Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Równie dobrze o stan tych lamp mógłbyś zapytać pierwszą z brzegu wróżkę lub cygankę.Beier pisze:tyle że już pewnie zjechane bo miały lustro na bocznych ściankach z odparowanego materiału katody
Lustrzane lub czarne naloty naprzeciwko otworów w 6P1P, EL84 i EL34 to jest sygnał że mogą ale nie muszą być zużyte - tak przynajmniej wiem z własnego skromnego doświadczenia. Widać nie można wszystkiego do jednego wora...OTLamp pisze:Lampy m.cz., w tym również lampy końcowe, przykładem niech będzie polska 6P3S, a także niektóre EBL21, UBL21, powojenne lampy Tungsrama itd. O stanie lampy nie da się wnioskować na podstawie wyglądu bańki, nawet wygląd getteru o niczym nie świadczy, z wyjątkiem sytuacji, gdy jest biały. Bywają lampy z pięknym, srebrzystym getterem, które są mocno zagazowane, a bywają też takie, w których po getterze została jedynie tęczowa, półprzeźroczysta plama, a mają próżnię bez zarzutu.
Takie naloty mogą też powstawać w fabryce podczas indukcyjnego wygrzewania systemu elektrod i/lub prądowej aktywacji katody. Miałem takie pudełkowe, polskie EL84 z końca lat 50.Beier pisze: Lustrzane lub czarne naloty naprzeciwko otworów w 6P1P, EL84 i EL34 to jest sygnał że mogą ale nie muszą być zużyte - tak przynajmniej wiem z własnego skromnego doświadczenia. Widać nie można wszystkiego do jednego wora...
Z cudzej własnościmarcin_oizo pisze:Kolego idź tam i najnormalniej w świecie wyciągnij sobie te banieczki!