GD 18-13/2/2 i GDW 6,5/1,5
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
GD 18-13/2/2 i GDW 6,5/1,5
Witam serdecznie!
Mam dwie parki takich oto głośników jak w temacie. Chodziły w Berylach itp. Wiadomo, że Saba to to nie jest, ale ciekawi mnie, czy można je jakoś zaaplikować do małej konstrukcji o mocy 2W. Czy ktoś próbował umieścić je w jakiejś sensownej, małej obudowie? Albo (i to nawet bardziej) na desce tak jak to robicie z Sabami?
Jeśli ktoś ma propozycje wymiarów to bardzo bym się ucieszył mogąc głośniczki wykorzystać. Wiem, że HiFi to nie będzie, ale PCL86 w kolaboracji z TG 2,5/xxx też do HiFi nie należy, więc pasowałoby to do siebie.
Pozdrawiam!
Maciek.
Mam dwie parki takich oto głośników jak w temacie. Chodziły w Berylach itp. Wiadomo, że Saba to to nie jest, ale ciekawi mnie, czy można je jakoś zaaplikować do małej konstrukcji o mocy 2W. Czy ktoś próbował umieścić je w jakiejś sensownej, małej obudowie? Albo (i to nawet bardziej) na desce tak jak to robicie z Sabami?
Jeśli ktoś ma propozycje wymiarów to bardzo bym się ucieszył mogąc głośniczki wykorzystać. Wiem, że HiFi to nie będzie, ale PCL86 w kolaboracji z TG 2,5/xxx też do HiFi nie należy, więc pasowałoby to do siebie.
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: GD 18-13/2/2 i GDW 6,5/1,5
Te głośniki mają większą skuteczność od słynnych głośników GD 10-16/5 kosztem basu. Wiem, bo mam takie głośniki w domu.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Tymbardziej muszę Cię wkońcu odwiedzić. Włożyłeś je do jakiejś obudowy?
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Spalona cewka, czy podarta membrana?
Cewkę zrobisz bez problemu sam, z membraną nieco gorzej.
Cewkę zrobisz bez problemu sam, z membraną nieco gorzej.
Z jakiego powodu GD10-16/5 są słynne?AZ12 pisze:Te głośniki mają większą skuteczność od słynnych głośników GD 10-16/5
Z druta z budowy, tak jak Balcerek robił w "Alternatywach" wytrych "na pasówkie"?traxman pisze:Cewkę zrobisz bez problemu sam

_
To nie są przetworniki składane super-precyzyjnie, więc nie ma problemu z nawinięciem cewki i zrobieniem karkasu, szczególnie mając na uwadze zręczność Alka związaną z lampkami.
Mając 15 kat (i zdolności stolarskie), kumpel zestawił oba te przetworniki w "kolumnę" (otwartą od tyłu, z byle jaką "zwrotnicą" z za cienkim drutem w cewce i przypadkowo dobranym kondensatorem). Para "kolumn" działała z "Kasprzakiem" RMS-451. Szczerze mówiąc, mogłoby to grać lepiej. Lepiej brzmią głośniki radiowęzłowe z GD 10-16 i z usuniętym trafem.
Natomiast samodzielny GD 18-13 oczywiście przewyższa brzmieniem tego mniejszego.
Natomiast samodzielny GD 18-13 oczywiście przewyższa brzmieniem tego mniejszego.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.