianowicie z dobraniem rezystora zbijającego żarzenie. Będę nim żarzył trzy lampy 6N2P-EW... I z moich wyliczeń wyszło, że przy poborze 300mA powinien wynieść ok. 7 Ohm? Czy to tak proste użycia prawa Ohma czy o czymś ewidentnym zapomniałem?

Mam także mały problem :/ Mianowicie z dobraniem rezystora zbijającego żarzenie. Będę nim żarzył trzy lampy 6N2P-EW... I z moich wyliczeń wyszło, że przy poborze 300mA powinien wynieść ok. 7 Ohm? Czy to tak proste użycia prawa Ohma czy o czymś ewidentnym zapomniałem?
Na moje oko 3x6N2P-EW pobierze 1035mA na żarzeniu 

Przecież masz zwarcie (prawie) przy stabilizatorze. Nie ma szans, żeby Ci się udało to odpowiednio wytrawić.
Z jakiego napięcia chcesz zbijać żarzenie? Myślę, że rezystor jest tak z 10-20 razy za duży...
Z jakiego napięcia chcesz zbijać żarzenie? Myślę, że rezystor jest tak z 10-20 razy za duży...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Marvel, udało mi się to jakoś wytrawić
Choć myślę, że na przyszłość lepiej odsunąć.
Chce zbijać z 12V...
megabit, no i tutaj chyba jest główny problem, że w zależności od prądu muszę dobierać rezystor, a co jak wyciągnę np. jedną lampę (choćby podczas testów...)
I tak do głowy mi przyszła do głowy pewna myśl. Zastanawiam się czy nie lepiej wsadzić tam stabilizator 6V i mieć de facto spokój? Wiązałoby się to niestety z rozbiórką całego obecnego zasilacza, który poza żarzeniem działa świetnie.

Chce zbijać z 12V...
megabit, no i tutaj chyba jest główny problem, że w zależności od prądu muszę dobierać rezystor, a co jak wyciągnę np. jedną lampę (choćby podczas testów...)
I tak do głowy mi przyszła do głowy pewna myśl. Zastanawiam się czy nie lepiej wsadzić tam stabilizator 6V i mieć de facto spokój? Wiązałoby się to niestety z rozbiórką całego obecnego zasilacza, który poza żarzeniem działa świetnie.
Pady za małe.
Wyciąganie lamp będzie powodowało przeciążenie tych które jeszcze zostały, chyba, że dołożysz transil na 6.8V, który chwilowo przejmie część napięcia na siebie, grzejąc się najprawdopodobniej niemiłosiernie.
Wyciąganie lamp będzie powodowało przeciążenie tych które jeszcze zostały, chyba, że dołożysz transil na 6.8V, który chwilowo przejmie część napięcia na siebie, grzejąc się najprawdopodobniej niemiłosiernie.
Nie wierzę. To nie jest możliwe.Turgon pisze:Marvel, udało mi się to jakoś wytrawić

Chyba nie jestem w temacie, ale zbijanie z 12V jest dla mnie bez sensu. Albo zamień lampy na ECC83 i żarz 12V albo odwiń zwoje z trafa. Liczyłeś moc, jaka będzie tracona na stabilizatorze? Będziesz musiał dać radiator rozmiaru A4 i ze trzy wiatraki z zasilacza od PC-taTurgon pisze:Chce zbijać z 12V...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
bez sensu zwalać z 12V, lepiej dowalić jedno trafo więcej i zasilać żarzenie z osobnego niż bawić się w coś takiego
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
No to cóż mam problem :/
Trzecie trafo? gdzie Ja je do cholery zmieszczę :/
Marvel, będę tracił około +/- 6W... Mam tylko jedno uzwojenie 12V.
traxman, a które są zbyt małe?
Trzecie trafo? gdzie Ja je do cholery zmieszczę :/
Marvel, będę tracił około +/- 6W... Mam tylko jedno uzwojenie 12V.
traxman, a które są zbyt małe?