Modulator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Modulator
Witam.
Wygrzebałem ze złomu elektronicznego cześć od magnetowidu japońskiego. Czy to jest modulator?
Wygrzebałem ze złomu elektronicznego cześć od magnetowidu japońskiego. Czy to jest modulator?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Re: Modulator
Wszystko wskazuje na to, że jest to modulator ze zwrotnicą...
Masz tam wejście i wyjście antenowe , a po chinczach wejście fonii i wizji...
Przełącznik który tam jest włączał dodatkowo modulację , żeby można było dostroić odbiornik TV do częstotliwości na jakiej "nadawał " magnetowid...
Masz tam wejście i wyjście antenowe , a po chinczach wejście fonii i wizji...
Przełącznik który tam jest włączał dodatkowo modulację , żeby można było dostroić odbiornik TV do częstotliwości na jakiej "nadawał " magnetowid...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za odpowiedź.
Czy wie ktoś, jakie jest napięcie zasilania tego modulatora?
Czy wie ktoś, jakie jest napięcie zasilania tego modulatora?
-
- moderator
Witam.
AZ12
To co przedstawiłeś wygląda na aktywny szerokopasmowy rozdzielacz-separator sygnałów w.cz. Właściwy modulator znajdował się w oddzielnej metalowej puszce i sygnał z niego był podłączony do jednego z dwóch mniejszych gniazd (podobnych do stosowanych w audio gniazd typu cinch; drugie gniazdo stanowiło wyjście sygnału w.cz. dla głowicy zintegrowanej). Takie rozwiązanie stosowano w najstarszych modelach magnetowidów. W nowszych oba układy umieszczano w jednej obudowie, a w jeszcze nowszych modulator zintegrowany został z głowicą i wzmacniaczami p.cz. wizji i p.cz. różnicowej fonii (czyli całym tunerem telewizyjnym magnetowidu). Najprawdopodobniej pokazany przez Ciebie układ zasilany był napięciem o wartości +12 V (wówczas najczęściej stosowanym).
Pozdrawiam,
Romek

To co przedstawiłeś wygląda na aktywny szerokopasmowy rozdzielacz-separator sygnałów w.cz. Właściwy modulator znajdował się w oddzielnej metalowej puszce i sygnał z niego był podłączony do jednego z dwóch mniejszych gniazd (podobnych do stosowanych w audio gniazd typu cinch; drugie gniazdo stanowiło wyjście sygnału w.cz. dla głowicy zintegrowanej). Takie rozwiązanie stosowano w najstarszych modelach magnetowidów. W nowszych oba układy umieszczano w jednej obudowie, a w jeszcze nowszych modulator zintegrowany został z głowicą i wzmacniaczami p.cz. wizji i p.cz. różnicowej fonii (czyli całym tunerem telewizyjnym magnetowidu). Najprawdopodobniej pokazany przez Ciebie układ zasilany był napięciem o wartości +12 V (wówczas najczęściej stosowanym).
Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio zmieniony pt, 15 maja 2009, 12:10 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie.
Znalazłem dwa modulatory od japońskich magnetowidów z lat 90.
Modulator Alps ma takie końcówki:
V -prawdopodobnie wejście wideo
A -prawdopodobnie wejście audio
MB
NC
BB
Modulator Mitsumi ma takie końcówki:
BS
B
Znalazłem dwa modulatory od japońskich magnetowidów z lat 90.
Modulator Alps ma takie końcówki:
MB
NC
BB
Modulator Mitsumi ma takie końcówki:
BS
B
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Witam.
Waldemar Dekański
Dziękuję za poprawienie mojej pisowni
W swojej poprzedniej wypowiedzi napisałem, że gniazdo znajdujące się z boku modulatora jest jedynie podobne do popularnych gniazd Cinch, gdyż w rzeczywistości gniazda stosowane w modulatorach i głowicach zintegrowanych przypominają je swoim wyglądem, jednak posiadają one impedancję falową 75 omów i są w stanie przenosić sygnały o częstotliwościach do 1000 MHz, czego nie da się powiedzieć o popularnych gniazdach RCA stosowanych w sprzęcie audio.
Wtyk pasujący do tego gniazda ma nieco krótsze wyprowadzenie środkowe, o czym przekonałem się kilkanaście lat temu uszkadzając głowicę zintegrowaną podczas próby wciśnięcie do niej wtyku typu RCA.
Pozdrawiam,
Romek

Dziękuję za poprawienie mojej pisowni

W swojej poprzedniej wypowiedzi napisałem, że gniazdo znajdujące się z boku modulatora jest jedynie podobne do popularnych gniazd Cinch, gdyż w rzeczywistości gniazda stosowane w modulatorach i głowicach zintegrowanych przypominają je swoim wyglądem, jednak posiadają one impedancję falową 75 omów i są w stanie przenosić sygnały o częstotliwościach do 1000 MHz, czego nie da się powiedzieć o popularnych gniazdach RCA stosowanych w sprzęcie audio.
Wtyk pasujący do tego gniazda ma nieco krótsze wyprowadzenie środkowe, o czym przekonałem się kilkanaście lat temu uszkadzając głowicę zintegrowaną podczas próby wciśnięcie do niej wtyku typu RCA.
Pozdrawiam,
Romek
-
- 3125...6249 postów
Takie gniazda spotyka się w telewizorach nieposiadających izolacji galwanicznej w zasilaczu, głównie w odbiornikach o małych ekranach.
Proszę o rozszyfrowanie końcówek modulatorów, które podałem w powyższym poście.
Proszę o rozszyfrowanie końcówek modulatorów, które podałem w powyższym poście.
Zdejmij dekielki, tam w środku na 90% siedzi scalak, znajdziesz bez problemu aplikację i dojdziesz do wyprowadzeń lub wrzuć zdjęcia otwartego modulatora od strony druku i elementów.
-
- moderator
Wyprowadzenia A i V rozpoznałeś prawidłowo. Dwa pozostałe to zasilania modulatora i rozdzielacza sygnałów (wzmacniacza w.cz.)/oba napięcia były identyczne co do wartości/. Wejście NC nie jest wykorzystywane. Gdy magnetowid znajdował się w stanie czuwania, zasilany był jedynie układ rozdzielacza w.cz. (by sygnał telewizyjny z anteny mógł przechodzić przez magnetowid do tunera telewizora), a modulator pozostawał wyłączony. Oba wyprowadzenia zasilające połącz ze sobą i spróbuj na początek zasilić napięciem o wartości +5 V. Jeżeli nie uzyskasz prawidłowego sygnału wizji to spróbuj zastosować wyższe napięcie (6.. 8.. 12 V). Najlepiej jednak, jak już wspomniał traxman, wartość tego napięcia sprawdzić w aplikacji układu scalonego użytego w modulatorze.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
-
- 3125...6249 postów
Modulatory te zbudowane są z użyciem układów scalonych i elementów SMD. Modulator Mitsumi posiada układ scalony LA7053 i bez problemu znalazłem notę katalogową, z której wynika, że jest on zasilany napięciem 7,5V.
Witam ponownie.
Podłączyłem tą zwrotnicę aktywną i działa, ale przez podłączane urządzenie do telewizora obraz jest rozmyty. Jeśli sygnał w. cz. przechodzi bezpośrednio przez modulator lub urządzenie to obraz jest dobry.
Witam ponownie.
Podłączyłem tą zwrotnicę aktywną i działa, ale przez podłączane urządzenie do telewizora obraz jest rozmyty. Jeśli sygnał w. cz. przechodzi bezpośrednio przez modulator lub urządzenie to obraz jest dobry.