Witam! Robię wzmacniacz słuchawkowy z tego projektu i chciałbym dołożyć w nim możliwość przełączania napięcia żarzenia 6,3V/13,3 odpowiednio dla lamp ECL86 i PCL86. Narazie wg. projektu zrobiłem taki schemat
Piszą że dla 6,3V rezystory symetryzujące mają mieć po 100om a dla 13,3V po 200om. Nie wiem jak to rozwiązać, ponieważ tu jeden rezystor jest wspólny. Prąd napięcia 13,3V należy wyregulować rezystorem włączonym szeregowo, tylko nie wiem czy przed rezystorem symetryzującym czy za i najważniejsze jaki miałby mieć opór.
A po co Ci podwójny przełącznik, chcesz jednocześnie eksploatować różne lampy? Bo jeśli nie to wystarczy pojedynczy, symetryzacja żarzenia przy lampie i przełączane uzwojenie. Rezystory symetryzujące mogą być spokojnie wspólne i mieć po 100om. Rezystor szeregowy, przed symetryzacją, no niestety musisz dobrać indywidualnie, jednak przy różnych egzemplarzach jest możliwy rozrzut napięcia i może się okazać, że rezystor nie będzie potrzebny, lub będzie miał wartość nawet 5om.
Lampy P są żarzone prądem o natężeniu 300mA. Więc może być potrzeba korekty natężenia rezystorem, by nie przeciążyć lampy.
Pyra pisze:przy różnych egzemplarzach jest możliwy rozrzut napięcia i może się okazać, że rezystor nie będzie potrzebny, lub będzie miał wartość nawet 5om.
Zgodzisz się, że ECL86 też ma pewne rozrzuty parametrów grzejnika. Czemu więc rezystory są tylko dla PCL86? Czy nie będzie potrzebny rezystor aby zapewnić ECL86 prąd 780mA?