Następny projekt - EVIL GHOST
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Następny projekt - EVIL GHOST
Jednak pozwoliłem sobie sprawdzić żarzenie na sucho czyli bez lamp. Chyba będzie trzeba pokombinować z rezystorami zbijającymi napięcie, ale to się zobaczy. Zaniepokoiło mnie za to nieoczekiwane mruczenie trafa zasilajacego czego wcześniej nie zauważyłem... być może będzie potrzeba dania gumowych podkładek pomiędzy trafo i chassis.
Imadło i klej cyjanoakrylowy - i niech spróbuje jeszcze brzęczeć.
Ale gdzie ten klej? Te trafo jest nieźle ściśnięte. Problemem jest to, ze pochodzi z PRL a tam było 220V a u mnie teraz 233V...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie sądzę żeby dla tego trafa stanowiło to jakiś problem. To jest 5% różnicy, w czasach kiedy to trafo było produkowane nie takie odchyłki były w sieci.
Zgadza się ale raczej nie w tę stronę...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Sorry, ale nie uwierzę, że trafo które nie buczy przy 220V zaczyna grać przy 230.
Nie mam 220V w sieci, autotrafa też nie...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
To trafo po prostu buczy i tyle. Przy 180V też by buczało. Trzeba podłożyć podkładki jak mówiłeś i po sprawie.
Ale wcześnie jak stało na pustym chassis tego buczenia nie było słychac. Niestety nie pamietam czy było przykręcone czy nie... podkładki jednak dać trzeba to wiem napewno.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No i wiedziałem, że łatwo napewno nie będzie i wykrakałem. Tym razem dławik chodzi jak spawarka... spróbuję pokleić rdzeń ale coś czuję że trzeba by inne rozwiązanie zastosować...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak chcesz to możesz dostać TWOP19 w charakterze dławika.
Za duży gabarytowo, zresztą mam.
Znalazłem całego TWOPa 15,5 ale on się nie nadaje. 15R cewka 0,3 to nie jest to czego oczekuję. Za to rozwaliłem kilka telewizyjnych dławików zanim natrafiłem na w miarę równy rdzeń. Przełożyłem go do mojego dławika razem z przekładką. Test już niestety nie dziasiaj. Nerwy mam skołatane.
Dzisiaj podłączyłem dławik tylko z elektrolitem 220uF oraz rezystorem rozładowującym 220k i dławik z nowym rdzeniem jest znacznie cichszy. Ciekawe jak będzie się zachowywał przy większych prądach... ale to zapewne dopiero sprawdzę we wtorek. Chyba, że sztucznie obciążę zasilacz...