Coś takiego jeszcze mnie nie spotkało.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Może być. Pola lutownicze miejscami były źle odkryte - musiałem "poddrapać". Napisy jak widać na wcześniejszych fotkach tez miejscami się za dobrze nie nadrukowały. Zastanawiałem się nad merkarem albo drukowane.pl. Wybrałem drukowane.pl, bo merkar, przez tydzień nie odpowiadał, a jak już odpisali było za późno. Następnym razem uzbroję się w więcej cierpliwości - płytki do miernika lamp były chyba z Merkara? I wszył idealnie (i soldermaska gołym okiem wygląda lepiej)...traxman pisze:Marcin To chyba nieodtłuszczona płytka przed nałożeniem soldermaski???
Coś takiego jeszcze mnie nie spotkało.
Teoretycznie mam stała:-D Zawsze taką samą;-) Ale że to stacja made in China...Marvel pisze:Od temperatury grota?MStaniszczak pisze:nie wiem od czego to zależy...
Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów (R24 i R16 - na stronie audiotonu podali wartości dla R16 /ich R10/ 5-10k, a dla R24 /ich R8/ 100-500R). no i nie wiem co z tym R11 zrobić. Dać u siebie dwa 30k czy jak mam osobno na każdy kanał dać po 15k?Marvel pisze:Wiesz już jakie masz faktycznie napięcie na trafie po wyprostowaniu bez obciążenia? Podłącz, bo mnie to ciekawi mocno. Ja z toroida 250VAC mam przy 2x6P1P i 2xECC83 330VDC.
Podłącz płytkę zasilacza w takim stanie, jak jest teraz, do trafa. Zmierz napięcie na mostku i podeślij.MStaniszczak pisze:Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów
Hmmm... Cienko. Bez obciążenia mam 268 zmiennego. Z podpiętym samym mostkiem 240V stałego (!)? Mostek podpięty bezpośrednio pod trafo. Sprawdziłem z dwoma mostkami i dwoma miernikami. Coś chyba jest nie tak? Z takim napięciem tych 270VDC nie osiągne:/Marvel pisze:Podłącz płytkę zasilacza w takim stanie, jak jest teraz, do trafa. Zmierz napięcie na mostku i podeślij.MStaniszczak pisze:Musze skończyć tą płytkę wzmacniacza - już niewiele zostało - muszę policzyć dwie wartości rezystorów
Tak:-) Tylko takie miałem pod ręką, za to dobierałem miernikiem. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie?Marvel pisze:Ale cóż ja widzę na płytce wzmacniacza: rezystory 5%? A fe... Podeślę Ci niskoszumowe 0,6W 1% metalizowane. Będą lepiej współgrały z Alpsem
Ja to nie wiem, ale mostka źle się chyba nie daMarvel pisze:Źle podłączyłeś mostek albo miernik. Rezystory oddzielne 30k. Metalizowane 0,6W powinny mniej szumieć.
No i znowu wszytko jasnetraxman pisze:Miernik mierzy wartość uśrednioną, która dla napięcia pulsującego po prostowaniu jest inna niż (mniejsza) dla napięcia wygładzonego.