Lampa wyładowcza po najmniejszej lini oporu...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Lampa wyładowcza po najmniejszej lini oporu...

Post autor: Michal_Blady »

Po podłodze mojego pokoju walały się dwa kineskopy ze starych monitorów. Przed ich zutylizowaniem wpadłem na pomył wykonania przy ich pomocy lampy wyładowczej.

Niestety o obróbce termicznej szkła nie mam zielonego pojęcia i dlatego wszelkie uszczelnienia itp są robione na klej.

W kineskopach w punkcie, gdzie podłącza się wysokie napięcie z trafopowielacza, próżnię i atmosferę oddziela tylko dosyć cienka blaszka którą można łatwo przebić gwoździem lub odpowiednio małym punktakiem. Do wykonania samej lampy wyładowczej wykorzystałem szklaną rurkę fi=10mm o długości 22cm. W jeden koniec rurki wstawiłem drut i zakleiłem poxipolem, drugi koniec wsadziłem w przyssawkę przez którą jest podawane WN na kineskop i uszczelniłem butaprenem. Wewnętrzną stronę przyssawki także posmarowałem klejem.

Po przebiciu blaszki do wnętrza lampy zaczyna być zasysane powietrze dlatego trzeba jak najszybciej przyłożyć do dziury posmarowaną klejem przyssawkę.

Niech zdjęcia (niestety bardzo niskiej jakości) mówią same za siebie...

Co do zasilania to służy mi tu przetwornica przeciwsobna na tranzystorach mosfet dająca na wyjściu około 20kV

Zachęcony wynikiem eksperymentu jestem w trakcie wykonywania następnej lampy.
Załączniki
Zdjęcie040.jpg
Zdjęcie041.jpg
Zdjęcie042.jpg
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Re: Lampa wyładowcza po najmniejszej lini oporu...

W końcu nadszedł czas na dokończenie drugiej wersji lampy.

Technologia ta sama. Szklana rurka 20cm, za elektrody posłużyły anody z uszkodzonych EY86, uszczelnienie elektroda-rurka na poxipolu przeźroczystym.

Problemem było odłączenie lampy od kineskopu. Rozwiązałem to w następujący sposób:

Kineskop z lampą połączyłem cienkościenną mosiężną rurką pochodzącą z anteny radiowej. Wykonałem na niej dwa zwężenia a między nie wsypałem fragmenty kleju na gorąco (tak jak na poniższym rysunku poglądowym). Po wyrównaniu się ciśnień miejsce w którym był klej podgrzałem płomieniem i zacisnąłem obcęgami. W ten sposób otrzymałem szczelne zakończenie lampy. Nadmiar rurki odciąłem.

Obrazek

Długość wyładowania w rurce wynosi ~175mm. Kolor wyładowania to jasny fiolet/błękit.
Zasilanie takie samo jak we wcześniejszym eksperymencie. Niestety okazało się dużo za mocne dlatego ograniczyłem prąd rezystorami. Mimo tego po 10 sek. pracy lampa jest bardzo gorąca (rezystory jeszcze bardziej).

Pierwsze zdjęcie z moją lampą i z ECC83 dla porównania wielkości.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Witam!
Zaprzestań tych praktyk bo źle się to skończy.
Kup kompresor od lodówki i tym wytwórz próżnię - wystarczy, sam próbowałem.
Pozdrawiam
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Piroman1024 pisze:Witam!
Co masz na myśli?
Piroman1024 pisze:Kup kompresor od lodówki i tym wytwórz próżnię - wystarczy, sam próbowałem.
Ja też kiedyś próbowałem z kilkoma kompresorami i żaden nie wytwarzał wystarczającego podciśnienia. Już większe ciśnienie otrzymywałem przy pomocy strzykawki i zaworu jednostronnego. Może miałem uszkodzone kompresory ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że dadzą radę...
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Michal_Blady pisze:
Co masz na myśli?
(...)
Ryzykujesz BUUUM! ;)
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

>Michał_Blady
Mam na myśli że jeśli wybuchnie kineskop w promieniu metra od Ciebie to w najlepszym przypadku ucierpi Twoja duma w najgorszym stracisz wzrok i następnego posta już nie napiszesz.

Co do kompresora to uwierz mi że taki zwykły używany ze szrotu wystarczy aby zajarzyć łuk w wężyku silikonowym przy napięciu 20-30KV(mnie się to udało).
Pozdrawiam
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

brys pisze:
Michal_Blady pisze:
Co masz na myśli?
(...)
Ryzykujesz BUUUM! ;)

Mówisz serio? Nie słyszałem, ani nie spotkałem się z przypadkami eksplozji kineskopu (chyba, że mowa o starych kineskopach, bez zabezpieczenia antyimplozyjnego).

Oczywiście podczas moich prób miałem okulary ochronne i rękawice...
Alek

Post autor: Alek »

Ażeby nie zakładać nowego wątku...
Załączniki
2.jpg
3.jpg
4.jpg
ODPOWIEDZ