Soldano Atomic 16 - problem (rozwiązany)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Soldano Atomic 16 - problem (rozwiązany)
Proszę o pomoc w rozwiązanie problemu związanego z budową atomica 16. Wzmacniacz po włączeniu bardzo głośno (wybaczcie za sformułowanie), pierdzi. Na początku po włączeniu gra, ale kiedy podziała kilka sekund zaczynają dziać się z nim dziwne rzeczy. Problem opisałem również na forum elektrody:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 568199a6db
Są tutaj również zdjęcia mojej produkcji.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 568199a6db
Są tutaj również zdjęcia mojej produkcji.
Ostatnio zmieniony sob, 20 czerwca 2009, 01:24 przez johnyb1986, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Soldano Atomic 16 - problem
Problemem jest to, co zwykle: błąd w montażu, albo użycie wadliwego elementu. Jeśli masz ochotę, to możesz spróbować przerobić wzmacniacz na automatyczny bias, zawsze to prostsza końcówka trochę. Schemat jest gdzieś w wątku "Atom 18W" albo podobnym.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Witam
Przejrzałem tamten wątek. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie:
1. Przygotowanie poprawnego/sprawdzonego schematu.
2. Zmontowanie układu od początku - z zaprojektowaniem płytki włącznie jeśli nadal ma być to układ na pcb. Na płytce należy umieścić elementy o parametrach, które wynikają z wypowiedzi na wątku na Elektrodzie. Montaż i uruchamnianie należy wykonać etapami. Odpalanie pierwszy raz montowanego układu od razu w całości zwykle kończy się właśnie tak, jak w Twoim przypadku.
Tak radykalne podejście wydaje mi się najlepsze, bo z dyskusji wynika, że w Twojej konstrukcji robi się coraz większy bałagan. Poprawka goni poprawkę, a z takiego łatania zwykle nic dobrego nie wychodzi.
Przejrzałem tamten wątek. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie:
1. Przygotowanie poprawnego/sprawdzonego schematu.
2. Zmontowanie układu od początku - z zaprojektowaniem płytki włącznie jeśli nadal ma być to układ na pcb. Na płytce należy umieścić elementy o parametrach, które wynikają z wypowiedzi na wątku na Elektrodzie. Montaż i uruchamnianie należy wykonać etapami. Odpalanie pierwszy raz montowanego układu od razu w całości zwykle kończy się właśnie tak, jak w Twoim przypadku.
Tak radykalne podejście wydaje mi się najlepsze, bo z dyskusji wynika, że w Twojej konstrukcji robi się coraz większy bałagan. Poprawka goni poprawkę, a z takiego łatania zwykle nic dobrego nie wychodzi.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Mógłbyś też nagrać to, co "produkuje" wzmacniacz, bo z tekstu niewiele słychać
Mam też nadzieję, że koledzy nie doznają rozdwojenia jaźni, wspomagając projekt jednocześnie na dwóch forach.

Mam też nadzieję, że koledzy nie doznają rozdwojenia jaźni, wspomagając projekt jednocześnie na dwóch forach.
Możesz też poszukać mojej płytki z preampem Atomica i końcówką PP z automatycznym biasem. Do płytki jest dołączony schemat.gsmok pisze:2. Zmontowanie układu od początku - z zaprojektowaniem płytki włącznie jeśli nadal ma być to układ na pcb.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
Tak brzmi ten dziwny dźwięk.
http://odsiebie.com/pokaz/3559168---880e.html
Sprawdziłem układ wiele razy. Nie mam pomysłów, co do ewentualnych błędów. Przemierzyłem jeszcze raz wszystkie elementy. Wydaje mi się że to wina końcówki mocy. Ponieważ kiedy odłączam preamp wzmacniacz dalej tak "gra".
http://odsiebie.com/pokaz/3559168---880e.html
Sprawdziłem układ wiele razy. Nie mam pomysłów, co do ewentualnych błędów. Przemierzyłem jeszcze raz wszystkie elementy. Wydaje mi się że to wina końcówki mocy. Ponieważ kiedy odłączam preamp wzmacniacz dalej tak "gra".
Ostatnio zmieniony pn, 15 czerwca 2009, 14:41 przez johnyb1986, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Dodam jeszcze że wzmacniacz został zbudowany w oparciu o wzór oryginalnego PCB Soldano Atomica.
Ale czad!johnyb1986 pisze:Tak brzmi ten dziwny dźwięk.

Jak sprawdzałeś kondensatory elektrolityczne w filtrze zasilania? Skąd 100% pewności, że są nieuszkodzone?
Przecież coś musi być nie tak. Albo błąd w montażu, albo uszkodzony element.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
Każdy element sprawdzam miernikiem przed wlutowaniem. Później już nie miałem jak, ale po wlutowaniu chyba się nie uszkodziły
Prąd wydaje się być stabilny na multimetrze więc to chyba nie jest wina samego zasilacza. Zdjęcia układu są na elektrodzie, w linku który podałem. Nie mogłem znaleźć pełnego schematu atomica. Mam prośbę jeżeli ktoś posiada w pełni sprawdzony schemat, proszę go umieścić w tym temacie. Będę bardzo wdzięczny
.

- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Albo elektrolit z zasilacza ma rozwarcie, albo lampa końcówki uszkodzona. Miałem taką co burczy a jak sie w nią puknie to przestaje..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Ponawiam pytanie, jak sprawdzałeś elektrolity w filtrze zasilacza i skąd wiesz, że są sprawne? Teraz dopiero szukasz kompletnego schematu? Dlaczego nie poszukasz na tym forum schematów Atomica, które ja przerysowywałem?
EDIT: A zresztą, niech Ci będzie. Schemat jest tu:
http://schematicheaven.com/newamps/soldano_atomic16.pdf
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ten dzwiek to typowy "motorboating". Sprawdz czy ktorys z kondensatorow elektrolitycznych nie jest zainstalowany odwrotnie. Sprawdz ciaglosc masy. Jesli gdzies prowadzisz sygnal kablem ekranowanym to czy przypadkiem ekran nie jest podlaczony do masy obu koncami? Czy ekran nie jest rownoczesnie przewodem prowadzacym mase zasilania?
Poza tym jak zalales kilogramami cyny cale sciezki i pola lutownicze to wbrew dorbym zamiarom jest to zaproszenie do zimnych lutow co tez moze spowodowac wlasnie takie ciekawe efekty.
Poza tym jak zalales kilogramami cyny cale sciezki i pola lutownicze to wbrew dorbym zamiarom jest to zaproszenie do zimnych lutow co tez moze spowodowac wlasnie takie ciekawe efekty.
Aleksander Niemand
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Zostaw tylko lampy na końcówce i inwerter, sprawdź co się dzieje, jak reaguję wzmacniacz, jeśli nic dodaj kolejną lampę preampu i sprawdź - jeśli pierdzi - zamień przewody łączące ze sobą inwerter z końcówką mocy miejscami.
Dodam jeszcze że sam kiedyś chciałem zrobić soldano z tego pcb co ty - ale gość który to zaprojektował walną jakiegoś wała - bo na odpierdziel narysował coś dla szerszej masy - sam zaś tego co opublikował nie korzystał, jak dobrze pamiętam - on się tłumaczył że gdzieś chyba zgubił stary layout, a że ktoś go prosił o pcb - na szybko coś na bazgrał, a ty nie sprawdzając jego poprawności ze schematem narobiłeś sobie bigosu.
Posty scalono.
Dodam jeszcze że sam kiedyś chciałem zrobić soldano z tego pcb co ty - ale gość który to zaprojektował walną jakiegoś wała - bo na odpierdziel narysował coś dla szerszej masy - sam zaś tego co opublikował nie korzystał, jak dobrze pamiętam - on się tłumaczył że gdzieś chyba zgubił stary layout, a że ktoś go prosił o pcb - na szybko coś na bazgrał, a ty nie sprawdzając jego poprawności ze schematem narobiłeś sobie bigosu.
Posty scalono.
-
- 25...49 postów
Bo są nowe, sprawdziłem pojemność miernikiem. Mam bardzo dobry miernik którym mogę zmierzyć każdy kondensator do 100mikro. Miałem gotowy layout, i kompletny schemat, ale sam schemat zawierał błędy (o czym później się dowiedziałem), dlatego teraz proszę o coś sprawdzonego. Mądry polak po szkodzieMarvel pisze:Ponawiam pytanie, jak sprawdzałeś elektrolity w filtrze zasilacza i skąd wiesz, że są sprawne? Teraz dopiero szukasz kompletnego schematu? Dlaczego nie poszukasz na tym forum schematów Atomica, które ja przerysowywałem?

-
- 25...49 postów
Tak ale potem poprawił (ponoć).lukasz_t pisze:Dodam jeszcze że sam kiedyś chciałem zrobić soldano z tego pcb co ty - ale gość który to zaprojektował walną jakiegoś wała - bo na odpierdziel narysował coś dla szerszej masy - sam zaś tego co opublikował nie korzystał, jak dobrze pamiętam - on się tłumaczył że gdzieś chyba zgubił stary layout, a że ktoś go prosił o pcb - na szybko coś na bazgrał, a ty nie sprawdzając jego poprawności ze schematem narobiłeś sobie bigosu.