jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Jak w temacie,poradźcie jak zmatować subtelnie taki materiał za pomocą chemii,a może ktoś ma sprawdzony sposób :mechaniczny: ,zależy mi na delikatnym efekcie mlecznego akrylu jak na drogich talerzach gramofonowych.Plexi udało mi się kupić w niskiej cenie ponieważ powierzchnia była porysowana trochę.Nie jest to główny powód.poprostu matowy mi się bardziej podoba,wiem,że taka plexi w firmach nią handlujących ,nosi nazwę "zmrożone szkło",niestety tej grubości(25mm) jest nigdzie niedostępna(chyba,że chce się arkusz).
Dzięki
traxman

Re: jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI

Post autor: traxman »

Chyba rozpuszczalnik "TRI" był w tym dobry, tylko jak zrobić mat a nie linie. A czemu nie papier 1000/2000 i przegniecienie rolką, coś jak radełkowanie?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Chodzi o to ,że będzie to powierzchnia (20*20cm) ale z wyfrezowanymi różnymi otworami,chciałbym by matowanie było w miarę równe i dotarło do wszystkich dołków i górek.Może piaskowanie,słyszałem też ,że potraktowanie ploterem,ale nie wiem o co chodzi.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Kiedyś widziałem jak z normalnej szyby w drzwiach robili mleczną pryskając jakimś szprajem. Jak wyschło zrobiła się jednolicie mleczna. Nie wiem jak środek się nazywa, ale można dopytać szklarzy.Tylko nie wiadomo czy nie wejdzie w reakcję z plexi
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Pomoże Ci wata stalowa 0000 .
Alek

Post autor: Alek »

Szybę matowi mieszanina HF z NH4F*HF. Ale to jest do szkła, do plexi nie nadaje się.
Można rzeczywiście próbować matowić przez działanie rozpuszczalników organicznych, ale wynik niepewny.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Aceton?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy acetonem można zrobić równo powierzchnię bez smug i zacieków.Jeśli tak proszę powiedz w jaki sposób najlepiej to wykonać.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Ba, żebym to ja wiedział. Przyszedł mi do głowy, bo zwykle kleje zawierające ten rozpuszczalnik powodowały matowienie tworzyw. Niestety nawet zanurzenie plexi w rozpuszczalniku nie musi dać zadowalających rezultatów Wydaje mi się, że piaskowanie będzie najlepsze. Bez konsultacji z jakąś firmą reklamową się nie obejdzie - wiedzą jakich materiałów ściernych trzeba użyć, żeby uzyskać zakładany efekt.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Plexi matowieje w kontakcie ze stężonym kwasem octowym. Jeśli jednak ten kontakt trwa zbyt długo, to się w nim rozpuszcza. :D
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
ODPOWIEDZ