Magnetofon ZK120 T - problem z nagrywaniem

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

dominik9419

Magnetofon ZK120 T - problem z nagrywaniem

Post autor: dominik9419 »

Witam. Mam magnetofon ZK120T. Niestety nie nagrywa. Kompletnie nie reaguje na wciskanie przycisku "zapis" nawet wskaźnik nie reaguje. Kompletnie nic nie nagrywa ani nie kasuje. Magnetofon jest po "przeszczepie" plyty z innego magnetofonu (konkretnie zk140T) gdyż ta w ZK120T była połamana, a ZK140T gdyby nie obskurna obudowa nie został by rozebrany na części, a tak to działał. Listwa Z/O dobra, w sensie styki na swoim miejscu i przesuwają się przy naciśnięciu przycisku "zapis" prawidłowo. Nie wiem co robić
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Magnetofon ZK120 T - problem z nagrywaniem

Post autor: tetroda »

140 jest czterościeżkowy, a 120 dwuścieżkowy :idea:
Ostatnio zmieniony ndz, 12 lipca 2009, 22:17 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

tetroda pisze:140 jest dwuścieżkowy, a 120 jednościeżkowy :idea:
Własciwie to 140 jest czterościeżkowy,a 120 dwu...
Jednościeżkowe magnetofony zapisywały jedną ścieżkę na całej szerokości taśmy.
Prawdopodobnie coś żle podłączyłeś adaptując płytę ZK140T do ZK120T.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
dominik9419

Nie róbcie ze mnie debila! Znam te magnetofony. Plytki ZK120 T i ZK140T są IDENTYCZNE! Magnetofon ZK140T ma jedynie przełącznik ścieżek oraz głowice czterościeżkową, to jedyne różnice, reszta pozostaje ta sama.
ZK120 jest dwuścieżkowy a ZK140 czterościeżkowy.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

dominik9419 pisze:Nie róbcie ze mnie debila!
Nie denerwuj się. Chłopaki chcą Ci pomóc.
pozdrawiam
dominik9419

Wiem, że chcą ale ja oczekuje informacji co do tego co mam sprawdzić w tej sprawie. Taki tępy nie jestem żeby wsadzić płytke od innego magnetofonu.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

A ten ZK140T był napewno sprzwny?
Jeśli odczytuje, ale nie kasuje, ani nie zapisuje, to musi być to generator zapisu.
Proponuje sprawdzić/ przełącznik funkcji, oraz zmierzyć napięcie wyjściowe generatora.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Zamiast się denerwować, weź do ręki schemat, miernik , i na początek pomierz wartości napięć zasilających na płytce zasilacza punkty 4 i 6.....
Czy magnetofon odtwarza poprawnie zapisaną taśmę ???
Jeśli odtwarzanie działa poprawnie , to sprawdź najpierw czy mechanicznie działa przełącznik O/Z...
Dalej sprawdź, czy działa generator podkładu, dalej sprawdź na przełączniku Z/O styki 15-16-17, to jest obwód sterowania wskaźnika poziomu zapisu...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przeczytałem jeszcze raz wszystkie twoje posty w tym temacie i proponuję taką kolejność działania:

1. Zażyj solidną dawkę "NERWOSOLU"
2. Zaczekaj aż zacznie działać...
3. Wciśnij przycisk "Zapis", przekręć pokrętło i sprawdź, czy mechanicznie działa suwak przełącznika Z/O..
dominik9419

Bardzo dziękuję ostatniej osobie która się wypowiedziała... masz kiepskie poczucie humoru ;]
Za resztę porad NORMALNYCH użytkowników dziękuję, w najbliższym czasie posprawdzam to jeszcze raz dokładnie.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak na marginesie całej wymiany zdań ...
Nerwosol naprawdę jest Ci niezbędny....

Wszystko wskazuje na to, że podczas przekładania płyt, nie sprawdziłaś, czy nastąpiło poprawne sprzężenie mechaniczne przełącznika z płytą....
Jeśli włożona płyta w poprzednim magnetofonie działała poprawnie , to pozostają Ci tylko do sprawdzenia poprawność podłączenia wszystkich "kabelków"
oraz to "nieszczęsne " połączenie mechaniczne...
Trzymaj emocje na wodzy...
Mój najbardziej ulubiony magnetofon to był właśnie ZK 140... ale to były lata 70-te....
Można by powiedzieć, że moje obecne braki w uzębieniu spowodowane są faktem, że na tym "ustrojstwie" zęby zjadłem.....
dominik9419

Moje emocje są ok, ale wkurzyłem sie jak odpisali mi że zk 120 jest jednościeżkowy a 140 cztero (haha) albo że płytki zk 120 i zk 140 sie różnią od siebie.
Odebrałem to jako potraktowanie mnie jak jakiegoś idiote, który przekłada coś z czegoś do czegoś i nie wie co i jak.

Ale odnośnie tematu.
Wszystkie kable są dobrze podłączone, nie ma czegoś takiego jak zimne luty (staram się zawsze bardzo na tego typu sprawy uważać), wszystko jest również poprawnie poskładane. Magnetofonów tego typu miałem co najmniej 20,w naprawdę przeróżnym stanie (np była ZK120 na eksport do niemiec, która wpadła do wody i i nikt z tym nic nie zrobił... magnetofon cały pordzewiały, a mimo to po odświeżeniu mechaniki, nasmarowaniu i drobnej naprawie silnika, która polegała na wycentrowaniu wirnika, zadziałał bez problemu i z NICZYM nie było problemów), więc znam ich budowe, jednak z takim przypadkiem się nigdy nie spotkałem. Mam serwisówkę ZK140T, schematy mam...
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Sprawdź na spokojnie poprawność połączeń, czasami przy lutowaniu ekranów przygrzeje sie środkowa izolacja i mamy zwacie żyła - ekran.Do sprawdzenia jest też działanie
zespołu styków st1 / st2, są one pod przełącznkiem rodzaju pracy.Przełaczający je metalowy języczek wyposażony był w kawłek izolacyjnej koszulki, jej brak powoduje zwarcie sygnału do masy.Płyty bazowe ZK 120 i ZK140 różnią się wartościami elementów w układzie korekcji, inna jest cewka generatora podkładu.Nie jest to zasadniczy powód żeby magnetofon w ogóle nie ruszył
co najwyżej pogorszy się ch-ka z/o i poziom zapisu na taśmie.Oberwane gniazdo mikrofonowe to typowa usterka w tych sprzętach, należy to sprawdzać bo jego metalowa obudowa jest mostkiem łączącym masy na płycie magnetofonu.To chyba wszysko z mojej stony - aha sprawdź jescze czy nie rozleciał się i ne zwarł trymer regulacj pradu pdĸładu.Powodzenia.
dominik9419

Sprawdzałem dziś wszystkie kabelki itp - wszystko jest ok. Dodam że czasem zacznie grać cicho to pomaga mu jak dostanie w bok z liścia :p sprawdzałem i czyściłęm po raz kolejny listwe zapis/odczyt i nic nie pomogło... nie wiem naprawdę co z tym sprzetem
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam
Czy pomierzyłeś już napięcia w newralgicznych punktach układu i sprawdziłeś czy są zgodne ze schematem ideowym?
Napisz nam może jeszcze jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz, to na pewno ułatwi dawanie porad co do naprawy. (Jeśli masz oscyloskop to możesz bardzo łatwo przebadać generator prądu podkładu
ODPOWIEDZ