Pytanie o trafo zasilające do mesy mark II
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Oloorin
- 250...374 postów
Pytanie o trafo zasilające do mesy mark II
Witam! Zabieram się za złożenie wzmacniacza z meski. Trafo zamówię do wykonania na portalu http://www.toroidy.pl. Jestem w tym temacie laikiem i chcę się upewnić co do parametrów zasilania. Schemat zasilania tutaj. Wywnioskowałem, że zasilacz powinien mieć następujące uzwojenia wtórne:
I uzwojenie wtórne na 6,3V (grzejniki, 30W)
II na 12V (ledy footswitch, 0,5W)
III na 960V z odczepem na środku (dając 2 x po 480V) i z jednym odczepem na 60V licząc od środkowego odczepu.
Nie wiem czy III zwojnica jest dobrze, jaką moc powinna mieć dla wzmacniacza 100W i czy odczep 60V dla biasu nie lepiej wykonać jako osobne uzwojenie.
PS. Co na schemacie jest przed uzwojeniem pierwotnym? Źródło zasilania, włącznik i bezpiecznik to wiem, ale reszta?
I uzwojenie wtórne na 6,3V (grzejniki, 30W)
II na 12V (ledy footswitch, 0,5W)
III na 960V z odczepem na środku (dając 2 x po 480V) i z jednym odczepem na 60V licząc od środkowego odczepu.
Nie wiem czy III zwojnica jest dobrze, jaką moc powinna mieć dla wzmacniacza 100W i czy odczep 60V dla biasu nie lepiej wykonać jako osobne uzwojenie.
PS. Co na schemacie jest przed uzwojeniem pierwotnym? Źródło zasilania, włącznik i bezpiecznik to wiem, ale reszta?
Ostatnio zmieniony śr, 1 lipca 2009, 09:01 przez Oloorin, łącznie zmieniany 1 raz.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Pytanie o trafo zasilające do mesy mark II
Nie chcę Cię martwić, ale nie dasz rady zbudować tego wzmacniacza.
Skąd pomysł, że uzwojenie anodowe transformatora powinno mieć 2x480V?
Skąd pomysł, że uzwojenie anodowe transformatora powinno mieć 2x480V?
- Oloorin
- 250...374 postów
A dlaczego, jeśli mógł bym spytać?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Dlatego, że jak wspomniałeś jesteś laikiem, a to jest bardzo skomplikowany wzmacniacz. Znam wiele bardzo doświadczonych osób, które by się pewnie nie podjęły próby zbudowania tego.
Wszystkie "zieleniaki" zazwyczaj zaczynają od Mesy, mimo tego, że nia dali by sobie rady z Champem... Jak dasz sobie radę z Champem, mozesz wiąć się za Mesę. W dodatku nie masz pojęcia o zasilaczach, prostownikach czyli ogólnie podstaw. Wiesz dlaczego nie biorę się za budowę reaktora jądrowego, wieżowca czy łodzi podwodnej? Bo się przede wszystkim na tym nie znam, pomijając koszty.
Ostatnio zmieniony śr, 1 lipca 2009, 09:20 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oloorin
- 250...374 postów
Ale robię tylko przedwzmacniacz i końcówkę, przełączanie kanałów odbędzie się na przekaźniku, więc nie nie będzie to skąplikowane. Dokładny schemat końcówki jest tutaj. To co z tym trafem?
Myślisz, że dałbyś sobie radę na wojnie? Przecież to proste, wystarczy obejrzeć Rambo...
Tak przy okazji. Zbudowałem kilkanaście wzmacniaczy w życiu. Tej Mesy bym się nie podjął.
A co do trafa... napięcie anodowe za wysokie. Poczytaj o prostownikach i zasilaczach.
Tak przy okazji. Zbudowałem kilkanaście wzmacniaczy w życiu. Tej Mesy bym się nie podjął.
A co do trafa... napięcie anodowe za wysokie. Poczytaj o prostownikach i zasilaczach.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Czyli cały wzmacniacz.Oloorin pisze:Ale robię tylko przedwzmacniacz i końcówkę
Będzie, uwierz. Zresztą śmiem twierdzić, że nigdy nie dojdziesz do momentu kiedy będziesz musiał się faktycznie martwić przełączaniem kanałów.przełączanie kanałów odbędzie się na przekaźniku, więc nie nie będzie to skąplikowane.
Przepraszam z góry za kwaśny ton, ale zaprojektowanie trafa sieciowego do tego wzmacniacza jest tak o dwa rzędy wielkości łatwiejsze niż zbudowanie wzmacniacza. Jeszcze raz zapytuję, skąd pomysł, żeby anodowe dawało 2x480V?To co z tym trafem?
Neonówka, filtr przeciwzakłóceniowy i wirtualny przewód ochronny. Rzeczy głównie nieistotne lub wręcz szkodliwe.Co na schemacie jest przed uzwojeniem pierwotnym? Źródło zasilania, włącznik i bezpiecznik to wiem, ale reszta?
Służę schematem bardziej realistycznej do zbudowania konstrukcji: http://www.kbapps.com/audio/schematics/ ... amp5f1.gif
Będziesz z nią miał tyle kłopotów że hej, ja to budowałem jako mój pierwszy wzmacniacz i omal się nie zraziłem do lamp na całe życie, takie był trudny.
- Oloorin
- 250...374 postów
480 idzie do trafa głośnikowego, dla anodowego jest obniżone. Panowie, chodzi mi narazie tylko o napięcie i moc trafa, czy sobie poradzę to sam sprawdzę.
2x 480 to tylko założenie, właśnie chcę się dowiedzieć jakie powinno być dokładnie.
2x 480 to tylko założenie, właśnie chcę się dowiedzieć jakie powinno być dokładnie.
Nie ma tak kawa na ławę. Ja mówię, że jest źle. Ty strzelaj dalej albo weź się za czytanie o prostownikach.
Możemy się nawet pobawić w milionerów...
Jedna odpowiedź jest prawdziwa:
a) 2x450V
b) 2x400V
c) 2x340V
d) 2x420V
To jest pytanie za 100PLN. Masz trzy koła ratunkowe...
itd. znasz zasady 
Jedna odpowiedź jest prawdziwa:
a) 2x450V
b) 2x400V
c) 2x340V
d) 2x420V
To jest pytanie za 100PLN. Masz trzy koła ratunkowe...

- Oloorin
- 250...374 postów
Wnioskując z podobnych wzmacniaczy wybieram odpowiedź c).
Czy jesteś tego pewny?
Czy napewno mam zaznaczyć c?
A może telefon do przyjaciela albo podpowiedź publiczności? 

- Oloorin
- 250...374 postów
niech będzie... c.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Odpowiedź na to pytanie jest bezużyteczna, bo konstruktor i tak nie wie przy jakim obciążeniu trafo ma dawać takie napięcie. Żeby nie było że tylko marudzę, a nic konstruktywnego nie powiem, proponuję zapoznanie się z tym materiałem:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/zasilacz.htm
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/zasilacz.htm