Pseudo-QUAD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Pseudo-QUAD
Witam Wszystkich
Przeszukując schematy wzmacniaczy z funkcjami QUAD natrafiłem na pewnego rodzaju schemat. Schemat w którym zamiast typowego uzwojenia dodatkowego przeznaczonego tylko na tą funkcję, zastosowano z uzwojenia głośnikowego. Nie wiem jakie zalety i jakie wady ma taki układ, ale jest dośc prosty w montażu. Czy mógłby mi ktoś podpowiedziec czy taki układ zadziała i podkreślic wady i zalety tego rozwiązania.
download/file.php?id=3882&mode=view
Przeszukując schematy wzmacniaczy z funkcjami QUAD natrafiłem na pewnego rodzaju schemat. Schemat w którym zamiast typowego uzwojenia dodatkowego przeznaczonego tylko na tą funkcję, zastosowano z uzwojenia głośnikowego. Nie wiem jakie zalety i jakie wady ma taki układ, ale jest dośc prosty w montażu. Czy mógłby mi ktoś podpowiedziec czy taki układ zadziała i podkreślic wady i zalety tego rozwiązania.
download/file.php?id=3882&mode=view
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Pseudo-QUAD
O, mój stary schemat 
Wadą jest brak możliwości doboru procentu sprzężenia. Jaka wychodzi przekładnia transformatora, takie sprzężenie i koniec. Dlatego dobrze działa przy niższych przekładniach. Na przykład dla jednej EL84 słabo, natomiast dla dwóch równoległych EL34 doskonale.
W układzie pentodowym działa lepiej, niż triodowym z racji wzmocnienia napięciowego stopnia mocy.
Ponadto jeżeli chcesz dodatkowo robić globalne USZ to liczba stopni wzmacniacza musi być nieparzysta, aby fazy się zgadzały.
Poza tym same zalety z prostotą transformatora na czele

Wadą jest brak możliwości doboru procentu sprzężenia. Jaka wychodzi przekładnia transformatora, takie sprzężenie i koniec. Dlatego dobrze działa przy niższych przekładniach. Na przykład dla jednej EL84 słabo, natomiast dla dwóch równoległych EL34 doskonale.
W układzie pentodowym działa lepiej, niż triodowym z racji wzmocnienia napięciowego stopnia mocy.
Ponadto jeżeli chcesz dodatkowo robić globalne USZ to liczba stopni wzmacniacza musi być nieparzysta, aby fazy się zgadzały.
Poza tym same zalety z prostotą transformatora na czele

-
- 250...374 postów
A czemu na tym schemacie faza jest zgodna ?? I czy moc wyjściowa zmienia się ??

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
O które miejsce chodzi?piotrekweb pisze:A czemu na tym schemacie faza jest zgodna ??
Procent uzwojenia w katodzie działa na drugą siatkę identycznie jak odczep UL, więc moc maksymalna spadnie. Jednak są to bardzo niewielkie wartości, gdyż procent uzwojenia w katodzie jest zazwyczaj dużo mniejszy, niż klasycznego odczepu UL. Słuchowo takiej zmiany raczej nie stwierdzisz, Powiedzmy, że zamiast 11W dostaniesz 10 (nie liczyłem dokładnie).piotrekweb pisze:I czy moc wyjściowa zmienia się ??
-
- 250...374 postów
aha ;P
Nie policzyłem lampy mocy, jako jeszcze jeden odwracacz fazy.
Na układzie WK, Faza jest odwócona, co za przedwzmacniaczem skutkuje fazą zgodną. Natomiast na lampie końcowej faza jest odwrócona.
Zgadza się ??
Pozdro
Nie policzyłem lampy mocy, jako jeszcze jeden odwracacz fazy.
Na układzie WK, Faza jest odwócona, co za przedwzmacniaczem skutkuje fazą zgodną. Natomiast na lampie końcowej faza jest odwrócona.
Zgadza się ??
Pozdro

- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Pierwszą na wejsciu lampą na schemacie jest polowka 6N8S? Pytam sie uprzejmie bo uklad zachecajacy ...
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Układ z zamierzchłych czasów. Teraz dałbym kondensator sprzęgający między stopniami i rozsądniejsze punkty pracy. Wystarczyłaby jedna ECC82 lub 6SN7, chociaż w pierwotnym układzie była 6N8S i 6N2P-EW. Można też ECC82 i ECC83, albo jeszcze lepiej ECC823 (czy tam 832).szewek pisze:Pierwszą na wejsciu lampą na schemacie jest polowka 6N8S? Pytam sie uprzejmie bo uklad zachecajacy ...