Pytanie o trafo zasilające do mesy mark II
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Oloorin
- 250...374 postów
Re: Pytanie o trafo zasilające do mesy mark II
Nareszcze pożądna odpowiedź. Wyczytałem, i obliczyłem, że należy nawinąć na 2x 380V.
Naprawdę posłuchaj kolegów, bo wiedzą co mówią. Wyrzucisz masę kasy w błoto, a i istnieje spore ryzyko, że kolejny szklany przedmiot który będzie świecił niedaleko ciebie to będzie znicz.
Jego życie, jego pieniadze... ciekawe ilu takich co tu takie zapytania pisali i w pewnym momencie przestali się pytać skończyło w drewnianej jesiące...
-
- 6250...9374 posty
Tam NIC nie ma,kabel zasilania możesz podlutować do uzwojenia pierwotnego i wzmacniacz włączać wtykając wtyczkę do kontaktu w ścianie..A na serio to ciemność (u ciebie) widzę,szkoda twojej kasy.Koledzy dobrze radzą,coś prostszego na starcie.Oloorin pisze: Co na schemacie jest przed uzwojeniem pierwotnym? Źródło zasilania, włącznik i bezpiecznik to wiem, ale reszta?
- Oloorin
- 250...374 postów
Jak radzicie, tak zrobię. Mogła by być jakaś końcówka na jednym 6l6, czy może jeszcze coś innego proponujecie?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Dostałeś schemat, możesz w nim zastosować 6L6 zamiast 6V6, przy okazji nauczysz się dobierać punkt pracy lampy (szeroko opisano na forum i w necie jak to zrobić). Możesz go zbudować w ciut za dużej obudowie żeby zostawić sobie miejsce na ewentualną rozbudowę (np. drugi kanał, korektor barwy itp). Proponuję zmniejszyć napięcie zasilania tak ok. dwukrotnie, wyjdzie taniej a i lepiej. Możesz też śmiało zrezygnować z próżniowego prostownika i sprzężenia zwrotnego.
Myślę, że skoro temat wskoczył na merytoryczne tory oraz przestał dotyczyć bezpośrednio transformatorów, można prosić moderatora o przeniesienie go do Kącika Gitarowego.
Myślę, że skoro temat wskoczył na merytoryczne tory oraz przestał dotyczyć bezpośrednio transformatorów, można prosić moderatora o przeniesienie go do Kącika Gitarowego.
- Oloorin
- 250...374 postów
Będę mógł do tego Champa podpiąć przedwzmacniacz mesy? I jakie tu wychodzi napięcie z trafa?
Proszę ciebie w tym champie jest już przedwzmacniacz.Oloorin pisze:Będę mógł do tego Champa podpiąć przedwzmacniacz mesy? I jakie tu wychodzi napięcie z trafa?
- Oloorin
- 250...374 postów
To do którego momentu trzeba wszystko wyrzucić? Bo potrzebuję samą końcówkę mocy.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak potrzebujesz samą końcówkę mocy na jednej 6L6 to proponuję otworzyć kartę katalogową 6L6 i znaleźć w niej standardową aplikację. Nie rozumiem tylko po co Ci sama końcówka (chyba że preamp już masz).
Myślę, że chcesz zbudować preamp mesy i podpiąć pod to końcówkę SE na 6L6... Tylko są 2 problemy: to wcale nie będzie prostrze od wyjściowego projektu a po drugie to nie będzie brzmieć jak mesa.
Klon robiony przez gitarzystę "dla siebie" na podstawie pytań i odpowiedzi na forum internetowym i tak nigdy nie zabrzmi jak MESA.megabit pisze:a po drugie to nie będzie brzmieć jak mesa.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Oloorin
- 250...374 postów
Nie chcę brzmieć jak ktoś tam, tylko wiem jak JA mogę zabrzmieć na takim wzmaku.
A my wiemy jak zabrzmi orkiestra na Twoim pogrzebie, jak nie spokorniejesz. 

Ale masz na myśli brzmienie na oryginale, czy własnoręcznie wykonanym klonie? Bo jeśli z góry wiesz, jak zabrzmi Twój klon, to czapki z głów i pełen respektOloorin pisze:wiem jak JA mogę zabrzmieć na takim wzmaku.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com