jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI
Witam
Jak w temacie,poradźcie jak zmatować subtelnie taki materiał za pomocą chemii,a może ktoś ma sprawdzony sposób :mechaniczny: ,zależy mi na delikatnym efekcie mlecznego akrylu jak na drogich talerzach gramofonowych.Plexi udało mi się kupić w niskiej cenie ponieważ powierzchnia była porysowana trochę.Nie jest to główny powód.poprostu matowy mi się bardziej podoba,wiem,że taka plexi w firmach nią handlujących ,nosi nazwę "zmrożone szkło",niestety tej grubości(25mm) jest nigdzie niedostępna(chyba,że chce się arkusz).
Dzięki
Jak w temacie,poradźcie jak zmatować subtelnie taki materiał za pomocą chemii,a może ktoś ma sprawdzony sposób :mechaniczny: ,zależy mi na delikatnym efekcie mlecznego akrylu jak na drogich talerzach gramofonowych.Plexi udało mi się kupić w niskiej cenie ponieważ powierzchnia była porysowana trochę.Nie jest to główny powód.poprostu matowy mi się bardziej podoba,wiem,że taka plexi w firmach nią handlujących ,nosi nazwę "zmrożone szkło",niestety tej grubości(25mm) jest nigdzie niedostępna(chyba,że chce się arkusz).
Dzięki
Re: jak zmatować chemicznie powierzchnię PLEXI
Chyba rozpuszczalnik "TRI" był w tym dobry, tylko jak zrobić mat a nie linie. A czemu nie papier 1000/2000 i przegniecienie rolką, coś jak radełkowanie?
-
- 625...1249 postów
Chodzi o to ,że będzie to powierzchnia (20*20cm) ale z wyfrezowanymi różnymi otworami,chciałbym by matowanie było w miarę równe i dotarło do wszystkich dołków i górek.Może piaskowanie,słyszałem też ,że potraktowanie ploterem,ale nie wiem o co chodzi.
Kiedyś widziałem jak z normalnej szyby w drzwiach robili mleczną pryskając jakimś szprajem. Jak wyschło zrobiła się jednolicie mleczna. Nie wiem jak środek się nazywa, ale można dopytać szklarzy.Tylko nie wiadomo czy nie wejdzie w reakcję z plexi
Pomoże Ci wata stalowa 0000 .
Szybę matowi mieszanina HF z NH4F*HF. Ale to jest do szkła, do plexi nie nadaje się.
Można rzeczywiście próbować matowić przez działanie rozpuszczalników organicznych, ale wynik niepewny.
Można rzeczywiście próbować matowić przez działanie rozpuszczalników organicznych, ale wynik niepewny.
-
- 625...1249 postów
Czy acetonem można zrobić równo powierzchnię bez smug i zacieków.Jeśli tak proszę powiedz w jaki sposób najlepiej to wykonać.
Ba, żebym to ja wiedział. Przyszedł mi do głowy, bo zwykle kleje zawierające ten rozpuszczalnik powodowały matowienie tworzyw. Niestety nawet zanurzenie plexi w rozpuszczalniku nie musi dać zadowalających rezultatów Wydaje mi się, że piaskowanie będzie najlepsze. Bez konsultacji z jakąś firmą reklamową się nie obejdzie - wiedzą jakich materiałów ściernych trzeba użyć, żeby uzyskać zakładany efekt.
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Plexi matowieje w kontakcie ze stężonym kwasem octowym. Jeśli jednak ten kontakt trwa zbyt długo, to się w nim rozpuszcza. 

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."