PCB pod SE na EL84 i ECC83

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: PCB pod SE na EL84 i ECC83

Post autor: traxman »

:arrow: Marcin To chyba nieodtłuszczona płytka przed nałożeniem soldermaski???
Coś takiego jeszcze mnie nie spotkało.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Czyli ktoś ją zatłuścił już po cynowaniu? To tam się nie pracuje w rękawiczkach, tylko z pętem kiełbasy w jednej ręce? :shock: :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze::arrow: Marcin To chyba nieodtłuszczona płytka przed nałożeniem soldermaski???
Coś takiego jeszcze mnie nie spotkało.
Może być. Pola lutownicze miejscami były źle odkryte - musiałem "poddrapać". Napisy jak widać na wcześniejszych fotkach tez miejscami się za dobrze nie nadrukowały. Zastanawiałem się nad merkarem albo drukowane.pl. Wybrałem drukowane.pl, bo merkar, przez tydzień nie odpowiadał, a jak już odpisali było za późno. Następnym razem uzbroję się w więcej cierpliwości - płytki do miernika lamp były chyba z Merkara? I wszył idealnie (i soldermaska gołym okiem wygląda lepiej)...
Marvel pisze:
MStaniszczak pisze:nie wiem od czego to zależy...
Od temperatury grota?
Teoretycznie mam stała:-D Zawsze taką samą;-) Ale że to stacja made in China...
Marvel pisze:Wiesz już jakie masz faktycznie napięcie na trafie po wyprostowaniu bez obciążenia? Podłącz, bo mnie to ciekawi mocno. Ja z toroida 250VAC mam przy 2x6P1P i 2xECC83 330VDC.
Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów (R24 i R16 - na stronie audiotonu podali wartości dla R16 /ich R10/ 5-10k, a dla R24 /ich R8/ 100-500R). no i nie wiem co z tym R11 zrobić. Dać u siebie dwa 30k czy jak mam osobno na każdy kanał dać po 15k?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MStaniszczak pisze:Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów
Podłącz płytkę zasilacza w takim stanie, jak jest teraz, do trafa. Zmierz napięcie na mostku i podeślij.

Ale cóż ja widzę na płytce wzmacniacza: rezystory 5%? A fe... Podeślę Ci niskoszumowe 0,6W 1% metalizowane. Będą lepiej współgrały z Alpsem :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Marvel pisze:
MStaniszczak pisze:Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów
Podłącz płytkę zasilacza w takim stanie, jak jest teraz, do trafa. Zmierz napięcie na mostku i podeślij.
Hmmm... Cienko. Bez obciążenia mam 268 zmiennego. Z podpiętym samym mostkiem 240V stałego (!)? Mostek podpięty bezpośrednio pod trafo. Sprawdziłem z dwoma mostkami i dwoma miernikami. Coś chyba jest nie tak? Z takim napięciem tych 270VDC nie osiągne:/
Mostek mam taki http://www.tme.eu/mostek-prostowniczy-w ... kbu8g.html wersja na 600V.
Marvel pisze:Ale cóż ja widzę na płytce wzmacniacza: rezystory 5%? A fe... Podeślę Ci niskoszumowe 0,6W 1% metalizowane. Będą lepiej współgrały z Alpsem :wink:
Tak:-) Tylko takie miałem pod ręką, za to dobierałem miernikiem. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie? :-D
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Źle podłączyłeś mostek albo miernik. Rezystory oddzielne 30k. Metalizowane 0,6W powinny mniej szumieć.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Marvel pisze:Źle podłączyłeś mostek albo miernik. Rezystory oddzielne 30k. Metalizowane 0,6W powinny mniej szumieć.
Ja to nie wiem, ale mostka źle się chyba nie da :-D Ale sam już nie wiem. Oto fotka :-D
Załączniki
IMG_0627.JPG
IMG_0628.JPG
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Aleś Ty uparty ;-) Mówiłem podepnij płytkę zasilacza, bo tam masz już kondensator wlutowany. Jeśli chcesz na stole, to podepnij np 47u/400V do plusa i minusa.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Ha :-D Na stole z 47uF 365VDC, w płytce zasilacza jeszcze 363VDC. No to teraz tłumacz dlaczego bez kondensatora było 240VDC? Jak już kiedyś pisałem, lubię wiedzieć :-)
traxman

Miernik mierzy wartość uśrednioną, która dla napięcia pulsującego po prostowaniu jest inna niż (mniejsza) dla napięcia wygładzonego.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:Miernik mierzy wartość uśrednioną, która dla napięcia pulsującego po prostowaniu jest inna niż (mniejsza) dla napięcia wygładzonego.
No i znowu wszytko jasne :-) Przypomniały mi się wykresy z książek zamieszczane przy okazji opisów prostowania i filtrowania :-) Dzięki.

Edit. No przyglądałem się płytce zasilacza i ostatni 100uF mnie ppieścił:-/ Brak jeszcze wlutowanych rezystorów R101 i R102, więc rezystor R103 który am rozładowywać kondensatory nie ma szans zadziałać :-/ No to teraz zapamiętam to już sobie ;-) Po tym jak mnie "kopnęło" zmierzłym napięcie an tym kondensatorze i było jeszcze 210 VDC...
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

No i gra. Odpaliło za pierwszym razem:-) Wartości podobierane. Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc:-)
Całość gra, brumu nie słychać, pomierzyć nie mam na razie jak bo brak mi rezystorów 4 i 8 omowych:-) Na ucho dźwięk mi się podoba, a gra to o wieeele głośniej niż się spodziewałem (głośniej nie trzeba:-D).
No a teraz trochę prac dookoła - sterownik Alpsa-selektor wejść-opóźniacz no i obudowa.
Załączniki
kabelkologia.jpg
traxman

Zamieść opis tego sterownika w dziale "wspomaganie..."
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A tak wygląda moja wersja po drobnych modyfikacjach :D

Jednak na profesjonalnej płytce o wiele przyjemniej się pracuje :-) Gruby laminat i brak ścisku to też fajna sprawa.

Wg. mnie trochę za małe pady no i kondensatory zaprojektowane od strony druku dało się spokojnie zamontować od strony elementów. Cyna faktycznie podpływa pod soldermaskę. Jest to wina słabego lakieru, który rozpuszcza się całkowicie przy 350'C. Bardzo łatwo się też soldermaska zdrapuje.

W każdym razie wielkie dzięki za płytki. Będzie z tego profi sprzęt po zakupie porządnych transformatorów. Na razie będzie śmigał na TG5 :mrgreen:
Załączniki
SE.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Wiem, że płytka ma wady, ale to mam nadzieję że każda kolejna będzie lepsza :-) Ale miło widzieć jeszcze jeden polutowany egzemplarz :-) Mam nadzieję, że długo będzie grał.
elementy widzę lesze niż u mnie :-)
I teraz pytanie - czy słyszysz jakąś różnicę pomiędzy trybem pentodowym a triodowym? Ja poza tym że w pentodowym przy takim samym położeniu potencjometru jest głośniej niż w triodowym, różnicy nie słyszę ;-) I się zastanawiam czy jestem głuchy, czy może monitorki od miniwieży z jakimi to teraz gra nie pozwalają usłyszeć, czy też nie mam prawa usłyszeć.

A! I chyba odwrotnie wlutowałeś kondensatory od strony druku:-) Ja tam mam C1 i C2. U Ciebie w otworach na C1 i C2 widzę coś od strony elementów, więc zakładam że od strony druku dałeś byczki - ja mam tak http://staniszczak.pl/wzm/ :-)
Niestety płytka miała być z opisem z obu stron, ale komuś "się zapomniało". To taki kolejny fant obok soldermaski czy opisów na płytce wzmacniacza, które na 3 zamówionych egzemplarzach były rozmyte dokładnie tak samo - widać to an Twojej fotce.
ODPOWIEDZ